ponedeljak, 13. jun 2016.  09:49h
Pročitano 1277 puta

Melioracija pašnjaka u Dolovu

Komisija za poljoprivredu Skupštine mesne zajednice Dolovo i lokalno Udruženje ovčara uspešno su sproveli akciju melioracije pašnjaka, koja je podrazumevala tretiranje pašnjaka mineralnim đubrivom.

Bar jednom godišnje pašnjaci u Dolovu se obogate mineralnim đubrivom Bar jednom godišnje pašnjaci u Dolovu se obogate mineralnim đubrivom N.R.

Iako je u Dolovu broj stoke u poslednjim godinama drastično smanjen, ono i dalje važi za jedno od stočarskih mesta. Ranije je selo raspolagalo velikim brojem zelenih površina na kojima je stoka mogla da se napasa, ali su vremenom mnogi pašnjaci pretvoreni u oranice i svedeni na minimum. Ipak zalaganjem pre svega odgajivača ovaca, koji pašnjake najviše i koriste, oni se koliko toliko održavaju.

Bar jednom godišnje pašnjaci se obogate mineralnim đubrivom, pa je tako i u petak, 10. juna, sprovedena slična akcija. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu opredelio je ovčarima iz Dolova 7.700 kilograma mineralnog đubriva, koji su bačeni na tridesetak hektara pašnjaka. Akciju su sproveli sami ovčari, doduše njih četvorica, uz pomoć stručnjaka iz institute „Tamiš” i komisije za poljoprivredu MZ Dolovo.

 

ĐUBRENJE PAŠNJAKA

 

Ovčari kao i nadležne službe su zadovoljni sprovedenom melioracijom, malo brine odziv samih korisnika, ali je najvažnije da su pašnjaci obogaćeni i da će kao takvi biti pogodniji za korišćenje.

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentar



Saglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00