ponedeljak, 27. jul 2015.  19:47h
Pročitano 2916 puta

Nagrada za preduzetnicu iz Pančeva

Pava Novakov Čabrilovski, direktorka preduzeća „Pava Plus“ doo jedina je preduzetnica iz Pančeva koja je dobila priznanje Misije OEBS za primer dobre prakse u zapošljavanju Roma.

Priznanje za dobre prakse u zapošljavanju Romkinja Pavi Novakov Čabrilovski je uručeno sredinom juna Priznanje za dobre prakse u zapošljavanju Romkinja Pavi Novakov Čabrilovski je uručeno sredinom juna V.J.P.

Zahvaljujući programu Misije OEBS u Srbiji za zapošljavanje Roma i Romkinja ona je uspela da opremi svoje preduzeći i zaposli šest novih saradnica.

Reč je o projektu „Ovde smo  zajedno – evropska podrška za inkluziju Roma“ Misije OEBS u Srbiji i kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije. Program je trajao 2 godine i nakon toga 18 izabranih firmi dobilo je podršku u vidu tehničke opreme i saveta stručnjaka za delatnosti kojima se bave, kako bi se obezbedio njihov dalji razvoj i održivo poslovanje.

Pava Novakov Čabrilovski, vlasnica i direktorka firme „Pava plus“ pet godina se bavi čišćenjem i održavanjem higijene i veoma je zadovoljna što je njen rad nagrađen na ovakav način.

Priznanje je rezultat dvogodišnjeg rada. Pre dve godine prijavila sam se na konkurs na koji se javilo 248 preduzeća, a mi smo jedno od 18 izabranih. Prvo smo pohađali obuku za pisanje biznis planova. Kao rezultat toga usledila je i tehnička podrška Misije OEBS, ispričala je Novakov Čabrilovski.

Ona je zahvaljujući ovom programu dobila tehničku podršku u obliku mašina i opreme u vrednosti od 25.000 evra. Tu spadaju pokretna skela visine 7 metara, 2 polir mašine za pranje i poliranje tvrdih i mekih površina koje imaju mogućnost da očiste 10.000 kvadrata za tri sata, aparat pod pritiskom sa kojim je moguće pranje tendi i sličnih površina, industrijski usisivač sa kojim može nesmetano da radi u industriji, odnosno nema varničenja jer je apsolutno zaštićen i automobil za prevoz mašina do mesta rada. 

Ovaj program nam je pružio mogućnost širenja na tržištu. Izazov je, jer smo dobili nove mašine i daje nam priliku da počnemo da pružamo nove usluge i počnemo širenje ka Beogradu. Sada možemo da učestvujemo i na većim konkursima i tenderima, ispričala je naša sagovornica.

Kako Pava Novakov Čabrilovski kaže, srećna je što je bila u prilici i da zaposli šest žena.

Zahvaljujući ovom programu posao je dobilo šest Romkinja, a posebno je važno istaći da je jedna od novozaposlenih žena u ovom preduzeću štićenica Sigurne kuće, žrtva nasilja u porodici. Srećna sam što sam bila u prilici da joj omogućim da se ekonomski osnaži i krene dalje. Jako je važno da se žene ekonomski osamostale i nađu svoje mesto u društvu, kaže Pava.

Među odabranim preduzećima za tehničku podršku najveći broj je s juga Srbije, a nijedno drugo preduzeće s teritorije Banata, osim „Pava plus“ nije obuhvaćeno ovim programom.

Programi kao što je ovaj za zapošljavanje Roma i Romkinja, u isto vreme doprinose razbijanju predrasuda i stereotipa o pripadnicima romske nacionalnosti jer pokazuju da i pripadnici romske nacionalne zajednice žele da uče i rade, ali im je neophodna podrška, zaključila je Pava.

Ukoliko se posao bude širio po planu, Pava Novakov Čabrilovski se nada da će i naredne godine moći da uposli nove saradnice u svom preduzeću.

 

Autor:  V.Jovanov Peštanac
Ocenite ovaj članak:
(18 glasova)

Komentari  

+5 #1 Dragana 30-07-2015 09:52
Hvala vam na ovom tekstu.
Ovo su jako lepe vesti, volela bih da ih je više u medijima.
Čestitek sugrađanki!
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00