četvrtak, 18. maj 2017.  07:43h
Pročitano 4267 puta

Pančevo predstavilo turističke potencijale u Temišvaru

Pančevo se na “Danima Vojvodine” u Temišvaru predstavilo manifestacijom Dani Vajferta, a turističku ponudu upotpunile su “Dolovke” svojim gastronomskim specijalitetima i Udruženje vinara “Sveti Trifun” iz Dolova sa vinima.

Udruženje vinara iz Dolova predstavilo se na Večeri vojvođanskih vina u Temišvaru, organizovanoj u okviru manifestacije "Dani Vojvodine u Temišvaru" Udruženje vinara iz Dolova predstavilo se na Večeri vojvođanskih vina u Temišvaru, organizovanoj u okviru manifestacije "Dani Vojvodine u Temišvaru" Pančevo.MOJKraj.rs

Dvodnevna manifestacija „Dani Vojvodine“ u Temišvaru, otvorena juče u prostorijama Privredne komore Županije Timiš, i ove godine predstavljala je mesto susreta turističkih privrednika iz AP Vojvodine i Županije Timiš, dok su štandovi bili postavljeni ispred hotela “Lloyd” na centralnom gradskom trgu u tom rumunskom mestu.

Manifestaciju je organizovala Turistička organizacija Vojvodine, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, sa ciljem što efikasnijeg umrežavanja turističkih poslenika dveju zemalja i promocije privrednih i turističkih potencijala AP Vojvodine javnosti i medijima, čiji je evidentan pozitivan ishod povećanje broja rumunskih turista u Vojvodini.

 

18052017 Temisvar 5

 

Učesnici manifestacije su turističke organizacije lokalnih samouprava iz AP Vojvodine, kao i predstavnici Privredne komore Vojvodine, vinari i pružaoci usluga iz oblasti turizma. Prisustvo rumunskih turističkih agencija je poslovnom forumu, koji je usledio nakon konferencije za medije u prostorijama Privredne komore Županije Timiš, dao na značaju i omogućio vojvođanskim učesnicima da se povežu sa turističkom privredom, kako Županije Timiš, tako i čitave Rumunije.

Upravo je i to bio razlog da se, pored desetak turističkih organizacija u Temišvaru predstavi i Turistička organizacija Pančevo. Nikola Stoilković, v.d. direktora Turističke organizacije Pančevo kaže da ono što Pančevo može da ponudi su naše manifestacije, staro gradsko jezgro, Vajfertova ruta, zatim Narodna bašta, Gradski muzej i reke Tamiš i Dunav.

 

0 nikola stoilkovic

 

Ovde se predstavljamo s gradskom manifestacijom Dani Vajferta koja će se održati 9. i 10. juna u Pančevu. Jedan od potencijala koji želimo da iskoristimo u privlačenju rumunskih turista jeste i blizina Beograda. Dosta turista iz Rumunije prolazi kroz Pančevo da bi došlo do Beograda i zatim izašlo na autoput prema Novom Sadu. Mi želimo da ih zadržimo i u Pančevu, da posete naše manifestacije, da ih zadržimo na rekama Tamišu i Dunavu pogotovo sada kada imamo katamaran i priliku da razvijemo i turizam na vodi i pokažemo im Pančevo s vode. S obzirom da će u budućnosti biti izgrađena i eurovelo biciklistička staza koja će preko Bele Crkve, Stare Palanke i Kovina ići i kroz Pančevo, to je veliki potencijal koji takođe želimo da iskoristimo, rekao je Nikola Stoilković.

Za ovu priliku Turistička organizacija Pančevo odštampala je i specijalni promotivni materijal za Dane Vajferta na rumunskom jeziku, a štrudle i druge slatke i slane đakonije Udruženja žena “Dolovke” iz Dolova bile su odlični ambasadori domaće kuhinje s teritorije Pančeva i okoline.

 

IMG 20170517 151311

 

U ime grada Pančeva na manifestaciji je bio i Nemanja Rotar, član Gradskog veća, koji je zadovoljan što je Turistička organizacija Pančevo mogla da se predstavi na jednoj ovako značajnoj privredno-turističkoj manifestaciji.

Pančevo ima šta da ponudi, jer je grad na dve reke, koji snažno ulaže u turizam i želi sve svoje turističke potencijale da stavi na uslugu turistima. Tu je veoma važan izlazak na reku i nabavka katamarana koji nam sada omogućava lepe vožnje Tamišem i Dunavom. Obnavljanje starog gradskog jezgra omogućava nam takođe povratak ka rekama, a tu su naravno i manifestacije i festivali, karneval, Dani Vajferta, i još puno toga što može da bude zanimljivo svim potencijalnim turistima iz regiona. Dobro je što smo na ovoj manifestaciji u Temišvaru u okviru vojvođanske turističke ponude jer i sva naša naseljena mesta imaju svako svoju specifičnost koje mogu biti zanimljive stranim turistima, ocenio je Rotar.

Ovo je drugi put da je turistička ponuda Vojvodine na ovakav način predstavljena u Temišvaru, razlog opravdan i dobar - u prethodnih godinu dana povećan je broj turista iz te zemlje.

