nedelja, 28. maj 2017.  12:38h
Pročitano 1061 puta

Teško je bez podsticaja obezbediti razvoj reciklažne industrije

Okrugli sto na temu „Zaštita životne sredine i cirkularna ekonomija – izazovi za privredu na putu ka EU", održan je u sredu, 24. maja u prostorijama Privredne komore u Pančevu.

Prisutnima su predstavlјene obaveze koje proističu iz Poglavlјa 27, koje se odnose na privredu i lokalnu samoupravu i za koje je pored struke i tehničkih rešenja neophodna i finansijska podrška Prisutnima su predstavlјene obaveze koje proističu iz Poglavlјa 27, koje se odnose na privredu i lokalnu samoupravu i za koje je pored struke i tehničkih rešenja neophodna i finansijska podrška Komora Pančevo

Prisutnima je zaštitu životne sredine kroz Poglavlјe 27 i obaveze industrije, strateška dokumenta i implementaciju regulative predstavio mr Dušan Stokić, direktor Centra za zaštitu životne sredine, standarde i tehničke propise PKS, o primeni eko-regulative, problemima, dostupnom finansiranju, modelima cirkularne ekonomije i mogućim rešenjima za industriju, govorio je Siniša Mitrović, direktor Centra za cirkularnu ekonomiju PKS, dok je Kompanija Božić i sinovi d.o.o. Pančevo iznela svoja iskstva u ovoj oblasti kao primer dobre prakse.

Prisutnima su predstavlјene obaveze koje proističu iz Poglavlјa 27, koje se odnose na privredu i lokalnu samoupravu i za koje je pored struke i tehničkih rešenja neophodna i finansijska podrška. Iz tog razloga su date smernice vezano za dostupno finansiranje ali i moguća rešenja za industriju. 

Srbija se suočava sa značajnom količinom istorijskog otpada, pogotovo u Pančevu u hemijskoj industriji, ali i sa rokovima koje nameće EU vezano za dostizanje kriterijuma u zaštiti životne sredine. 

Po grubim procenama neophodno je uložiti 1,1 milijaru evra do 2027. godine da bi se dostigli zahtevi EU, piše na portalu pančevačke komore.

Predstavnik preduzeća Božić i sinovi, koje ima licence za tretman elektronskog i električnog otpada i neonskih sijalica, je istakao da se suočavaju sa raznim problemima od kako je ukinut Fond za zaštitu životne sredine. Teško je bez podsticaja obezbediti selekciju otpada i zato često otpad završava na divlјim deponijama, a ne kod licenciranih preduzeća koja bi tom otpadu mogla da daju novu upotrebnu vrednost. To pitanje je sistemsko i mora se rešavati kroz podsticaje građanima da predaju svoj otpad, kroz podsticaj preduzećima koja se bave tretmanom i reciklažom, ali i kroz podsticaj društveno odgovornim preduzećima i kažnjavanju zagađivača.

Nakon prezentacija razvila se iscrpna diskusija sa konkretnim pitanjima ali i rešenjima za privredu. Cilј sastanka je ispunjen jer su sagledane potrebe, predlozi i vidovi saradnje svih aktera društveno ekonomskog života južnobanatskog upravnog okruga, a koji se tiču zaštite životne sredine i cirkularne ekonomije i zaklјučeno je da su privredi potrebni ovakvi sastanci.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/PKS RPK Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00