ponedeljak, 26. decembar 2016.  10:58h
Pročitano 3317 puta

Pavlov: Pančevo nema para i za autobuski i za železnički saobraćaj

Promena reda vožnje na železnici početkom decembra uvela je izmenu kojom Pančevci vozom mogu samo do Ovče, odakle uz doplatu presedaju u BG-voz kako bi se prevezli do neke od destinacija u Beogradu.

Izmene Zakona o komunalnoj delatnosti predviđaju da dve ili više lokalnih samouprava mogu da se organizuju radi obavljanja zajedničkih određenih komunalnih delatnosti, ali je definisano da to ne mogu da budu delatnosti gradskog i prigradskog saobraćaja, kaže gradonačelnik Saša Pavlov Izmene Zakona o komunalnoj delatnosti predviđaju da dve ili više lokalnih samouprava mogu da se organizuju radi obavljanja zajedničkih određenih komunalnih delatnosti, ali je definisano da to ne mogu da budu delatnosti gradskog i prigradskog saobraćaja, kaže gradonačelnik Saša Pavlov Grad Pančevo

Iako je rekonstrukcija pruge Pančevcima dala nadu da će se brže i konfornije prevoziti do prestonice, uverili smo se da u praksi nije baš tako.

Ni razgovori o objedinjenom saobraćajnom sistemu između Beograda i Pančeva, niti potpisani sporazum o tome između dvojice gradonačelnika nisu ova dva grada učinili bližim, a prevoz građanima jeftinijim, jer takva rešenja onemogućavaju postojeće izmene Zakona o komunalnim delatnostima.

Kako gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov, kaže, najveći problem je što većina dobrih ideja često ne može da se realizuje zbog nekih zakonskih poteškoća.

Zaista, u razgovoru s mojim kolegom Sinišom Malim iz Beograda, identifikovali smo određenu korist i za Beograd i za Pančevo, za početak oko ulaženja nas Pančevaca u sistem BUS plusa jer bi to podrazumevalo ili da linija 108 uđe u Pančevo ili da naš prevoznik vozi do određene tačke u Beogradu. To je trebalo dodatno da doradi Saobraćajni fakultet uz analizu. Mi smo u tom sporazumu o poslovno-tehničkoj saradnji, koji smo potpisali proletos, obuhvatili i dalju razradu zajedničkog integralnog železničkog saobraćaja. Delim osećanja sa svojim sugrađanima i potajno sam se nadao, s obzirom na veliki uloženi novac u rekonstrukciju pruge između Beograda i Pančeva, da će to podrazumevati i mnogo brži i češći saobraćaj na jednoj i drugoj relaciji, ali nije, kaže Pavlov.

Želja postoji, zakon ne dozvoljava

On dalje objašnjava da postoji zakonski ograničavajući faktor. Izmene Zakona o komunalnoj delatnosti predviđaju da dve ili više lokalnih samouprava mogu da se organizuju radi obavljanja zajedničkih određenih komunalnih delatnosti, ali je definisano da to ne mogu da budu delatnosti gradskog i prigradskog saobraćaja. 

Upravo ono što smo imali nameru da uradimo u Pančevu i Beogradu. Druga stvar, dosta sugrađana, polazeći i od mene, dok nisam ušao u problematiku, nisam mogao to da definišem, poistovećuju Beovoz sa sistemom BG-voza. To su potpuno različiti sistemi u odnosu na ono što je bilo do 2012. godine. Te 2012. godine napravljen je BG-voz kao prvi stepenik ka pravljenju lakog metroa za prevoz putnika u Beogradu i on je vozio na relaciji Ovča ka ostalim delovima Beograda. Ne samo da je vozio, nego je od momenta formiranja, od Beovoza preuzeo šest kompozicija, tako da je na relaciji od Pančeva do Ovče ostala samo jedna kompozicija, kaže gradonačelnik Pančeva.

On dodaje da su, na žalost, te kompozicije preuzete uz odobrenje tadašnje lokalne samouprave u Pančevu. 