 

18052017 Temisvar 6

 

Broj rumunskih turista povećao se za 20 procenata, što je oko 3.000 turista i naravno više dolazaka. Ono što je izuzetno važno je da se rumunski turisti u Vojvodini nalaze na drugom mestu po dužini boravka, oni se zadržavaju u proseku šest dana.To je značajan podatak jer je za svaku destinaciju važno da privuče turiste i da ih zadrži da ostanu što duže. Prošlogodišnji Dani Vojvodine u Temišvaru su upravo doprineli tome i dali taj odjek da imamo turiste iz Rumunije koji sve duže ostaju kod nas, objasnila je Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine.

Istakavši pojedinosti najznačajnijih turističkih ponuda AP Vojvodine – multietničke, multikonfesionalne, kulturološke, istorijske, gastronomske i vinske ponude – dr Nataša Pavlović je navela i turistički značaj Grada Novog Sada, posebno sa aspekta titula Evropske prestonice kulture u 2021. i Omladinske prestonice kulture u 2019. godini, ali je kazala i da opštine Južnog Banata doprinose povećanom broju rumunskih turista, zbog same blizine Rumunije.

Opštine Južnog Banata su se i prošle godine predstavljale na ovoj manifestaciji, zapravo oni su i bili inicijatori ovih “Dana Vojvodine” u regionu. Svakako prednjače opštine koje su sada sa nama, to su: Vršac, Kovin, Bela Crkva i Pančevo. Ono što je izuzetno značajno ove godine je što su sa nama došle i opštine koje su možda najudaljenije rumunskim turistima kao što su Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, kazala je Nataša Pavlović.

Vojvodina ima šta da ponudi kada je turizam u pitanju. Sa Rumunijom već postoji dobra saradnja koja se može unaprediti. To su u najkraćem zaključci konferencije za medije na kojoj su govorili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, direktorka Turističke organizacije Vojvodine dr Nataša Pavlović, predsednica Privredne komore Županije Timiš Florika Čirita, konzul Republike Srbije u Temišvaru Irena Radojčić i Dragica Samardžić iz Privredne komore Vojvodine.

 

18052017 Temisvar 1

 

Potpredsednik Vlade Vojvodine Ivan Đoković je otvorio i poslovni forum, održan pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Srbije u Temišvaru i Privredne komore Županije Timiš, čiji je cilj uspostavljanje poslovne saradnje među učesnicima i pronalaženje novih tržišta za njihove turističke proizvode, kao i stvaranje pretpostavki za kreiranje zajedničkog regionalnog proizvoda za veća udaljena tržišta.

Na ovogodišnjoj manifestaciji u Temišvaru, organizovan je i poslovni forum sa ciljem uspostavljanja saradnje turističkih privreda, zahvaljujući sporazumu o saradnji između privrednih komora Vojvodine i Timiša. Na ovaj način smo podržani u nameri da i dalje predstavljamo turističke potencijale Vojvodine i uspostavljamo saradnju turističke privrede. Pored činjenice da postoji suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni sa Rumunijom, postoji još mnogo prostora za saradnju, ne samo u pogledu investicija, već i u protoku roba i ljudi. Turistički proizvodi Vojvodine nisu bili dovoljno promovisani, međutim, od kada je započeta realizacija koncepta ,,dani Vojvodine“ uz podršku Sekretarijata, pomaci su osetni, zahvaljujući novoj poslovnoj politici i sinergiji TOV-a i Sekretarijata, rekao je Đoković.

Po njegovim rečima, posmatrajući strateško pozicioniranje u oblasti turizma u regionu, prvo ciljno tržište Vojvodine jeste Grad Beograd sa više od dva miliona potencijalnih potrošača, potom ostatak Srbije, te Mađarska, Rumunija, bivše države SFRJ i pojedina tržišta Evropske unije. 

 

18052017 Temisvar 7

 

Tržište Rumunije je veoma značajno za konceptualizaciju turističke ponude AP Vojvodine, kako zbog činjenice da je Rumunija značajan spoljno trgovinski partner Republike Srbije, tako i zbog podatka da je broj dolazaka turista iz Rumunije u porastu, prevashodno po broju ostvarenih noćenja. Prema podacima kojima raspolaže Privredna komora Vojvodine, za prva tri meseca 2017. godine, Vojvodinu je posetilo skoro 20 odsto više turista iz Rumunije, a ostvareno je oko pet odsto više noćenja, u odnosu na isti period prošle godine. 

Florika Čirita, predsednica Privredne komore Županije Timiš rekla je da je Privredna komora Vojvodine u aprilu ove godine potpisala Protokol o poslovnoj saradnji sa Privrednom komorom Timiš, a najbolji pokazatelj uspešno uspostavljene saradnje je upravo jučerašnji poslovni forum. 

Nadam se da će ovi privredni susreti ugostitelja, turističkih organizacija i hotelijera doprineti još većem broju turista kako iz Rumunije u Vojvodini, tako i obrnuto, kazala je Čirita.

 

0 dolovci

 

Promovisanje turističke ponude završeno je u večernjim satim predstavljanjem vojvođanskih vina, a s teritorije grada Pančeva svoja vina predstavilo je Udruženje vinara “Sveti Trifun” iz Dolova. 

 

vece vina

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00