sreda, 8. februar 2017.  14:50h
Pročitano 2798 puta

Za sada je 16 preduzeća zainteresovano za učeničku praksu

U Gradskoj upravi u Pančevu danas je održan sastanak povodom primene nove metodologije upisne politike za školsku 2017/2018. godinu – dualno obrazovanje, na kojem su bili direktori pančevačkih srednjih škola i predstavnici lokalne samouprave i privredne komore.

Sastanak direktora srednjih škola i predstavnika lokalne samouprave radi dogovora oko dualnog obrazovanja Sastanak direktora srednjih škola i predstavnika lokalne samouprave radi dogovora oko dualnog obrazovanja Pančevo.MOJKraj.rs

Mr Tatjana Božić, članica Veća za obrazovanje je podsetila da je u toku sprovođenje nove metodologije upisne politike u srednje škole. 

Ovo je drugi zvanični sastanak, iako je bilo više međusobnih sastanaka u međuvremenu, počevši od onog prvog, 25. januara, kada smo okupili sve aktere prema smernicama i uputstvima Ministarstva prosvete, a danas smo okupili direktore srednjih škola da čujemo njihove predloge na osnovu radnih mesta koja su ponudili privredni subjekti, odnosno onoga što su privrednici tražili, koje su to smerove u srednjim školama tražili. Takođe, želimo da vidimo za koje smerove je u narednoj školskoj godini koja škola zainteresovana, rekla je Božić.

 

IMG 20170208 120820

 

Privredne komore dobile su novu ulogu, da učestvuju zajedno sa lokalnim samoupravama i školama u kreiranju obrazovnih smerova, kao spona između privrede i institucija koje se bave obrazovanjem. Zoran Virić iz pančevačke Komore kaže da je njihov zadatak da prikupe informacije o tome kakve su potrebe privrede za kadrovima, da bi škole mogle da školuju kadrove za potrebe tržišta rada. 

S obzirom da su rokovi kratki da bi se to primenilo za ovu prvu školsku godinu 2017/2018, u ovom trenutku se 16 privrednih subjekata izjasnilo za uglavnom proizvodna zanimanja. Najviše je zainteresovanih za Mašinsku školu za smerove operater na mašinama i bravar. Ima zainteresovanih i za elektro struku, za tekstilnu, za trgovinu. I privredni subjekti s područja Opštine Kovin su iskazali interes za kadrovima koji se školuju ovde u Pančevu, kazao je Virić.

Privrednici su iskazali potrebu za oko 60 učenika. 

Naravno, najveći broj njih je zainteresovan za sprovođenje praktične nastave u njihovim objektima, a petnaestak učenika bi nakon završenog školovanja mogli da se zaposle u tim preduzećima. Ono što je jako bitno je da će se ova aktivnost voditi kontinualno, tokom cele godine ćemo se pripremati za naredne školske godine, da se interesi privrede na najbolji mogući način prenesu u nastavne planove i programe koje će škole sprovoditi, rekao je on.

Prema njegovim rečima, srednje škole u Pančevu obrazuju kadrove potrebne privredi, ali bi trebalo da ipak rade zajedno na tome da obrazovanje brže i efikasnije zadovoljava potrebe privrednika za određenim kadrovima. 

 

0 dualno obr

 

Veliko je interesovanje za Mašinsku školu, za operatere mašinama, bravare i zavarivače. Postoje zainteresovani za školu “Mara Mandić” gde postoje određena zanimanja s kojima bi učenici po završetku školovanja mogli odmah i da se zaposle. Među zainteresovanim privrednicima su HIPRA, Pivašević za različite profile kao što su automehaničari lakireri, Feromont…

Nataša Zečević, predsednica aktiva direktora srednjih škola i direktorka Tehničke škole “23. maj” smatra da je krajnje vreme bilo da se obrazovanje i privreda povežu. 

Mi negde u srednjim stručnim školama to radimo godinama ali ovoliko interesovanje za dualno obrazovanje sa svih nivoa nam pomaže da ta povezanost bude još čvršća. Četiri škole u Pančevu su već prikupile izjave poslodavaca i ući će u proces dualnog obrazovanja kako novi zakon definiše. I ostale srednje škole imaju kontakt sa privredom godinama, samo što će to sad biti bogatiji, bolji i definisaniji odnos između obrazovanja i privrede, kaže Zečević.

Ona kaže da se u Tehničkoj školi đaci školuju prema principima dualnog obrazovanja, samo nije baš tako definisano. 

Imamo već potpisan ugovor sa lancem supermarket Delhaize. Naši mesari su kao prvaci juče prvi put otišli na praksu po svim Maksi prodajnim objektima u gradu i okolini. Profesor ih je obišao i svi su zadovoljni, i deca i poslodavci. Frizeri već godinama svoju praksu obavljaju u frizerskim salonima. Oni dobri ostaju da rade tamo gde su bili na praksi. Pekari su na praksi u Gradskoj pekari. To je nešto što već dugo funkcioniše u gradu. Mislim da po tom pitanju imamo dobru tradiciju a da će ovo sad samo ojačati te veze i negde tačnije definisati ono što poslodavac očekuje od škole i škola od poslodavca, zaključila je Zečević.

Škole koje su prepoznate od strane poslodavaca su Mašinska škola „Pančevo“, Ekonomsko-trgovinska škola „Paja Marganović“, ŠOSO “Mara Mandić“ i Poljoprivredna škola „Josif Pančić“.

Poštujući prioritet i zahteve privrede, do utvrđenog roka, škola se može opredeliti da li obrazovni profil upisuje na uobičajen način ili po dualnom modelu, nakon čega treba da dostavi Školskoj upravi u Zrenjaninu Predlog plana upisa učenika u srednje škole za grad Pančevo za školsku 2017/2018. godinu.

 

dir medicinske o svojimiskustvima

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00