ponedeljak, 30. januar 2017.  17:37h
Pročitano 7533 puta

Igor Knežević direktor, Saša Pavlov predsednik Skupštine Regionalne razvojne agencije “Južni Banat”

Na danas održanoj prvoj sednici Skupštine Regionalne razvojne agencije „Južni Banat” izabrani su direktor i predsednik Skupštine, a definisane su i članarine svakog od osnivača.

Članovi Skupštine za direktora su imenovali Igora Kneževića iz Beograda, dok je za predsednika Skupštine Regionalne razvojne agencije „Južni Banat“ izabran Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva Članovi Skupštine za direktora su imenovali Igora Kneževića iz Beograda, dok je za predsednika Skupštine Regionalne razvojne agencije „Južni Banat“ izabran Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva Pančevo.MOJKraj.rs

Skupština Agencije koju čine predstavnici svih osam lokalnih samouprava Južnog Banata, i po jedno privatno preduzeće iz Pančeva i Vršca, za direktora su imenovali Igora Kneževića iz Beograda, dok je za predsednika Skupštine Regionalne razvojne agencije „Južni Banat“, u prvih godinu dana, izabran Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Jedan od osnovnih zadataka Regionalne razvojne agencije biće priprema i realizacija infrastrukturnih projekata i ostvarivanje međunarodne, prekogranične i međuopštinske saradnje na teritoriji Južnog Banata.  

 

rra j banat sednica

 

Predsednici šest opština Južnog Banata, gradonačelnici Pančeva i Vršca i direktori preduzeća Finnet iz Pančeva i Hiteam iz Vršca osnivači su Regionalne razvojne agencije "Južni Banat" i članovi Skupštine. Među prvim odlukama našao se i Ugovor o članarinama osnivača, tako da će budžet Agencije "Južni Banat" u ovoj godini biti 60 miliona dinara

Igor Knežević, novoimenovani direktor Agencije kaže da će prvi i osnovni cilj biti razvoj Južnog Banata, jer do sada skoro da nije bilo kapitalnih investicija u ovaj region, a ulaganje u Južni Banat bilo je sporadično.

 

igor knezevic novi direktor RRA J banat

 

Igor Knežević pančevačkoj javnosti nije poznat, a novinarima na današnjoj sednici predstavio se kao čovek koji je deset godina radio u privatnom sektoru, zatim neko vreme u javnom sektoru, bio direktor jednog javnog preduzeća i predsednik je Nadzornog odbora u drugom javnom preduzeću. Rekao je i da je po zanimanju oficir.
Ono što je iz retkih novinskih natpisa na internetu o njemu moguće pročitati, to je da je od 23. juna 2015. godine bio direktor JP “Hipodrom Beograd”, da je pre tri dana podneo ostavku na to mesto zbog preuzimanja nove javne funkcije, a da je 25. maja 2016. godine imenovan za predsednika Nadzornog odbora JKP “Drugi oktobar” u Vršcu.

Prvo moramo da prepoznamo ono što je najbitnije vezano za svaku lokalnu samoupravu što se tiče infrastrukturnog i privrednog ambijenta. Kada udružimo sve te lokalne strategije, dobićemo jednu opštu regionalnu strategiju na kojoj bi trebalo da radimo, a grad Pančevo, kao najveći i po broju stanovnika i po prihodnoj strani, biće nosilac. Pokušaćemo da ravnomerno razvijemo region Južni Banat i prvi zadatak biće da Južni Banat brendiramo, da postane konkurentni region za buduće ulagače, kazao je Knežević.

Osnivači Razvojne agencije u Južnom Banatu mišljenja su da će sada lakše identifikovati zajedničke probleme, a da će ih rešavati sredstvima iz međunarodnih fondova, pre svega IPA fondova, koji se odobravaju za rešavanje regionalnih problema.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva kaže da će ovakav način omogućiti da se konkuriše za mnogo ozbiljnija sredstva za infrastrukturne projekte, koji dotiču i Pančevo. 

Ozbiljna sredstva se uglavnom izdvajaju za regionale projekte, od značaja više lokalnih samouprava. Na ovakav način mi stičemo uslov da svi zajedno konkurišemo preko Razvojne agencije na te projekte i da povlačimo ozbiljna sredstva od kojih će značajan deo da ostane u Pančevu, kazao je Pavlov.

 

opstine kovin vrsac alibunar rra jb

 

I Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca uverena je da će i taj Grad moći da konkuriše za sredstva kod određenih fondova koji su im do sada bili nedostupni.

Za rešavanje nekih problema koji su prepoznatljivi ne samo Vršcu, nego i drugim opštinama širom Južnog Banata, potrebno je da budete deo Agencije. Možda samstalno niste dovoljno prepoznatljivi, ili niste adekvatni da bi pristupili određenim fondovima. Regionalna razvojna agencija Južni Banat bi trebalo da nam to omogući, kazala je gradonačelnica Vršca.

Osim opština i gradova Južnog Banata, osnivače nove agencije su i dva privatna preduzeća: Finnet inženjering iz Pančeva i “Hajtim” iz Vršca. Oba privrednika na sednici su istakla da očekuju da će oni omogućiti da se u Agenciji čuje i glas privrednika i šta je to što je njima potrebno za stabilan rad.

Filip Perić iz firme “Finnet inženjering” kaže da će privreda lakše naći svoje mesto u okviru određenog regiona ako postoji strategija i ako su definisani prioriteti razvoja na duži vremenski rok.

Takođe, postoje fondovi koji su namenjeni i privredi. Namenjeni su i privatnim preduzetnicima, i malim i srednjim preduzećima, a ona nisu dovoljno upoznata sa pristupom tim fondovima. Kroz Razvojnu agenciju biće moguće dati im više informacija ili organizovati adekvatnu obuku, mišljenja je Perić.

 

hiteam plandiste i kovin

 

Dejan Tanasijević iz “HiTeam-a” iz Vršca kaže da je njihov motiv za učešće u osnivanju Regionalne razvojne agencije u tome što smatraju da je za njih važno da rade u uspešnom okruženju.

To okruženje neće biti uspešno samo po sebi. Moramo se svi uključiti u to da se tako nešto desi. Drugi razlog je što ovakve inicijative povezuju lokalne samouprave i privatni sektor. Trebaju da imaju uspeha, potrebno je da imaju podršku, a to će onda sigurno dati dobre rezultate, kazao je Tanasijević.

Regionalna razvojna agencija “Južni Banat” trebalo bi da počne da radi tokom februara, a sedište će joj biti u Karađorđevoj 4, u zgradi Urbanizma u Pančevu.

 

IMG 20170130 142443

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00