nedelja, 5. februar 2017.  12:25h
Pročitano 4068 puta

JKP Zelenilo: ambiciozni planovi za ovu godinu

JKP “Zelenilo” najavljuje unapređenje u oblasti uređenja svih javnih zelenih površina u Pančevu, planira se uređenje buvljaka, ali i početak nasipanja i proširenje novog groblja.

Danilo Bjelica, vd direktora JKP Zelenilo Pančevo Danilo Bjelica, vd direktora JKP Zelenilo Pančevo Pančevo.MOJKraj.rs

Danilo Bjelica, vd direktora JKP Zelenilo kaže u razgovoru za naš portal da će nastojati da u ovoj godini podignu i nivo poslovanja uređenjem robne pijace "Aerodrom".

1. Na mestu direktora Zelenila već ste bili u periodu od 2005. do 2012. godine. Koliko će vam to olakšati dalji rad sada kada ste ponovo na čelu ovog preduzeća?

Olakšaće mi dosta. Ovo preduzeće u kojem radim od 1996. godine dobro poznajem. Prethodno iskustvo je veoma dragoceno za nastavak rada na poziciji direktora, ali u svakom vremenu imamo neke nove izazove, neke nove stvari koje će se svakodnevno rešavati, dodavati, oduzimati, shodno prilici kako se mogu rešavati.

2. Kako će izgledati briga o vetrozaštitnom pojasu u Pančevu?

Veoma sam ponosan na vetrozaštitni pojas. Svako ko putuje na relaciji između Pančeva i Starčeva, odnosno ka takozvanim južnim selima, može videti da je taj vetrozaštitni pojas prema Vojlovici koji se vidi sa puta u veoma dobrom stanju, izuzetno dobro održavan i uređen i da su stabla tu u jako dobroj fiziološkoj kondiciji. Mislimo da tu ne treba stati. Rešava se jedan vetrozaštitni pojas poslednjih nekoliko godina ka Topoli. Manje je uočljiv sa puta običnim građanima, ali ko god želi može skrenuti s puta pored Tehnogasa da vidi u kakvom je stanju. Takođe se dobro održava i mislim da će ovaj vetrozaštitni pojas nakon mnogih drugih koji su unazad rađeni opstati, pre svega, zahvaljujući brizi Zelenila. U narednom periodu mislimo da taj nivo održavanja dodatno podignemo. 

3. U kakvom stanju je zelena vegetacija na teritoriji koja je u nadležnosti Zelenila i kako će u ovoj godini izgledati uređenje zelenih površina?

Vodi se puno računa o zelenilu u Pančevu. Briga o zelenilu, kako naša, tako i Pančevaca je zaista vidljiva na svakom koraku. Ne smemo zanemariti uticaj zagađenja, kao i u svakoj urbanoj sredini, a morate znati da je prosečan vek bilo kog stabla u odnosu na prirodno stanište i na urbanu sredinu kakvo je Pančevo, kao i drugi gradovi, je tri do četiri puta kraći. U skladu sa tim vegetacija se stalno zanavlja i održava.

4. U kojoj fazi je izrada katastra zelenih površina? S obzirom da je Zelenilo poslednjih godina intenzivno radilo na ozelenjavanju grada, da li se zna koliki je procenat zelenih površina na teritoriji Pančeva?

Katastar je jedna živa stvar i veoma teško je definisati u kojoj je fazi trenutno. Svakodnevno se menja, a to znači da svako stablo koje samo padne ili se iseče ili se usadi neko novo stablo na teritoriji grada Pančeva mora se uneti u katastar. Prethodnih godina ekipa katastra je vredno i neumorno radila na popunjavanju dokumentacije i tih takozvanih podloga javnih zelenih površina kako bi ono bilo što verodostojnije u stvarnosti. Ima tu još puno posla, to je jedan vrlo ozbiljan projekat koji svaki grad mora da ima. Pančevo je dosta ispred mnogih drugih gradova po pitanju katastra zelenih površina. U Pančevu je trenutno procenat zelenih površina ispod 30% što mislim da je nedovoljno. S tim procentima se svakodnevno borimo i pokušavamo i da nadležnima u Gradu, gde zaista imamo podršku po tom pitanju, zajedno sa njima da pojačamo zelene površine. U skladu sa tim radimo neke nove parkove u okviru javnih zelenih površina, podižemo vetrozaštitne pojaseve koji takođe ulaze u procenat zelenih površina.

 

danilo bjelica zelenilo

 

5. Zelenu pijacu koriste jednako i stanovnici grada i naseljenih mesta. Brojne promene su učinjene poslednjih deset godina. Šta je ono što će biti rađeno na Zelenoj pijaci u ovoj godini?

