četvrtak, 4. januar 2018.  09:58h
Pročitano 1382 puta

Izrada planske dokumentacije prioritet Urbanizma u 2018. godini

JP Urbanizam u Pančevu postoji od 1. septembra 2017. godine i pravni je naslednik nekadašnjeg JP Direkcija za izgradnju i urbanizam grada Pančeva.

Đurica Dolovački, v.d. direktora JP "Urbanizam" Pančevo Đurica Dolovački, v.d. direktora JP "Urbanizam" Pančevo Pančevo.MOJKraj.rs

Glavna delatnost ovog preduzeća je planiranje i urbanizam, ali i briga o lokalnim putevima i o odmaralištu na Divčibarama.

Sa Đuricom Dolovačkim, v.d. direktorom ovog novog preduzeća razgovarali smo o tome šta ih čeka u prvih nekoliko meseci nove godine.

Jedna od tri važne oblasti kojima se JP Urbanizam bavi je održavanje puteva, pre svega lokalnih. U pitanju je izgradnja i rekonstrukcija puteva, postavljanje saobraćajnih znakova, semafora i ostale signalizacije, saniranje udarnih rupa, redovno ali i zimsko održavanje lokalnih puteva.  

Zimsko održavanje puteva je problematično na ovom terenu zbog dominantnih severozapadnih vetrova, košave, a nekoliko godina unazad i zbog povećanih količina padavina i pojave leda. Ova komponenta našeg rada je veoma važna za sve građane, jer od nje zavise bezbednost i normalno funkcionisanje saobraćaja na našoj teritoriji, kaže Dolovački.

On napominje da je sve spremno za ovu zimu, ima dovoljno soli, agregata, mehanizacije, a obezbeđeno je i celodnevno dežurstvo šestoro zaposlenih. 

Ono što je važno da naglasim da građani znaju da je nemoguće istovremeno intervenisati na 300 km puteva koliko ima Pančevo, nego postoje prioriteti. To su glavne ulice, stari most prema Beogradu, Spoljnostarčevačka ulica pravac prema “Južnoj zoni”, pravac prema Dolovu koji je uvek kritična tačka zbog konfiguracije terena. Što se tiče redovne zime i snega, spremni smo, kaže Dolovački.

JP Urbanizam bavi se izradom prostornih i urbanističkih planova, generalnih urbanističkih planova i planova detaljne regulacije i njihovom razradom odnosno izradom projekata i preparcelacijom. 

Kako se približavamo Evropi, to je nekako i naša najvažnija funkcija, jer kada postoje planovi i projekti lako je doći do realizacije, a posebno je bitno što su aktivirani finansijski programi prekogranične saradnje, smatra Đurica Dolovački.

Među najznačajnijim poslovima Urbanizma u 2018. godini Dolovački izdvaja izradu Plana generalne regulacije Celine 1 – velikog prostora u samom centru grada Pančeva.

Pored ova dva plana, radiće se i Celina 3 koja obuhvata naselje Misu, s puno ulica, proseka i Urbanizam će pokušati da uradi plan koji će građanima biti urbanistički rešen na najbolji mogući način i izvodljiv, a radiće se i izmena Plana detaljne regulacije Stadion i naselja Tesla.

U pitanju je izmena postojećeg plana. Plan je živo tkivo i mora da prati aktuelnosti, dešavanja, želje i potrebe građana. Težnja je da se napravi još realniji plan. Jednako važan, ne samo za Pančevo, već i za celu pokrajinu i Republiku Srbiju je Plan Celine 8 koji obuhvata kompleks industrijske “južne zone”. Tim planom obuhvaćeni su prostori Petrohemije, Rafinerije, Azotare, Transnafte, Tehnogasa, Luke Azotare, novog pravnog subjekta. Novim planom biće predviđeni novi sadržaji, približavanje novim tržišnim standardima, a za nas je bitan zato što taj prostor razmatramo s dva najvažnija aspekta – zaštita životne sredine i zaposlenost velikog broja građana na tom području. Radimo plan da bi se promenila tehnologija da bi se kvalitet životne sredine unapredio, objasnio je Dolovački.

Treća delatnost JP “Urbanizam”, posebno značajna za Pančevo, je i briga o odmaralištu na Divičibarama.  

Celo leto iskorišćeno je za investiciono ulaganje i neophodne građevinske radove i objekat je doveden u mnogo reprezentativnije stanje. Sređena je fasada odmarališta, ima kamere, uveden je HASSAP standard, dobra je kuhinja, dobro grejanje. Objekat nikad nije bio u boljem stanju a radićemo na tome da promenimo nameštaj u odmaralištu u 2018. godini, a koriste ga naši najmlađi sugrađani prema već unapred sačinjenom rasporedu, kaže Đurica Dolovački.

Ambicija ovog novog preduzeća je da počne da radi prostornu, plansku i urbanističku dokumentaciju za sve opštine na teritoriji Južnobanatskog Okruga. Tu misle pre svega na gradove Pančevo i Vršac, a zatim i opštine Kovin, Bela Crkva, Plandište, Kovačica, Opovo, Alibunar. Pregovori su uveliko u toku, u nekim lokalnim samoupravama budžeti za 2018. godinu su već predvideli ovakav vid saradnje, ali će se konkretnije informacije znati u prvoj polovini ove godine, kada budu potpisani i prvi ugovori.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00