petak, 20. oktobar 2017.  19:33h
Pročitano 1135 puta

Država organizuje obuku za još 900 programera

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je nastavak programa prekvalifikacije za IT sektor za 900 novih polaznika.

Svi zainteresovani kandidati za novi program prekvalifikacije za IT mogu da apliciraju preko sajta www.itobuke.rs Svi zainteresovani kandidati za novi program prekvalifikacije za IT mogu da apliciraju preko sajta www.itobuke.rs www.pixabay.com

Premijerka je na skupu povodom završetka pilot programa prekvalifikacija za IT sektor, koji je pohađalo 100 polaznika, kazala da je Vlada Srbije odlučila da nastavi program prekvalifikacije s obzirom da je pilot faza potvrdila potrebu tržišta za IT kadrovima.

Imajući u vidu da su digitalizacija i podrška IT sektoru jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije, odlučili smo da nastavimo program prekvalifikacije sa još 900 polaznika. Time ćemo ispuniti obećanje da će ove godine u program prekvalifikacija biti uključeno 1.000 ljudi, kazala je premijerka a prenela Vlada Srbije.

U pilot fazi prekvalifikacije, među više od 9.000 prijavljenih kandidata, odabrano je 100 polaznika od kojih je obuku završilo njih 94. Većina polaznika, njih skoro 70, su nakon obuke dobili prakse, dok se nekoliko zaposlilo.

Ocenjujući da je digitalizacija "ogromna razvojna šansa Srbije i naša prilika da uhvatimo korak sa razvijenim svetom", Ana Brnabić je na skupu u Beogradu navela da Srbija želi da bude lider kada je reč o novim tehnologijama.

Premijerka je pozvala privrednike da nastave s podrškom programu prekvalifikacije, kao i zainteresovane IT kompanije da podrže taj program.

Svi zainteresovani kandidati za novi program prekvalifikacije za IT mogu da konkurišu do 5. novembra preko sajta www.itobuke.rs.

Program prekvalifikacije za IT zajednički realizuju Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, na čijem je čelu predsednica Vlade Srbije i Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i eUpravu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je sredstva za realizaciju projekta. 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00