ponedeljak, 22. avgust 2016.  13:09h
Pročitano 1557 puta

Ubuduće se neće tolerisati uzurpacija poljoprivrednog zemljišta

Uzurpacijom poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini Republika Srbija i lokalne samouprave trpe višemilionske gubitke, zbog čega je odlučeno da se ovoj sve masovnijoj pojavi stane na put, najavljeno je na konferenciji za novinare u Pančevu.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović poručio je danas da će država do kraja godine identifikovati uzurpatore poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i prema njima preduzeti sankcije, a sa parcela, čiji se identitet uzurpatora ne zna, biće skinuti usevi Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović poručio je danas da će država do kraja godine identifikovati uzurpatore poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i prema njima preduzeti sankcije, a sa parcela, čiji se identitet uzurpatora ne zna, biće skinuti usevi Pančevo.MOJKraj.rs

Na konferenciji su govorili Saša Pavlov, gradonačelnik grada Pančeva i Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije. 

Iako je prvobitno bilo planirano da gradonačelnik i ministar ovom prilikom obiđu parcele uzurpiranog državnog zemljišta pod suncokretom u naseljenom mestu Omoljica, zbog jake kiše konferencija za medije održana je u Gradskoj upravi Pančevo.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović poručio je danas da će država do kraja godine identifikovati uzurpatore poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i prema njima preduzeti sankcije, a sa parcela, čiji se identitet uzurpatora ne zna, biće skinuti usevi.

Nedimović je na konferenciji za štampu u Pančevu rekao da će ove godine 145 od 144 opštine ući u potpuno legalne tokove, ističući da su na vreme doneti godišnji planovi.

Preduzeli smo sankcije prema lokalnim samoupravama koje nisu ispunile svoju obavezu o izradi godišnjeg plana. Jednoj opštini koja to nije učinila obustavljen je transfer sredstava. Nije samo važno doneti godišnji program, već ga i sprovesti, tako da svaka lokalna samouprava koja ne bude provodila godišnji program biće sankcionisana i biće joj obustavljena sredstva, rekao je Nedimović.

 

ministar nedimovic i gradonacelnik pavlov kzn 2

 

On je naglasio da je neophodno da se uvede red u ovoj oblasti, jer se radi o velikim finansijskim sredstvima za budžet republike, pokrajine i lokalne samouprave, ukazujući da je ranijih godina bilo ozbiljnih problema i da imovina Srbije mora da se zaštiti. Prema njegovim rečima, ove godine ćemo imati za 120.000 hektara više zemljišta za davanje u zakup.

Nedimović ističe da će se 430.000 hektara zemljišta naći u nekom obliku zakupa, po osnovi licitacije, prečeg zakupa ili besplatnog davanja institucijama koje na to imaju pravo.

To će ove godine, kako smatra, doneti 24,7 miliona evra više u budžet.

Nedimović je kazao da će svi resursi Ministarstva biti stavljeni na raspolaganje da se ovo pitanje istera do kraja, jer mora postojati red i da se za nered mora odgovarati. Istovremeno je ukazao da nema dovoljni poljoprivrednih inspektora, navodeći da ih je svega oko 15-tak.

Nedimović je izrazio uverenje da se snaga države ogleda kroz inspekcije, dodajući da ne postoji čak ni pomoćnik ministra zadužen za inspekcije, što će se, kako je najavio, regulisati narednih dana.

Ministar je precizirao da poljoprivredi inspektori treba da utvrde da je došlo do narušavanja zakona, a onda se tim problemom bavi tužilaštvo, dok policija deluje samo ako dođe do problema u izvršavanju odluke.

On je podvukao da po pitanju uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta neće biti popuštanja i da će lokalne samouprave snositi posledice, jer su one dobili na raspolaganje zemljište da njime upravljaju, ali biće kažnjeni i uzurpatori.

Podsećajući da je pre ministarske funkcije bio gradonačelnik Sremske Mitrovice, Nedimović je rekao da odlično zna kako sve funkcioniše, te ukazao da, ako se ne plati zakup za zemljište nema čišćenja kanala, komasacije i svega drugog, kao i da, ako dođe do velikih kiša postoji problem oko izlivanja voda.

To su namenska sredstva, koja ne idu u budžet za nepoznate potrebe, rekao je Nedimović.

Takođe je konstatovao da postoji problem oko registra poljoprivrednog zemljišta, jer se dešavalo da su, na primer, kombinati zbog prirode svog posla gradili kanale, atarske puteve, objekte, a nikada ih nisu upisivali u katastar.

Ideja je da dođemo do tačnih podataka o poljoprivrednim površinama. Takođe želimo da iniciramo da imamo propis koji reguliše poljoprivredne objekte i infrastrukturu, naglasio je on uz uverenje da će se državno poljoprivredno zemljište, kroz razjašnjenje tog stanja, povećati za 20 do 30 odsto.

 

IMG 20160822 100534

 

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izrazio je zadovoljstvo što je ministar dao podršku za borbu protiv uzurpiranog zemljišta.

On je potvrdio da je dobio pretnje zbog namere da reši problem uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta.

Prvi rezultat borbe je, prema njegovim rečima, što je prošla sprovedena licitacija u Pančevu prošla bez ijednog problema, za razliku od ranijih godina.

Sistemskom borbom moramo uzurpatorima da ukažemo da svako može da uživa određena prava, ali mora da ispuni svoje obaveze, podvukao je Pavlov dodajući da više od 80 odsto površine Pančeva predstavlja poljoprivredno zemljište, i da je neophodno u njega ulagati i sistematski izgrađivati.

I on se požalio da nisu poznate sve površine državnog zemljišta, zbog čega je neophodno da se radi na utvrđivanju, jer su sigurno mnogo veće površine u pitanju nego što je aktuelno slučaj.

Pančevo je, kako je kazao, prošle godine, pošto nije bilo moguće sprovesti redovnu licitaciju, na osnovu zaključaka vlade, uz cenu od 191 evro po hektaru potpisalo ugovor za 6.000 hektara, za koje je plaćeno vansudsko poravnanje. Što se tiče ostalih 3.000 hektara parcele su date poljoprivrednim inspektorima na proveru, a njihov zapisnik trebalo bi uskoro da se dobije.

Pavlov je istakao da će usevi sa površina za koje uzurpatori nisu poznati prodavati i tako nadomestiti napravljena šteta.

On je na kraju zamolio da se sredstva od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj imovini koriste i za infrastrukturu sela u kojima žive poljoprivrednici, sa ciljem da oni ostanu da žive u njima.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00