sreda, 21. decembar 2016.  16:08h
Pročitano 3292 puta

Pavlov: završen budžet za 2017. godinu

Gradski budžet u 2017. godini, prema poslednjim planovima, iznosiće pet milijardi i sedamsto dvadeset pet miliona dinara.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva Grad Pančevo

To je za oko 300 miliona dinara manje nego budžet u 2016. nakon poslednjeg rebalansa. Ukoliko predlog budžeta usvoje članovi Gradskog veća, on bi pred odbornicima trebalo da se nađe najverovatnije 29. decembra.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva kaže da je budžet za narednu godinu uslovljen svim onim što se dešavalo prethodnih godina. 

Što se tiče nekih strateških investicija za njih se uvek izdvajaju sredstva iz kreditnog zaduženja. Imajući u vidu da smo se mi zadužili u 2015. i 2016. godini i to ne za mala finansijska sredstva, a da realizacija radova po osnovu tih zaduženja nije išla određenom dinamikom iz više razloga koje su izazvale promene zakona u oblasti urbanizma, izgradnje i svega za šta je vezano donošenje projektno-tehničke dokumentacije. U trenutku kreditnog zaduženja imali smo potrebnu dokumentaciju i građevinske dozvole, međutim izmenama zakonskih rešenja svi ti projekti su morali ili da budu totalno rekonstruisani ili dorađeni, ponovo overavani, a ponegde i ponovno izrađivani, što je zatim zahtevalo izdavanje novih građevinskih dozvola što je dodatno prolongiralo rokove za početak realizacije poslova a samim tim i utrošak tih sredstava, kaže Pavlov.

On dodaje da je tu i primena Zakona o javnim nabavkama koja definitivno kontroliše mnogo više javnu potrošnju nego u prethodnom periodu, međutim uvodi jedan drugi problem.

Izmene u Zakonu o javnim nabavkama uvele su i presporo reagovanje na žalbe u javnoj nabavci, pa su i to bili procesi koji su usporili dinamiku investicija a samim tim i obim utrošenih sredstava. S obzirom da ćemo mi veliki broj tih sredstava iz 2015. i 2016. godine prebaciti u 2017. godinu, a samim tim i izvođenje radova mi smo bili primorani da se potencijalno 2017. godine jako malo zadužimo kako bismo očuvali kreditni rejting lokalne samouprave, a i to zaduživanje koje će biti, biće po prioritetima, objasnio je Pavlov.

Severna poslovna zona - prioritet u narednoj godini

Prioritet broj jedan u 2017. godini biće završetak opremanja Severne poslovne zone i tri četvrtine kreditnog zaduženja će biti usmereno u tom pravcu. 

U prvoj fazi ćemo raditi izradu Potamiškog kolektora čija je procenjena vrednost negde oko 230 miliona dinara, a neophodno je da se završi kako bi se Severna poslovna zona stavila u funkciju. Iskreno se nadam da će uspešno proći prvo odluka o kreditnom zaduženju, a onda i raspisan tender i da ćemo jako brzo da dobijemo izvođača, već početkom građevinske sezone, nadam se do sredine marta, kako bismo do kraja juna imali Severnu poslovnu zonu za koju bismo mogli reći da je totalno spremna za investitore. Zašto je ovo jako bitno? Ove godine smo imali veliki broj investitora, a ovo opremanje Severne poslovne zone smatram najvažnijim vidom aktivnosti dovođenja investitora, s obzirom da postoji velika zainteresovanost ali ništa od toga ne može da se realizuje do onog trenutka dok ne obezbedimo zonu za investiranje. Na žalost, godine su iza nas u kojima o tome nismo razmišljali, u kojima nismo formirali takve zone. Odnosno, mi ih planski jesmo formirali, ali daleko od toga da smo radili tehničko-projektnu dokumentaciju ili ih opremali. Evo to sad radimo sa Severnom poslovnom zonom u zadnje dve tri godine i mislim da će svi poslovi biti gotovi do sredine 2017. godine, obrazložio je gradonačelnik.

On se nada da će do jeseni 2017. godine jedan značajan deo Severne poslovne zone biti stavljen na uslugu investitorima. 

