sreda, 8. novembar 2017.  20:02h
Pročitano 1033 puta

Lončar: Novembarska nagrada najznačajnije priznanje

Žozefu Lončaru Novembarska nagrada Grada Pančeva se dodeljuje za doprinos i uspehe u oblasti privrede.

Žozef Lončar na jednom od predavanja prenosi svoje bogato marketinško iskustvo Žozef Lončar na jednom od predavanja prenosi svoje bogato marketinško iskustvo privatna arhiva

Ovaj stručnjak za marketing, osnivač i urednik stručnog časopisa "Taboo", trenutno sa svojim saradnicima radi na realizaciji, kako kaže, životnog projekta - "Ćirilično pismo u tržišnim komunikacijama". Iako kaže da je do sada dobio više od 100 nagrada i priznanja, Novembarsku nagradu Grada Pančeva smatra posebnim priznanjem za ono što je u Pančevu i za Pančevce uradio.

Svoju prvu oglasnu poruku Žozef Ivan Lončar napisao je pre punih 55 godina, dok je marketingom ozbiljnije počeo da se bavi 1966. godine, kao urednik publiciteta specijalizovanog časopisa Savremeno pisanje. Zatim se nižu redom poslovi... Uređivanja časopisa "Privredna propaganda", organizacije međunarodnih simpozijuma, Dana propagandista Jugoslavije. Tokom svoje izuzetno bogate karijere, Žozef Lončar nizao je brojne nagrade. 

Žozef Ivan Lončar zaslužan je za promociju i razvoj marketinga ne samo u Srbiji, već i na prostorima nekadašnje SFRJ. Bio je i član Međunarodnog udruženja propagandista i član Svetskog saveta ove organizacije, pa je njegovom zaslugom, 1983. godine u Beogradu i Cavtatu organizovana svetska konferencija ovog udruženja. Godine 1976. prelazi u praksu, i tada počinje ono za šta je rođen... Za stvaranje i izazivanje, za postavljanje novih granica i podizanje svesti o značaju marketinga upravo u praksi. Zahvaljujući Agenciji "Mark plan" Žozefa Lončara, mnogi Pančevci su postali u svetu priznati marketing stručnjaci. 

Uslov za ulazak u "Mark plan" uvek je bila fakultetska diploma, znanje engleskog jezika i nula dana radnog staža, kaže Lončar.

Žozef Lončar je veoma zahvalan na ovom priznanju od svog grada, jer kako kaže, iako zvuči neverovatno, ne postoji nijedan marketinški poslanik na prostoru cele bivše Jugoslavije koji je ovakvo priznanje dobio u svom rodnom gradu.

U znak zahvalonsti odlučio sam da Pančevu poklonim projekat koji sam nazvao Fondacija „Pančevo – Dioptrija optimizma“ i da se u dogovoru sa gradonačelnikom, sugrađaninom naše varoši, ponovo podigne Dom privrednika. Marketinški projekat ove inicijative predaću gradonačelniku Pančeva na Svečanoj sednici Skupštine grada Pančeva, kazao je Lončar.

Žozef Lončar je u karijeri potpisao više od 630 marketinških projekata: kao autor, koautor ili mentor.

U pripremi je specijalno izdanje časopisa sveta marketinga "Taboo" povodom osamdesetog broja sa intervjuima više od 80 imena koji bi trebalo da predstavljaju "A" reprezentaciju učesnika na tržištu marketinških usluga u Srbiji. Ovaj broj pred čitaocima bi trebalo da se nađe do kraja ove godine.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00