nedelja, 20. avgust 2017.  09:34h
Pročitano 1051 puta

Primena mera Programa EU za poljoprivredu i ruralni razvoj (IPARD) u Srbiji: trenutno stanje

Nezavisan evropski spoljni revizor je 14. avgusta započeo drugu spoljnu reviziju srpskih struktura za sprovođenje instrumenta za pretpristupnu pomoć u oblasti "Poljoprivreda i ruralni razvoj" (IPARD). 

Procenjuje se da će 175 miliona evra vredne bespovratne pomoći iz IPARD-a dovesti do ukupne investicije u poljoprivredu od oko 400 miliona evra Procenjuje se da će 175 miliona evra vredne bespovratne pomoći iz IPARD-a dovesti do ukupne investicije u poljoprivredu od oko 400 miliona evra Pančevo.MOJKraj.rs/arhiva

Mišljenje revizora se očekuje u septembru. Ono je preduslov za ponovno podnošenje zahteva Evropskoj komisiji za prenos upravljačkih i kontrolnih ovlašćenja (akreditaciju). 

Nakon ponovnog podnošenja dokumentacije za akreditaciju, revizori Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI) će posetiti Srbiju do kraja godine kako bi utvrdili da li sa Srbijom može da se zaključi Finansijski ugovor o IPARD programu. 

Revizije koje su spoljni revizor i DG AGRI sproveli tokom 2015. i 2016. utvrdile su Srbija tada još nije bila spremna za primenu IPARD programa. Od tada su domaći i organi EU tesno sarađivali na rešavanju svih zaključaka revizije, navodi se u saopštenju Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Kratak pregled o IPARD grantovima za Srbiju

Grantovi iz IPARD programa će doneti direktnu korist srpskim poljoprivrednicima, privrednim društvima i ruralnim zajednicama. 

Za IPARD u Srbiji je izdvojeno 175 miliona evra za period od 2014. do 2020. i to u godišnjim tranšama u vidu bespovratne pomoći (grantova). Procenjuje se da će 175 miliona evra vredne bespovratne pomoći iz IPARD-a dovesti do ukupne investicije u poljoprivredu od oko 400 miliona evra. Kandidati za dobijanje bespovratnih sredstava će moći da iskoriste ta sredstva za do 70% opravdanih troškova.

Nadležni organi u Srbiji trenutno rade na pripremi sistema upravljanja i kontrole za sprovođenje IPARD programa. 

Vlasti u Srbiji su odabrale šest glavnih mera koje će se podržavati grantovima EU: 

- Investicije u poljoprivredna gazdinstva proizvođača mleka, mesa, voća i povrća i drugih useva;
- Investicije u preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda za mikro, mala i srednja preduzeća koja se bave preradom mleka, mesa, voća i povrća;
- Organska poljoprivreda;
- Lokalni razvoj u ruralnim sredinama od strane lokalnih akcionih grupa (naročito javno-privatnih partnerstava);
- Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i poslovni razvoj za privatne objekte seoskog turizma;
- Tehnička pomoć.

Autor:  Saopštenje Delegacije EU u Srbiji
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00