ponedeljak, 23. oktobar 2017.  18:25h
Pročitano 1682 puta

Predsednik Srbije na obeležavanju početka radova u okviru projekta “Duboka prerada” u Rafineriji nafte

Danas je svečano obeležen početak izgradnje postrojenja „Duboka prerada sa tehnologijom odloženog koksovanja“ u Rafineriji nafte Pančevo. 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i generalni direktor Gasprom njefta Aleksandar Djukov pritisnuli su sat koji meri vreme do otvaranja ovog postrojenja Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i generalni direktor Gasprom njefta Aleksandar Djukov pritisnuli su sat koji meri vreme do otvaranja ovog postrojenja NIS Gaspromnjeft

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i generalni direktor Gasprom njefta Aleksandar Djukov pritisnuli su sat koji meri vreme do otvaranja ovog postrojenja.

Potpisivanju povelje i polaganju u kapsulu prisustvovali su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i drugi zvaničnici.

Projekat „Duboke prerade“ je kapitalna investicija NIS-a u drugoj fazi modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, u koju će biti uloženo više od 300 miliona evra.

Realizacijom ovog projekta povećava se dubina prerade, što znači da na srpskom tržištu prestaje proizvodnja visokosumpornog mazuta, a povećava se proizvodnja visokokvalitetnog benzina i dizela.

 

0 vucic i delegacija u rafineriji pancevo

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je danas načinjen još jedan veliki korak zahvaljujući gigantu kakav je NIS, ka uspešnijoj i modernijoj Srbiji sa evropskim standardima i boljom budućnošću.

Ovo je rusko - srpska kompanija i značaj NIS-a je ogroman, jer najviše doprinosi u budzetu Republike Srbije, a to je do danas više od sto milijardi dinara, naglasio je Vučić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je ovaj projekat NIS-a od izuzetnog značaja za Pančevo, Vojvodinu i za celu našu zemlju u tehnološkom, ekonomskom i ekološkom smislu.

Početak ovog velikog projekta odslikava jednu novu klimu u Republici Srbiji, a samim tim i AP Vojvodini, klimu novih ambicija i ekonomskog prosperiteta koji nam je, u godinama za nama, toliko nedostajao, rekao je Mirović.

On je posebno naglasio podatak da je broj nezaposlenih lica u Južnobanatskom okrugu u odnosu na kraj 2016. godine smanjen za 4000.

 

0 turdenjev gen dir nisa

Na slici: Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a

 

Povodom svečanog događaja u Rafineriji nafte Pančevo, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a je izjavio da je projekat „Duboka prerada sa tehnologijom odloženog koksovanja“, nova prekretnica u razvoju NIS-a, i značajan korak u modernizaciji Rafinerije, koji će osigurati da NIS ostane lider na zahtevnom i konkurentnom tržištu naftnih derivata.

Projekat „Duboke prerade sa tehnologijom odloženog koksovanja“ predstavlja jednu od najvećih najavljenih investicija u Srbiji u narednih nekoliko godina. Izgradnjom novih postrojenja, rafinerijska prerada NIS-a biće svrstana među najmodernije u Evropi jer trenutno u njoj postoji 15 rafinerija koje imaju kapacitete za duboku preradu koji su u eksploataciji ili izgradnji.

Autor:  Vlada Vojvodine
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00