sreda, 16. mart 2016.  10:00h
Pročitano 988 puta

Predstavljen projekat “Banatsko sunce za sve”

U okviru kongresa „Međunarodni dani energetike i investicija“ koji je održan 10. i 11. marta, u organizaciji Centralno evropskog foruma za razvoj (CEDEF), Novosadskog sajma, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i „Color Press“ grupe, grad Pančevo je predstavio projekat „Banatsko sunce za sve“.

„Banatsko sunce za sve – Pilot projekat za promociju i implementaciju solarne energije za zagrevanje tople vode“ predstavljen je u Novom Sadu „Banatsko sunce za sve – Pilot projekat za promociju i implementaciju solarne energije za zagrevanje tople vode“ predstavljen je u Novom Sadu Grad Pančevo

„Banatsko sunce za sve – Pilot projekat za promociju i implementaciju solarne energije za zagrevanje tople vode“ finansiran je od strane Evropske Unije kroz Program IPA prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.

U okviru teme „Korišćenje obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja“ menadžer projekta Sandra Božić predstavila je osnovne aktivnosti, ciljeve i rezultate projekta, kao i iznose finansiranja i sufinansiranja.

Nakon prezentacije razvila se diskusija na temu mogućnosti finansiranja obnovljivih izvora energije iz IPA fondova. Predstavnici Inženjerske komore Srbije izrazili su zainteresovanost da se u narednom periodu održi prezentacija projekta za članove komore, navodi se na sajtu Grada Pančeva.

 

banatsko sunce 3

 

Grad Pančevo i partnerska opština Lugoš iz Rumunije aplicirali su za sredstva za realizaciju ovog projekta 2011. godine na drugom pozivu za predloge projekata ovog programa za finansijski period 2007-2013. Projekat pripada prioritetu 1. – Ekonomski i socijalni razvoj, mera 1.4. – Podrška povećanom nivou istraživanja i razvoja u prekograničnom regionu.

Cilj projekta je poboljšanje i modernizacija sistema grejanja, kroz istraživanje mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije u Pančevu i Lugošu.

Na projektu Pančevo poboljšava i modernizuje svoj sistem grejanja tako što će postaviti sistem solarnih kolektora čija će se energija korisiti za zagrevanje tople vode.

Ukupna vrednost projektnog budžeta Pančeva je 674.760 evra, od čega Grad Pančevo sufinansira projekat sa 164.771,49 evra, a IPA fond 509.988 evra.

U okviru projekta izradiće se tehnička dokumentacija, pripremiti zemljište kod toplane na Kotežu 2, postaviti čelična konstrukcija i na njoj solarni paneli, na površini od 906 m2. Sistem za praćenje nalaziće se u prostoriji toplane.

 

banatsko sunce 2

 

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00