Isključivo ćemo se baviti infrastrukturnim radovima, gde mislim na popravke i podizanje nivoa kvaliteta usluge, uređenje tezgi i platoa. Ovog trenutka nemamo dovoljno sredstava da se bavimo natkrivanjem Zelene pijace. Ne znamo da li će biti novca naredne godine, ali danas nemamo kapacitet za to. Pokušaćemo da Pančevcima svake subote i nedelje damo neki sadržaj koji će obogatiti rad Zelene pijace.

6. Koliko ste zadovoljni procentom zakupa tezgi na Zelenoj pijaci? Hoće li se u ovoj godini menjati cene zakupa i način licitiranja tezgi?

Način licitiranja tezgi se sigurno neće menjati jer je trenutni način odličan. Nisu koverte već se neposredno i lično licitira kao i na pijaci Aerodrom. Pokazalo se da je to najispravniji, najpošteniji i najkorektniji način licitiranja, kada svi zainteresovani za neku tezgu uđu u kancelariju i lično, neposrednim činom licitiranja dobiju ili izgube pravo na zakup neke od tezgi. Nismo zadovoljni procentom zakupa tezgi na Zelenoj pijaci, imamo blagi trend oslobađanja tezgi od zakupa. To nije još uvek tako dramatično. Zelena pijaca će uvek živeti i biti tu, a u kom obimu pokazaće vreme. Naše je da nekim sadržajima to animiramo i da zaustavimo to, ali shodno situaciji i kretanjima društva kako u Srbiji tako i u svetu, vreme će pokazati gde će biti zelene pijace. Cene zakupa će najverovatnije biti povećane tokom godine, shodno odluci Vlade Republike Srbije. Kako se druge komunalne usluge budu odnosile prema tim procentima, tako ćemo se i mi odnositi ubuduće. U ovom trenutku ne mogu da kažem tačno kada će biti povećane cene zakupa i za koliko jer čekamo Odluku Vlade Republike Srbije.

7. U kakvom stanju su pančevačka groblja i šta je prioritet od radova kako bi ova komunalna usluga i dalje bila na zadovoljavajućem nivou?

Pančevačka groblja su u dobrom stanju, održavana su, uređena, što građani primećuju i komentarišu na pozitivan način. Prioritet nam je proširenje Novog groblja jer kao što vidite stopa smrtnosti u ovom zimskom periodu je izuzetno visoka i Pančevu će za oko godinu i po dana biti neophodne nove površine za sahranjivanje. Zelenilo u ovim zimskim danima ima dosta posla kada je sahranjivanje u pitanju, zbog povećane smrtnosti, a fizički maksimum dnevno koji može da se uradi je šest sahrana dnevno. Ukoliko svakodnevno imate više umrlih, ne može se raditi dan za danom sahrana, mora se neki dan sačekati. Taj period i dalje nije dramatičan, iznosi tri do četiri, eventualno pet dana ako je nedelja u pitanju, ali to je vrlo retko i u pitanju su pojedinačni slučajevi. Pojačali smo grobarsku službu iz nekih drugih radnih jedinica smo povukli ljude koji mogu taj posao da rade.

8. Treba li Pančevu robna pijaca Aerodrom, odnosno buvljak? Može li se očekivati uređenje ovog prostora?

Voleo bih da Pančevci odgovore na to pitanje, ali prema ozbiljnom prometu koji i dalje ima ova pijaca, i dalje se tu Pančevci oblače ili kupuju neke druge potrepštine, smatram da je potreban. Potrebno je i uređenje tog prostora. Dugo je nedostatak prostora za prodaju bio kočnica za njegovo uređenje. Sada, na žalost, imamo dosta slobodnih tezgi, ali i pored toga buvljak korektno funkcioniše. Razmišljamo i pokušaćemo da uredimo prodaju na robnoj pijaci Aerodrom u nekom narednom periodu. To je vrlo osetljiva tema, da se ne naruše neki parametri koji su jako bitni zakupcima na samoj teritoriji robne pijace Aerodrom i u skladu s tim moramo voditi računa da svi budu zadovoljni. Neke stvari su, na žalost, potreba naših sugrađana, i shodno tome se treba postaviti racionalno, a u okviru toga dati maksimum da se to uredi da liči na jednu lepu i ozbiljnu pijacu.

9. Svake godine radnici Zelenila s prvim danima lepog vremena pristupaju sadnji cveća i postavljanju ukrasnih cvetnih instalacija. Da li će i ove godine biti nekih novosti po tom pitanju?

Po pitanju instalacija i održavanja zelenih javnih površina u 2017. godini imaćemo neke pomake i promene, sigurni smo da će se Pančevcima sve to dopasti. Prve rezultate rada "Zelenila" na ovom polju građani Pančeva videće u Gradskom parku i Narodnoj bašti. U pripremi su novi aranžmani koji će prijatno iznenaditi sve. Napravićemo neke iskorake ka nekim novitetima, ali neka za sada to bude iznenađenje za građane za početak proleća.

Autor:  V.J.Peštanac
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00