četvrtak, 26. oktobar 2017.  22:47h
Pročitano 1114 puta

Osma konferencija dijaspore i Srba u regionu (VIDEO)

Osma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu održana je u Pres centru Udruženja novinara Srbije u Beogradu.

Osma konferencija dijaspore i Srba u regionu (VIDEO) D.Dobrila/UNS

Tema konferencije bila je očuvanje srpskog jezika i identiteta.

Ovogodišnja konferencija bila je posvećena srpskom jeziku i kulturi i ulozi koju mediji i organizacije dijaspore i regiona imaju u njihovom očuvanju, upotrebi ćiriličkih fontova u digitalnoj komunikaciji.

Konferenciju je otvorio Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova koji je istakao da 20 miliona ljudi u svetu govori srpskim jezikom i da je veliki broj naših sunarodnika u rasejanju, zbog čega ovo ministarstvo ima časnu i odgovornu dužnost i obavezu da učini sve da tamo gde se nalaze ne zaborave ni svoju državu, ni svoj jezik, ni svoje pismo.

Bilo šta od ovoga da zaborave, izgubili su svoj identitet, rekao je Odalović.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović podsetio je na otvaranju konferencije da UNS u saradnji s Ministarstvom spoljnih poslova – Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu već godinama realizuje projekte edukacije i podrške namenjene kolegama iz medija i organizacija Srba iz dijaspore i regiona.

Od 2013. godine kolege iz regiona dolaze na praksu i obuku u UNS i beogradske redakcije da bi naučili kako da pokrenu sajtove, kako da unaprede postojeće i prilagode se onlajn okruženju i radu na internetu. Njih 23 je do sada prošlo kroz ovaj naš program, rekao je Radomirović.

On je istakao da su konferencije dobar pokazatelj da su ovakva okupljanja značajna kako za medije i organizacije iz regiona, tako i za nas iz matice.

 

2 press centar dijaspora

 

Prva diskusija pod nazivom ,,Očuvanje srpskog jezika i kulture: inicijative i projekti u Republici Srbiji s osvrtom na dijasporu i region“, bila je posvećena upotrebi srpskog jezika i ćiriličkog pisma, pravu na izučavanje i negovanje srpske kulture i istorije, očuvanju i zaštiti srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i informisanju na srpskom jeziku. O ovoj temi, govorili su: Dragan Hamović, posebni savetnik ministra kulture i informisanja, Marija Stamenković, iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja je predstavila projekat „Srbija za Srbe iz regiona“, Vladan Trijić, zamenik upravnika Narodne biblioteke, koji je predstavio rezultate pomoći u publikacijama i programe čuvanja, zaštite i konzervacije kulturne baštine u regionu i dijaspori i Veljko Brborić, upravnik Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima, Filološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

 

IMG 20171026 141502

 

Na drugom panelu pod nazivom ,,Upotreba ćirilice i ćiriličkih fontova u digitalnoj komunikaciji“, govorili su: Momčilo Vuksanović, ispred Srpskog nacionalnog savjeta iz Podgorice, Predrag Milićević, iz Registra nacionalnih internet domena Srbije, Vlado Đukanović, lingvista i prof. Olivera Stojadinović sa Fakulteta primenjenih umetnosti, koja je predstavila internet sajt Tipometar.

Treća diskusija bila je posvećena ulozi medija i organizacija dijaspore i regiona u očuvanju srpskog jezika i kulture i predstavljanju primera dobre prakse. O ovoj temi govorili su: Srđan Tatić, generalni sekretar SKD „Prosvjeta“, koji je predstavio Letnju školu srpskog jezika i kulture i časopis za kulturu „Prosvjeta“, Ljerka Radojčić, izvršna urednica dečijeg lista „Bijela pčela“, koja je predstavila list i program očuvanja jezika i pisma, Vesna Bajić Stojiljković, etnomuzikolog iz AKUD Kolo, Koper koja je predstavila projekat ,,Škola srpskog jezika, književnosti, tradicije i kulture Ćirilandija 3“ i Ivan Miletić, iz Srpskog saveta Velike Britanije, koji je predstavio program edukacija i povezivanja mladih britanskih Srba.

Četvrti segment konferencije bio je posvećen projektima u funkciji očuvanja jezičkog i kulturnog identiteta iz matične države. Projekte su predstavili: Maša Đorđević, iz udruženja Mia Patria, projekat ,,Dečiji letnji kamp – Sačuvajmo korene“; Dušan Jovović, multimedijalni umetnik; Goran Pavlović, Radio Novi Sad, emisija „Naši u svetu“ namenjena dijaspori i Dušica Antić-Rašić, urednica sajta www.srpskisajt.com, koji je posvećen učenju srpskog jezika i promovisanju kulture i tradicije.

Violeta Jovanov Peštanac, odgovorna urednica portala Pančevo.MOJKraj.rs i IT preduzetnica iz Pančeva, predstavila je program onlajn mentorstva za unapređenje veb sajtova i aktivizma na društvenim mrežama medija i organizacija regiona/dijaspore kojima se do naredne konferencije obezbeđuje besplatna podrška.

 

violeta jovanov pestanac

 

Na ovaj konkurs moći će da se prijave oni koji izveštavaju o aktivnostima srpske zajednice u određenoj sredini, bilo da je sajt organizacije ili udruženja ili sajt nekog pojedinca koji bi informisao o određenoj zajednici, njihovim aktivnostima. Uslov je da to budu sajtovi čije su redakcije u dijaspori i regionu. Takođe, moći će da konkurišu i oni koji imaju sajtove, ali su im prezentacije statične i oni koji bi pokrenuli sajt, ali bi morali da urade neki koncept ili prezentaciju kako su to zamislili, najavila je Jovanov Peštanac.

U okviru projekta Violeta Jovanov Peštanac će sarađivati godinu dana s izabranim kandidatima, a konkurs će biti objavljen u decembru na sajtovima Udruženja novinara Srbije i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Konferenciju je organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS) pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/UNS/K.Kovač/Uprava za dijasporu
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00