četvrtak, 12. januar 2017.  14:30h
Pročitano 1961 puta

Obeležen 295. rođendan Stare pančevačke pivare

Prigodna rođendanska proslava 295. Stare pančevačke pivare održana je danas u Kamin sali Stare Vajfertove pivare u Pančevu.

Nj.E. Ambasador Republike Mađarske u Srbiji, dr Atila Pinter, je skuvao svoje pivo u nastavku humanitarne akcije “Sve nas pivo spaja” Nj.E. Ambasador Republike Mađarske u Srbiji, dr Atila Pinter, je skuvao svoje pivo u nastavku humanitarne akcije “Sve nas pivo spaja” Pančevo.MOJKraj.rs

U pripremi obeležavanja tri veka postojanja pivare, ova svečanost posvećena je Abrahamu Kepišu, začetniku pivarstva u Pančevu.

Prva pivara u Srbiji otvorena je 1722. godine u Pančevu i predstavlja najstariju pivnicu na Balkanu. Njen vlasnik bio je Abraham Kepiš. Sredinom 19. veka pivaru je kupila porodica Vajfert.

Nažalost duga tradicija je prekinuta. Od 2008. godine u Pančevu nema industrijske proizvodnje piva.

U gradu sa najdužom istorijom pivarstva u zemlji grupa entuzijasta pre nekoliko godina pokrenula je zanatsku proizvodnju piva a u relativno očuvanom delu stare Vajfertove pivare prošle godine otvoren je i muzej.

 

IMAG0770

 

Svečanosti obeležavanja ovog značajnog datuma prisustvovali su Nj.E. Ambasador Republike Mađarske u Srbiji, dr Atila Pinter; Janoš Deže, savetnik za kulturu, Collegium Hungaricum, Beograd; Stefan Imre, savetnik za privredu, Ambasada Rumunije u Srbiji; Jovan Stojić, pomoćnik Ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije Republike Srbije; Aleksandar N. Denda, savetnik za ekonomski razvoj Potpredsednika Vlade Srbije i Ministra trgovine, turizma i telekomunikacija; Danilo Golubović, savetnik Ministarke Jadranke Joksimović za zajedničku poljoprivrednu politiku i član Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji (kum pivare Georg W); Mr Vuk V. Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

IMG 20170112 122914

 

Obeležavanju 295 godina od otvaranja stare pančevačke pivareprisustvovao je i gradonačelnik PančevaSaša Pavlov istakavši da je ovo veliki dan za Pančevo, jer su svi Pančevci emotivno vezani za pivaru.

295 rođendan jednog objekta, jedne istorije, sa kojom se svi ponosimo. A to je istorija vezana za pivarstvo. Nalazimo se na prostoru najstarije pivare na Balkanu. Nešto što je možda i značajnije, danas slavimo i 170 godina kako je ovu pivaru preuzela porodica Vajfert, 1847. godine, kao jedan istorijski vrlo važan datum u istoriji Pančeva. U suštini preuzimanjem pivare od strane porodice Vajfert ona dobija na svom punom značaju, rekao je Pavlov.

 

atila pinter ambasador madjarske

 

Nj.E. Ambasador Republike Mađarske u Srbiji, dr Atila Pinter, tom prilikom je skuvao svoje pivo u nastavku humanitarne akcije “Sve nas pivo spaja”, koju je prošle godine započela NJ.E. Ambasador Nemačke u Srbiji, Axel Dittmann.

Pinter je danas u Pančevu skuvao svoje prvo pivo, a prihod od prodaje ovog piva biće usmeren tamo gde bude najpotrebnije.

Tradiciju bi trebalo da čuvamo. Mi, Srbi i Mađari, imamo dosta i zajedničkih tradicija i mislim da ova pivara može da bude još jedan lanac koji će nas povezivati, kaže ambasador republike Mađarske u Srbiji.

Udruženje građana "Muzej pivarstva" koje brine o starom zdanju, koje je pod zaštitom države kao spomenik kulture, želi da obnovi kompleks do datuma kada će se obeležavati 300 godina od osnivanja fabrike.

Siniša Janković iz UG "Muzej pivarstva Đorđe Vajfert" se nada da će uspeti u svojoj nameri da obnove kompleks.

Pivara je mnogo više nego što je pivo, i mnogo više nego što je Đorđe Vajfert a Đorđe Vajfert je mnogo više nego što je cela pivara, dakle imamo strašno veliki resurs koji bi trebalo iskoristiti, kaže Janković.

Domaćini rođendana bili su Karolj Ranc, predsednik gradskog odbora Saveza Vojvođanskih Mađara i pomoćnik Gradonačelnika grada Pančeva i Siniša Janković, predsednik Skupštine Udruženja građana „Muzej pivarstva Đorđe Vajfert”, Pančevo.

 

IMAG0758

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00