To je jako bitno, jer je borba protiv nezaposlenosti naš strateški cilj. To je i dobro za budžet jer samo na takav način uložena sredstva iz kredita mi možemo da vratimo, pre svega kroz porez na zarade sa povećanjem broja zaposlenih i povratkom poreza na imovinu, s obzirom da se nadam da ćemo vrlo brzo dobiti nove vlasnike zemljišta u Severnoj poslovnoj zoni. Neće to biti jedina stvar, ali će biti prioritet i sve će biti tome podređeno. Svi eventualni viškovi sredstava će bez ikakvog kritičkog osvrta biti usmeravani na završetak poslova vezanih za opremanje Severne poslovne zone, rekao je gradonačelnik.

Manji povraćaj novca od poreza na zarade lokalnoj samoupravi

Budžet za 2017. godinu biće u dobrom obimu manji od ovogodišnjeg, pre svega zato što je u međuvremenu došlo i do izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave koji je smanjio iznos sredstava koji se na osnovu poreza na zarade vraća lokalnoj samoupravi. 

Bilo je 80%, a sada je 77%. Drugo, imamo velike obaveze, na žalost, zbog nekih loših ili nekontrolisanih odluka u prethodnom periodu. Morali smo da predvidimo određena sredstva prema sporazumu o reprogramu duga vezano za Apotekarsku ustanovu Pančevo. Svedoci smo i Odluke koja je svojevremeno bila doneta a vezana je za cenu boravka dece u Predškolskoj ustanovi Dečija radost. Sve to su manja sredstva u budžetu za operativno funkcionisanje samog Grada, kaže Pavlov.

Procena prihoda od strane stručnih službi je da će biti za oko deset do 15% manje ostvareni klasični prihodi od poreza na imovinu, poreza na zarade i ekološke takse.

Budžet je prilično restriktivno postavljen. Negativna stvar je što je prenos salda veliki jer prenosimo novac iz kreditnog zaduženja koji nije ostvaren, i velika sredstva prenosimo kao i svake godine na žalost iz poljoprivrednog budžeta, odnosno sredstva ostvarena iz zakupa poljoprivrednog zemljišta čija namena je strogo definisana. Sledeće godine dosta toga planiramo i u oblasti poljoprivrede kako bismo reinvestirali ova sredstva. Planiramo obimnije radove u delu izrade atarskih puteva, u delu održavanja postojeće i izgradnje nove kanalske mreže, što će se sad po prvi put raditi posle ne znam koliko godina i biće izdvojeni značajni iznosi za nastavak procesa komasacije, jer je više nego jasno, pogotovo nakon prošle agrarne godine kada smo imali problem sa činjenicom da nije bilo licitacije pa smo bili i na udaru takozvanih uzurpatora, kaže Pavlov.

Projekti javno-privatnih partnerstava

Gradonačelnik dodaje da je na terenu identifikovano da je potrebno nastaviti proces komasacije koji je započet pre nekoliko godina pa nije nastavljen, a koji je neophodan da bi Grad ustanovio tačne površine državnog poljoprivrednog zemljišta kojim raspolažemo.

Shodno tome mogli bismo mnogo tačnije da planiramo i prihode od zakupa državnog zemljišta. Ovo je druga godina kako radimo programski budžet, što je mnogo zahtevnije nego izrada prethodnih budžeta, a za sledeću godinu vrlo ozbiljno planiramo da četiri projekta nominujemo za proces javno-privatnog partnerstva. Ta odluka će takođe da se nađe pred odbornicima gradske Skupštine. Jedan od tih projekata, sva četiri imaju veze sa komunalnim uslugama jer su one predmet javno-privatnog partnerstva, ali jedan od tih projekata ima veze sa izgradnjom i održavanjem postojećih javnih puteva. Imajući u vidu da je veliki broj zahteva Mesnih zajednica, i gradskih i seoskih, vezan za održavanje putne infrastrukture, mi po prvi put ove godine pojačano održavanje putne infrastrukture imamo u budžetu. Nismo ga ubacili u neposredno finansiranje iz kreditnog zaduženja nego će ono biti predmet projekta javno-privatnog partnerstva, zaključio je Pavlov.

Ukoliko predlog budžeta za narednu godinu usvoje članovi Gradskog veća, on bi pred odbornicima trebalo da se nađe najverovatnije 29. decembra.

Autor:  V.J.Peštanac
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00