četvrtak, 14. decembar 2023.  18:26h
Pročitano 1088 puta

Jubilej - 55 godina prerade nafte u rafineriji u Pančevu

Rafinerija nafte u Pančevu, prerađivački kompleks kompanije NIS, ove godine obeležava 55 godina od početka proizvodnje. Pančevačka rafinerija osnovana je Odlukom Narodne skupštine Republike Srbije 1959. godine, dok je prerada sirove nafte započeta devet godina kasnije, odnosno 14. decembra 1968. godine.

Pančevačka rafinerija osnovana je Odlukom Narodne skupštine Republike Srbije 1959. godine, dok je prerada sirove nafte započeta devet godina kasnije, odnosno 14. decembra 1968. godine Pančevačka rafinerija osnovana je Odlukom Narodne skupštine Republike Srbije 1959. godine, dok je prerada sirove nafte započeta devet godina kasnije, odnosno 14. decembra 1968. godine NIS Gazpromnjeft

 

Razvoj domaćeg rafinerijskog kompleksa prethodnih pet i po decenija obeležila je jasna vizija napretka i razvoja zahvaljujući kojima je danas Rafinerija nafte u Pančevu jedna od najmodernijih i ekološki najnaprednijih u ovom delu Evrope.

Ove godine pančevačka rafinerija obeležava značajan jubilej, 55 godina od početka proizvodnje, i kao neko ko je tokom celog svog radnog veka svedočio njenom razvoju, izuzetno sam ponosan što sam na čelu jednog ovakvog kompleksa za koji možemo da kažemo da je jedan od najsavremenijih u našem regionu. Ostvareni rezultati ne bi bili mogući bez ogromnog zalaganja i energije naših rafineraca koji su tokom prethodnih godina predano radili na unapređenju konkurentnosti rafinerije. Svi zajedno ostajemo posvećeni daljem razvoju prerađivačkih kapaciteta NIS-a što predstavlja i jedan od strateških prioriteta kompanije, izjavio je Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS-a.

Poseban zamah u razvoju kompleksa vezuje se za poslednjih petnaest godina tokom kojih je u modernizaciju pančevačke rafinerije uloženo više od 800 miliona evra. Od 2009. godine sprovedene su dve faze modernizacije koje su krunisane puštanjem u rad kompleksa za blagi hidrokreking i hidroobradu (MHC/DHT) kojim je u rafineriji omogućena proizvodnja goriva standarda Evro 5, kao i projekta „Duboka prerada sa tehnologijom odloženog koksovanja“ vrednog više od 300 miliona evra.

U Rafineriji su u toku pripreme za treću fazu modernizacije, čime će se dodatno povećati fleksibilnost u radu i optimizacija tehnološkog procesa, ali i unaprediti zaštita životne sredine. Takođe, u planu je realizacija čitavog niza digitalnih projekata i projekata za povećanje energetske efikasnosti.

Pored toga što je jedna od najmodernijih, pančevačka rafinerija je danas i među ekološki najnaprednijim rafinerijama u ovom delu Evrope, uzimajući u obzir da je značajan deo uloženih sredstava usmeren u ekološke i biznis projekte koji značajno unapređuju zaštitu životne sredine. U prilog tome govori i činjenica da su u oblast zaštite životne sredine uložena sredstva u iznosu od 95 miliona evra zahvaljujući kojima su, između ostalog, ukupne emisije u vazduh smanjene za 90% u odnosu na 2009. godinu. Takođe, Rafinerija nafte Pančevo je prvo energetsko postrojenje u Republici Srbiji koje je od nadležnih državnih organa ishodovalo IPPC dozvolu kojom se potvrđuje da su proizvodni procesi usklađeni sa najvišim domaćim i evropskim ekološkim standardima. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00