četvrtak, 12. oktobar 2017.  20:44h
Pročitano 3977 puta

JKP ATP Pančevo besplatno prevozi dve hiljade dece i mladih

Javno-komunalno preduzeće ATP Autotransport Pančevo, prema Odluci Skupštine grada Pančeva, besplatno na svojim linijama prevozi blizu dve hiljade građana, prvenstveno dece i mladih, a po simboličnoj ceni godišnje karte i skoro 5.000 penzionera.

JKP ATP Pančevo besplatno prevozi dve hiljade dece i mladih svake godine JKP ATP Pančevo besplatno prevozi dve hiljade dece i mladih svake godine Pančevo.MOJKraj.rs

Kada Grad ne bi subvencionisao ovaj prevoz, odnosno kada bi ga svi ovi građani plaćaju u punom iznosu, taj prihod za JKP ATP iznosio bio 200 miliona dinara.

Nebojša Gajić, direktor JKP ATP kaže da postoji nekoliko kategorija građana koji ostvaruju pravo na besplatan prevoz prema Odluci Skupštine grada Pančeva, a kao dokaz da ispunjavaju neophodne uslove prilažu i određenu dokumentaciju.

Odlukom Skupštine grada Pančeva, pravo na besplatan prevoz ostvaruju sledeća lica, uz dostavljanje neophodne dokumentacije:

1. deca do 6 godina starosti - ne dostavljaju nikakvu dokumentaciju. 
2. lako mentalno ometena deca koja pohađaju Školu za osnovno i srednje obrazovanje ,,Mara Mandić“ - dostavljaju jednu fotografiju, a svoja prava ostvaruju na osnovu spiska škole ,,Mara Mandić“ Pančevo koji dokazuje da pripadaju ovoj ustanovi. 
3. umereno i teže mentalno ometena deca i omladina i autistična deca i deca sa drugim smetnjama obuhvaćena dnevnim boravcima u Školi za osnovno i srednje obrazovanje ,,Mara Mandić“ Pančevo i Domu ,,Srce u Jabuci“ Jabuka – dostavljaju jednu fotografiju i takođe svoje pravo ostvaruju na osnovu dostavljenog spiska škole ,,Mara Mandić“ Pančevo, odnosno Doma ,,Srce u Jabuci“ Jabuka. 
4. deca oštećenog sluha (gluva i nagluva) – dostavljaju jednu fotografiju i spisak Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Pančevo. 
5. slepa i slabovida lica – svoja prava ostvaruju na osnovu spiska Međuopštinske organizacije saveza slepih Srbije, kojim se dokazuje da pripadaju ovoj ustanovi. 
6. paraplegičari, distrofičari, i lica srodnih oboljenja – dostavljaju jednu fotografiju i ličnu kartu na uvid, dok svoja prava ostvaruju na osnovu odgovarajuće lekarske dokumentacije koja dokazuju njihov status, ili potvrde odgovarajućeg udruženja ili ustanove. 
7. bolesnici na dijalizi i lica sa transplantiranim bubrezima – takođe dostavljaju jednu fotografiju i ličnu kartu na uvid, kao i odgovarajuću lekarsku dokumentaciju.
8. Izbegla i privremeno raseljena lica kojima je zbog teške bolesti potrebna češća kontrola lekara.

Broj izdatih besplatnih karata za kategorije od rednog broja 2 do 8 tokom 2016. i 2017. godine kretao se između 450 i 500 korisnika. Ukoliko bi ovi korisnici karte platili po komercijalnim cenama, onda bi taj iznos bio između 15.000.000 i 18.000.000 dinara na godišnjem nivou, kaže Gajić.

Prema evidenciji JKP ATP, ukupno 1.074 besplatne karte za prvih 9 meseci ove 2017. godine izdato je učenicima i studentima iz socijalno ugroženih porodica, što iskazano u novcu iznosi oko 4.600.000 dinara.

Osim gore navedenih kategorija, Odlukom Skuštine grada Pančeva takođe je predviđeno da i redovni učenici srednjih škola i studenti do 26. godine života iz socijalno ugroženih porodica imaju pravo na potpuno regresiranje troškova prevoza (besplatan prevoz) u međumesnom, gradskom i prigradskom saobraćaju, navodi dalje Nebojša Gajić.

Pravo na povlašćen prevoz ostvaruje i lice (pratilac) koji se stara o licu koje nije u stanju da se samo stara o sebi.

 

IMG 20170930 081239

 

Pored toga, JKP ATP u dogovoru s Gradskom upravom besplatni prevoz obezbeđuje za realizaciju škole plivanja za prevoz učenika drugih razreda od škole do bazena i nazad. Procenjeni trošak za ovu uslugu iznosi oko 1.000.000 dinara na godišnjem nivou.

Pored prethodno navedenih kategorija, pomenuo bih još jednu veliku grupu građana koja prevoz koristi takoreći po simboličnim cenama. U pitanju su naši sugrađani penzioneri. Na godišnjem nivou izda se oko 4.700 penzionerskih karata. Kada bi se ove karte plaćale po punim cenama, njihov iznos na godišnjem nivou iznosio bi oko 180.000.000 dinara, kazao je Nebojša Gajić, direktor ATP-a.

Početkom septembra organizuje se i prevoz učenika prvih razreda osnovne škole do poligona na kojem se deca upoznaju sa osnovama pravilnog ponašanja u saobraćaju. Trošak prevoza iznosi između 100.000 i 150.000 dinara i plaća se sredstvima Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Komentari  

+4 #1 Snezana Mandic 13-10-2017 23:18
Interesuje me zasto deca koja putuju iz Beograda za Pancevo kao redovni ucenici placaju mesecnu kartu kao zaposleni, i nemaju pravo na bilo kakav popust. Dok deca i studenti koji putuju za Beograd koriste bus plus karticu po ceni koju placaju kao i sva deca iz Beograda od 1120din. Nece mi biti dovoljno ako kazete ,, zato sto ne zive na teritoriji opstine Pancevo,, Pa ni deca iz Panceva ne zive na teritoriji opstine Beograd. Hvala unapred
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00