četvrtak, 6. april 2017.  14:13h
Pročitano 1651 puta

U opticaju nova novčanica od 50 evra

Evropska centralna banka (ECB) pustila je u opticaj novu novčanicu od 50 evra. Uvođenje nove novčanice je novi korak u jačanju zaštite novčanica ove valute.

Nova novčanica od 50 evra ima prozor sa portretom, novu inovativnu zaštitnu karakteristiku koja je prvi put korišćena na novčanici od 20 evra iz serije Evropa Nova novčanica od 50 evra ima prozor sa portretom, novu inovativnu zaštitnu karakteristiku koja je prvi put korišćena na novčanici od 20 evra iz serije Evropa Europa.rs

Nakon novčanica od 5, 10 i 20 evra, novčanica od 50 evra je četvrti apoen iz druge serije evronovčanica, poznate kao serija Evropa.

Uvođenjem nove novčanice od 50 naša valuta će postati još sigurnija. Njena najsavremenija zaštitna obeležja će doprineti zaštiti naše valute. Ovo je još jedan korak u stalnim naporima da očuvamo stabilnost evra, valute koju svakodnevno upotrebljava 338 miliona ljudi širom evro zone. Osim toga, postepeno uvođenje novih evronovčanica sa novim i pojačanim zaštitnim karakteristikama pokazuje važnost koju Evrosistem pridaje gotovini kao pouzdanom i efikasnom sredstvu plaćanja, rekao je član Izvršnog odbora ECB-a Iv Merš na predstavljanju nove valute u julu prošle godine.

Novčanica od 50 evra je najčešće upotrebljavan apoen i čini 45 odsto svih evronovčanica u opticaju. Broj novčanica od 50 evra u opticaju je veći od ukupnog broja novčanica od 5, 10 i 20 evra zajedno. Osim toga, broj novčanica od 50 evra je skoro jednak ukupnom broju svih apoena u koji su bili u opticaju krajem 2002. godine kada su evronovčanice i evrokovanice prvi put puštene u opticaj.

 

0 novih 50 evra

 

Nova novčanica od 50 evra ima prozor sa portretom, novu inovativnu zaštitnu karakteristiku koja je prvi put korišćena na novčanici od 20 evra iz serije Evropa. Kada se pogleda prema izvoru svetlosti, na providnom prozoru u gornjem delu holograma prikazuje se portret Evrope, lika iz grčke mitologije, koji je vidljiv sa obe strane novčanice. Portret je vidljiv i u vodenom žigu. Na licu novčanice nalazi se „smaragdna cifra”, sjajna cifra koja, kada se novčanica pomera, menja boju iz smaragdno zelene u tamno plavu i na kojoj se vidi svetlosni efekat, odnosno svetlost koja se pomera gore dole. Zahvaljujući ovim zaštitnim obeležjima autentičnost nove novčanice od 50 evra se može lako proveriti metodom „oseti, pogledaj i pomeraj”.

Evrosistem je pokrenuo Partnerski program kao podršku za blagovremenu pripremu uređaja za obradu novčanica i uređaja za proveru njihove autentičnosti za novu novčanicu od 50 evra u celoj evro zoni. Program pruža široki spektar edukativnih alata i drugih sadržaja povezanih sa novom novčanicom, a u njemu učestvuje više od 500 sektorskih partnera iz cele Evrope. Više od 50 sektorskih partnera je 15. juna 2016. potpisalo memorandum o razumevanju u vezi sa prilagođavanjem opreme za novčanice novim novčanicama od 50 evra, kojim su se obavezali da će se zalagati za nesmetano uvođenje nove novčanice.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/Europa.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00