sreda, 8. februar 2017.  20:22h
Pročitano 2245 puta

U Dolovu "Vinarijada", u Kačarevu "Slaninijada"

U turističkoj organizaciji Pančeva danas je upriličena konferencija za novinare povodom predstojećih februarskih manifestacija „Dolovačke vinarijade” i kačarevačke „Slaninijade”.

U Dolovu "Vinarijada", u Kačarevu "Slaninijada" N.R.

Tom prilikom predstavnici ove dve manifestacije obratili su se okupljenima i predstavili programe svojih druženja.

Najpre se okupljenima ispred TOP-a obratio Branislav Rovčanin, direktor, istakavši značaj gastro turizma i njegovu perspektivu. Zatim je u ime udruženja „Sveti Trifun” koje i ove godine stoji iza organizacije 19. dolovačke vinarijade, Jovana Radonjin predstavila program manifestacije. Vinarijada je već počela promocijama na pijačnom trgu u Dolovu krajem januara, predavanjima o vinogradarstvu, a i promocijom i degustacijom nektara od loze na pančevačkom Korzou, upravo u trenucima dok je trajala konferencija.

 

Promocija na Korzou

 

Sve je to dobar uvod za druženje u subotu, 11. februara kada će od ranih jutarnjih časova pijačni trg u Dolovu biti u znaku vina. Pored degustacija, biće organizovano takmičenje u brzom ispijanju špricera, podela besplatnih sadnica vinove loze, organiziovane posete vinskog podruma u staroj banatskoj kući Đorđa Stajića i raznih drugih aktivnosti. Za sve to vreme predavaće se uzorci vina za takmičenje u sali Mesne zajednice od 9 do 15 časova, a to se može uraditi i dan ranije u petak, 10. februara takođe u Mesnoj zajednici od 15 do 20 časova. U subotu uveče  uz muziku i vino u dolovačkom Domu kulture saznaće ko ima najbolje vino za ovu godinu. 

Zavesa na ovogodišnju Vinarijadu spušta se na sam dan Svetog Trifuna, u utorak, 14. februara. Od ranih jutarnjih sati centar Dolova opet će mirisati na vino. Oko podneva obići će se vinograd udruženja koji će sveštenici osveštati, a izvšiće se i simbolično orezivanje. Uveče istog dana uz večeru, muziku i kulturno-umetnički program prerezaće se slavski kolač i dodeliće se priznanja i nagrade najuspešnijima.

 

Promocija na Korzou.2

 

Dva dana kasnije, 16. februara tačno u podne, u Kačarevu će početi 30. jubilarna Slaninijada. Nenad Šaletić i Branislava Bogdanović predstavili su program ove, najmasnije manifestacije, kako i sami kažu u najmasnijem selu. Istakli su da već godinama unazad kroz Kačarevo u danima slanine prodefiluje u proseku od 70 do 90 hiljada posetilaca. I ove godine očekuje se više od 300 izlagača, a srž programa je takmičenje za izbor najbolje slanine i to u tri kategorije: domaća, zanatska i industrijska.

Propratni program manifestacije, takozvani slaninarski višeboj obiluje raznim zanimljivim druženjima. Tu će biti trke prasića, takmičenje u spremanju svinjskog paprikaša, svadbarskog pasulja, takmičenje u brzom jedenju slanine i razna druga zanimljiva dešavanja. Slaninijada će trajati do 19. februara.

 

Konferencija u TOP u

 

Na kraju je Branislav Rovčanin još jednom pozvao gurmane da se u ovim zimskim danima leče prirodnim antibioticima-slaninom i vinom, a potom su se okupljeni uverili u kvalitet ovih đakonija na improvizovanim štandovima, a ugođaj je upotpunio Đorđe Stajić odsviravši nekoliko pesama na usnoj harmonici.

Autor:  N.Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00