sreda, 22. novembar 2017.  12:24h
Pročitano 4320 puta

Savremenija i bogatija Slaninijada od naredne godine

Naredna, 31. Slaninijada biće organizovana sredinom februara naredne godine, u njenu organizaciju biće uključeni neki od inicijatora njenog pokretanja pre tri decenije ali i mladi ljudi iz Kačareva.

Naredna, 31. Slaninijada u Kačarevu, počeće 14. februara 2018. godine Naredna, 31. Slaninijada u Kačarevu, počeće 14. februara 2018. godine www.pixabay.com

Branko Bokun, predsednik Mesne zajednice Kačarevo danas je na konferenciji za novinare najavio da će Slaninijada dala ogroman turistički doprinos mestu, i da će ovaj prepoznatljivi brend i dalje trajati, iako je nakon smrti dugogodišnjeg organizatora Nenada Šaletića Slaninijada malo zastala u svom napretku.

Izvorni osnivači Slaninijade na čelu s Milovanom Ćirovskim, potpredsednikom Kulturnog centra Srbije u Parizu, žele da daju novi duh Slaninijadi i da je reformišu. Obratili su se Mesnoj zajednici s novim, reformskim idejama. Osnovna ideja je da Slaninijada na višem, kvalitetnijem nivou bude predstavljena, kao i celo mesto Kačarevo, da to ne bude projekat samo nekoliko pojedinaca. Želja nam je da celo Kačarevo bude na dobitku, a selo se razvija turistički, privredno i u svakom drugom pogledu, kazao je Bokun.

 

konferencija u turistickoj o slaninijadi

 

Bokun je najavio da u organizaciji nove Slaninijade imaju podršku Turističke organizacije Pančevo i Grada Pančeva.

U ovoj novoj ideji ne bi trebalo niko da se oseti prozvanim niti da se bilo ko oseti zapostavljenim, jer je ideja da se manifestacija nakon tri decenije postojanja osavremeni, podigne na kulturniji, viši nivo. Ne želim da neko misli da sad Mesna zajednica vrši neki uticaj ili pritisak na ljude koji će organizovati ubuduće Slaninijadu. Naša ideja je da podržimo svaki reformski kurs Slaninijade i zajednička nastojanja starih i novih pojedinaca koji će biti uključeni u Organizacioni odbor da manifestaciju podignu na viši nivo. Želimo da Slaninijada bude brend svakog Kačarevca. Zato je moje obraćanje na ovoj konferenciji svim Kačarevcima i svim dobronamernim ljudima koji žele da Slaninijada  nastavi da živi, ali i napreduje i razvija se, da je to interes svih nas u selu, izjavio je Branko Bokun.

U organizaciju Slaninijade u Kačarevu biće više uključeni i mladi sa svojim novim idejama. Nikola Novaković, diplomirani menadžer komunikacija biće između ostalog zadužen da uz pomoć savremenih tehnologija i modernih kanala komunikacije priču o privredno-turističkoj manifestaciji Slaninijada pošalje i izvan granica naše zemlje.

Tradicija koju Slaninijada ima, uz viziju Milovana Ćirovskog, trebalo bi da dodatno unapredi samu manifestaciju i da se nađu načini da se u njenu organizaciju i realizaciju uključi što više mladih iz Kačareva. Prema planovima Slaninijada bi trebalo da počne 14. februara 2018. godine, nadovezuju se državni praznik i vikend, pa je to dobar period da se dočeka što više turista, a Kačarevo predstavi u odličnom svetlu, najavio je Nikola Novaković.

 

bokun novakovic stoilkovic

 

Turistička organizacija Pančevo podržaće organizovanje naredne Slaninijade, manifestacije po kojoj je Kačarevo prepoznatljivo već trideset godina.

Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo kaže da je ovakva manifestacija važna i za ovu instituciju, ali i za sam grad jer za četiri dana kroz Kačarevo prođe više od 100 hiljada posetilaca.

To je jedna od najvećih manifestacija na teritoriji Pančeva. Potrudićemo se da ubuduće ovo bude manifestacija privredno-turističkog i kulturno-edukativnog karaktera, a ne samo mesto za izlaganje slanine i drugih mesnih proizvoda. Razmatramo mogućnost da se organizuju predavanja o poljoprivredi i stočarstvu, kako bi se za koju godinu proširila stočarska proizvodnja u Kačarevu, rekao je Stoilković.

Izvorna ideja pokretača Slaninijade pre tri decenije bila je da Kačarevo ponovo postane centar Banata u proizvodnji svinja. U međuvremenu, svinja u selu skoro da i nema. Zato organizatori najavljuju da će nakon 31. Slaninijade krenuti u razgovore s meštanima koji žele da se bave stočarskom proizvodnjom, kako bi se za koju godinu stočni fond obnovio, a krave, svinje, ovce i koze ponovo gajile u štalama i oborima u Kačarevu. U nekim dugoročnijim planovima je i osnivanje Zemljoradničke zadruge u tom mestu.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00