četvrtak, 21. decembar 2017.  16:36h
Pročitano 1165 puta

Pušten u rad dalekovod Transbalkanskog koridora od Pančeva do Rešica

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić prisustvovali su danas, u Akcionarskom društvu „Elektromreža Srbije“ (EMS), zvaničnom puštanju u rad deonice Transbalkanskog koridora za prenos električne energije od Pančeva do Rešica, u Rumuniji, duge 68 kilometara.

Brnabić je istakla da je reč o najsavremenijem "energetskom auto-putu" i da srpska energetika na ovaj način staje na noge Brnabić je istakla da je reč o najsavremenijem "energetskom auto-putu" i da srpska energetika na ovaj način staje na noge www.srbija.gov.rs

Brnabić je istakla da je reč o najsavremenijem "energetskom auto-putu" i da srpska energetika na ovaj način staje na noge, ocenivši da je to fantastičan uspeh i da Srbija, pored ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu - koridore 10 i 11, Moravski koridor i železnički koridor, razvija i energetsku infrastrukturu.

Ona je uputila čestitke čitavom timu koji je taj posao završio tri meseca pre roka, pozvavši sve druge da se ugledaju na ovaj primer.

Premijerka je istakla da je dobro i to što su u ovaj zadatak bile uključene domaće kompanije, i podsetila na to da su u prethodne tri godine započeti i završeni mnogi projekti, na primer Klinički centar Niš.

 

0 brnabic kabl ka rumuniji

 

EU podržava ovakve projekte jer je taj energetski koridor jedan od prioritetnih, i za njega je izdvojila oko 12 miliona evra 2014. godine, naglasila je Brnabić i objasnila da je taj novac bio preusmeren na saniranje posledica poplava, pa je EMS zato iz svojih sredstava uložio 27 miliona evra u projekat.

Ona je poručila da je dobro da možemo da utičemo na evropska sredstva, ali da sada možemo da računamo i na sopstveni novac.

Antić je ocenio da je danas izuzetan dan za srpski energetski sistem, jer je reč o kapitalnom projektu koji će dugoročno doneti benefite Srbiji, povećati sigurnost snabdevanja i dodatno smanjiti gubitke.

Kroz našu zemlju će proći panevropski elektroenergetski koridor koji će omogućiti da struja ide sa istoka ka zapadu, gde su bogatija tržišta. To kapitalno utiče na naše ukupne prenosne prilike i smanjuje gubitke na mreži, koji su inače najmanji u Evropi, rekao je on.

 

0 kbl k rumniji brnabic i antic

 

Transbalkanski koridor će dalekovodima spojiti Rumuniju, Srbiju, BiH, Crnu Goru i Italiju. Dalekovod ide od Rešica u Rumuniji do Pančeva, Obrenovca i Bajine Bašte, zatim do Pljevalja u Crnoj Gori i Lastve, i onda ispod mora do Vilanove u Italiji. 

U Srbiji jedan deo dalekovoda ide do Kragujevca i Kraljeva, a deo takođe i do Višegrada u Republici Srpskoj. EMS je gradio deonicu dalekovoda od trafo-stanice Pančevo 2 do rumunske granice.

Na trasi, dugoj 68 kilometara, u rekordnom roku podignuta su čak 203 stuba, a posao je završen tri meseca ranije nego što je bilo predviđeno. Vrednost te deonice je iznosila 24,7 miliona evra, a ukupna vrednost izgradnje, zajedno sa neophodnim dodatnim radovima na elektroenergetskim objektima, veća je od 27 miliona evra.

Celokupan projekat finansiran je sredstvima EMS-a, a izvođači radova su domaće kompanije. Kabl, dug 455 kilometara i snage 400 kilovolti, prenosiće ispod mora struju iz balkanskih zemalja do Italije.

Autor:  www.srbija.gov.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00