Mislim da je njihova takva odluka bila bazirana pre svega na pokušaju, što i mi pokušavamo godinama, da očuvaju lokalno javno-komunalno preduzeće ATP kroz povećanje prihoda ili na neki drugi način. Međutim, očigledno da to nije dalo rezultate, a sad je dovelo i do problema. Mislim da nije toliki problem broj polazaka iz Pančeva ka Beogradu, koliki je problem to presedanje u Ovči iz Beovoza u BG-voz. Iako imamo samo tu jednu kompoziciju, a po novom redu vožnje ona će devet puta prevoziti putnike iz Pančeva. Na žalost ovo zakonsko ograničenje koje sam rekao ne dozvoljava da u ovom trenutku na toj relaciji bilo šta preduzmemo, kaže Saša Pavlov.

Beovoz je Pančevu ostavio otvorenu opciju da oni eventualno probaju da nađu još jednu kompoziciju kojom bi povećali broj polazaka od Pančeva do Ovče, ali to bi sada morala da finansira lokalna samouprava odnosno Grad Pančevo.

Pavlov kaže da je naša lokalna samouprava preopterećena subvencionisanjem ATP-a i jednostavno sada nemamo odakle da izvučemo novac da bismo povećali broj kompozicija.

Možda bismo i našli neko rešenje da smo to identifikovali kao osnovni problem. Međutim, ubacivanjem novih polazaka i dalje Pančevci ne bi mogli da reše osnovni problem, a to je presedanje u Ovči i finansijsku zahtevnost koja traži to presedanje, kaže Saša Pavlov.

On podseća da Pančevci na ovih devet polazaka Beovoza, imaju i još otprilike toliko polazaka iz Zrenjanina i Vršca koji idu ka Beogradu, kroz Pančevo.

Ono što nam ne ide u prilog razmatranja bilo koje teme to su neke analize koje su nama bile dostupne, a to je ekonomska efikasnost takvih linija. Analiza je rađena 2012. ili 2013. godine, pre donošenja odluke prebacivanja kompozicija Beovoza BG-vozu, da je u reduciranom broju polazaka bio jako mali broj korisnika usluga koji su išli na toj relaciji. Videćemo, za sad je situacija takva. Možda bismo nešto i mogli da uradimo ali ovo novo zakonsko rešenje nas je vratilo na početnu poziciju, čak i udaljilo od početne pozicije u traženju najboljeg rešenja, kaže gradonačelnik.

Odobren novac ATP-u za nove autobuse

Pavlov je podsetio da je JKP ATP dobio nove autobuse ove godine, ali je i podsetio da su ovom preduzeću iz budžeta odobrili novac za kupovinu još novih autobusa.

Rebalansom budžeta smo ATP-u prebacili dodatna sredstva za nabavku autobusa na alternativna goriva, odnosno na gas, računajući da ćemo onda nove autobuse na benzin da prebacimo na relaciju Pančevo-Beograd. U gradu, zbog očuvanja ekološke situacije, u međumesni saobraćaj ćemo da ubacimo ove autobuse koji bi trebalo da se nabave. Time bismo povećali intenzitet ali i konfornost prevoza do Beograda čime bismo mogli malo više da pariramo divljim prevoznicima. Ne samo kroz represivne mere, nego i kroz taj neki vid preventivnih mera pojačavanjem kontinuiteta polaska i konfora, i svega što proizilazi iz toga. Nakon određenog vremenskog perioda videćemo šta će analiza pokazati na osnovu kojih ćemo tražiti druga rešenja, zaključio je gradonačelnik Saša Pavlov.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(8 glasova)

Komentari  

+3 #1 branko s. 26-12-2016 20:35
MIslim da zakonodavstvo postoji radi dobrobiti ljudstva a ne da im otezava zivot , ili je to bogom dato pa se ne moze menjati niti usavrsavati. mislim da ipak nedostaje prave zelje i mogu reci volje , iz ko zna kog razloga , da se to promeni i poboboljsa. Pragmaticnost je nesto sto se nema od rodjenja ali se moze uz dobru volju nauciti
Odgovori
+2 #2 Ilija 27-12-2016 11:09
A kako za BG na vodi može da se zaobiđe ili izmeni gomila zakona, a za Pančevce ne može?
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00