nedelja, 27. mart 2016.  14:10h
Pročitano 2875 puta

U Dolovu je održana X izložba ovnova

Velika stada ovaca bila su ranije jedna od karakteristika južnog Banata, ali je danas to sve ređa pojava. Jedno od mesta u kojem se ovčarstvo i dalje zadržalo je Dolovo sa brojkom od nešto više od 1.000 ovaca i manifestacijom u čast ovih životinja. 

X izložba ovnova održana je 19. marta u Dolovu X izložba ovnova održana je 19. marta u Dolovu N.R.

Dolovo je u subotu, 19. marta bilo u centru pažnje ovčara i svih onih koji imaju dodirnih tačaka sa uzgojem ovaca, ali i onih koji vole dobro druženje, a sve to na desetoj smotri priplodnih ovnova i mlađih grla. I iza ovogodišnje organizacije stoji udruženja ovčara „Banat” iz Pančeva uz pomoć dolovačke sekcije i većih i manjih sponzora.

Mesto okupljanja bio je kao i ranijih godina plato isped stare škole u centralnoj dolovačkoj dolini. Organizatori su pripremili teren i postavili bokseve koje će iskoristiti svi oni koji su rešili da tog dana dođu u ovo mesto i izlože svoja grla.

 

TRIDESETAK IZLAGAČA PRIKAZALO SVOJE OVNOVE

Već od 9 časova gosti iz raznih okolnih, ali i daljih mesta počeli su da pristižu. Ime svog sela na za taj dan improvizovanim „štandovima” potražile su komšije iz Sakula, Ilandže, Uzdina, Padine, Vračev Gaja, Uljme i drugih sredina.  Svi oni doveli su svoja najbolja grla, ne bi li ih prikazali na ovoj svojevrsnoj izložbi. 

Pored gostiju izlagača, svoje ovnove izložili su i domaćini - njih 29. U boksevima su se našli ovnovi uglavnom autohtone rase cigaja, ali je bilo i onih bele rase, vintenberg i drugih. Ubrzo se plato ispunio i onima koji su hteli da vide ponuđene žive eksponate, a oko 10 časova i žiri koji je predvodio profesor doktor Cvijan Mekić počeo je da obilazi izlagače i da da daje svoj sud i savete.

 

POBEDNIK IZ ILANDŽE

Najboljeg priplodnog ovna rase cigaja prikazao je Srđan Vojinov iz Ilandže

 

Prema rečima predsednika komisije, ove godine je znatno poboljšan kvalitet izloženih grla, čime je on itekako zadovoljan, pre svega jer su odgajivači poslušali njegov savet da kroz saradnju sa nadležnim službama dođu do kvalitetnijih priplodnih grla.

Najboljeg priplodnog ovna rase cigaja prikazao je Srđan Vojinov iz Ilandže, dok je najbolje mlado grlo predstavio Dolovac Nikola Trbenčin.
U konkurenciji ostalih rasa najboljeg ovna kao i mlado grlo, imao je Bojan Ličina iz Vračev Gaja. 

Nakon završenog obilaska izlagača žiri je napavio uži izbor grla, koja su nakon toga izvedena iz boksova ne bi li ih komisija još jednom pogledala. Na tom uporednom testu videla se razlika u kvalitetu, to jest ko ima većeg i lepšeg ovna. Veličina nekih grla bila je impozantna.

„Srđane, nije fer, ti nisi doveo ovna nego tele” jedna je od opaski koja se mogla čuti na račun gabarita izloženih grla. 

Komisija se ubrzo povukla da sumira utiske, dok su izlagači i posmatrači nastavili da razmenjuju svoja iskustva.  

Druženje je nastavljeno u lokalnom vatrogasnom domu, gde je Aleksandar Varga, predsednik Udruženja ovčara “Banat”, dodelio zahvalnice učesnicima i sponzorima kao i pehare i nagrade za najuspešnije. 

 

ČIJI OVAN JE NAJBOLJI

 

Druženje je nastavljeno do kasnih popodnevnih sati uz neizbežan ovčiji paprikaš, domaće dolovačko vino i muziku.

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00