petak, 17. jun 2016.  16:52h
Pročitano 2045 puta

Pančevo među pet najboljih lokalnih samouprava

Prema statistici za prvih 6 meseci primene elektronskog sistema za građevinske dozvole, grad Pančevo rangiran je kao jedan od najefikasnijih gradova, koji spada u prvih pet gradova po efikasnosti rešavanja zahteva. 

Pančevo, Stara Pazova, Ruma, Inđija i Kula najuspešniji su vojvođanski gradovi i opštine po postignutim rezultatima u domenu lokalnog ekonomskog razvoja u poslednjih deset godina Pančevo, Stara Pazova, Ruma, Inđija i Kula najuspešniji su vojvođanski gradovi i opštine po postignutim rezultatima u domenu lokalnog ekonomskog razvoja u poslednjih deset godina Pančevo.MOJKraj.rs/arhiva

U izveštaju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj – NALED, Pančevo je istaknuto kao pozitivan primer i uzor za druge gradove sa 90.16 % rešenih predmeta, navodi se u saopštenju Gradske uprave Pančevo

Takođe, Pančevo, Stara Pazova, Ruma, Inđija i Kula najuspešniji su vojvođanski gradovi i opštine po postignutim rezultatima u domenu lokalnog ekonomskog razvoja u poslednjih deset godina, pokazalo je istraživanje „Kapaciteti za LER u Vojvodini“, koje je sproveo NALED uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Izveštaj NALED-a, koji je nastao deceniju nakon što su opštine dobile veću odgovornost za sopstveni razvoj, za cilj je imao analizu administrativnih, kadrovskih i tehničkih kapaciteta lokalnih samouprava u Vojvodini za podršku postojećoj privredi i privlačenje investicija, a fokus je stavljen na kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER) i njihovu sposobnost da se bave tim poslovima.

Rangiranjem je obuhvaćeno 35 od 45 gradova i opština koje su učestvovale u istraživanju, a u Top 10 ušli su i Pećinci, Sremska Mitrovica, Novi Bečej, Subotica i Apatin. Najveći vojvođanski grad Novi Sad je na 15. mestu, Vršac je bio za jednu poziciju bolji, Zrenjanin se našao na 19. mestu, Beočin je zaslužio 22. poziciju dok je Šid 24. 

Istraživanje pokazuje da je osnivanje i funkcionisanje KLER-a neophodan uslov za uspeh u podsticanju lokalnog ekonomskog razvoja ako se koristi zajedno sa drugim instrumentima kao što su efikasna administracija, elektronska uprava, ulaganje u infrastrukturu, transparentna i podsticajna politika nameta i dr. 

Grad Pančevo radi na tome da ostvari još veći napredak u sprovođenju procedure i elektronskog sistema i postigne odlične rezultate u pogledu pružanja usluga i stvaranja efikasne administracije kao preduslova za ekonomski razvoj. 

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00