četvrtak, 30. mart 2017.  06:44h
Pročitano 2201 puta

Počinje privatizacija Petrohemije i Azotare

Ministarstvo privrede Srbije danas će formalno početi proces privatizacije tri fabrike petrohemijskog kompleksa, "Metanolsko-sirćetnog kombinata" (MSK) iz Kikinde, i pančevačke "Azotare" i "Petrohemije", prenose beogradski mediji.

"Petrohemija" ima fabrike u Pančevu, Zrenjaninu i Elemiru, sa 1.400 zaposlenih "Petrohemija" ima fabrike u Pančevu, Zrenjaninu i Elemiru, sa 1.400 zaposlenih Pančevo.MOJKraj.rs/arhiva

Ministarstvo privrede danas će objaviti javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za te tri fabrike, saznaje Radio-Televizija Srbije.

Javni poziv će biti otvoren do 3. maja, a ponuđači treba da predlože plan investicija, plan proizvodnje i model privatizacije.

"Petrohemija" ima fabrike u Pančevu, Zrenjaninu i Elemiru, sa 1.400 zaposlenih. Među deset je najvećih izvoznika Srbije. Krajem prošle godine Vlada je počela i rešavanje starih dugovanja.

Smatra se da je MSK u Kikindi tehnički u dobrom stanju i ima 530 zaposlenih. Vlada je, posle četvorogodišnje pauze, pre 16 meseci pokrenula proizvodnju jer je za potencijalne partnere važno da fabrika radi.

U "Azotari" radi 800 ljudi, i kao i MSK, gomila gubitke zbog visoke cene gasa, koji im je i osnovna sirovina i gorivo, prenela je RTS.

Sve tri fabrike moraju Vladi dostaviti realnu tržišnu procenu vrednosti svog kapitala i stanje svojih obaveza poslednjeg dana 2016. godine.

Na osnovu toga i pisama zainteresovanih investitora, odlućiće se o modelima njihove privatizacije.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00