nedelja, 1. januar 2023.  10:34h
Pročitano 1713 puta

Kako su poslovala preduzeća u Južnom Banatu u prošloj godini

Veliki broj preduzeća u Južnom Banatu poslovao je dobro u prošloj godini, uprkos brojnim izazovima kojima su bili izloženi, pre svega zbog rata u Ukrajini i pandemije, što se odrazilo i na poslovanje preduzeća u ovom regionu, saznajemo u Regionalnoj privrednoj komori Pančevo.

Krajem 2022. godine u Privrednoj komori u Pančevu okupili su se privrednici kako bi im bile uručene nagrade, ali i kako bi razmenili iskustva i planove Krajem 2022. godine u Privrednoj komori u Pančevu okupili su se privrednici kako bi im bile uručene nagrade, ali i kako bi razmenili iskustva i planove Pančevo MOJKraj

 

Marko Ćulibrk, direktor Regionalne privredne komore Pančevo kaže da je i pored otežanog poslovanja zbog pandemije i rata u Ukrajini privreda Južnog Banata u godini iza nas pokazala vitalnost, a mnogi su našli način da investiraju u proizvodnju i ostvare dobre rezultate. 

Krajem 2022. godine u Privrednoj komori u Pančevu okupili su se privrednici kako bi im bile uručene nagrade, ali i kako bi razmenili iskustva i planove.

U EuroCons grupi iz Vršca, sastavljenoj od četiri kompanije u Srbiji i jedne u Hrvatskoj kažu da im je ovo do sada bila najbolja godina u poslovanju dugom skoro dve decenije.

Goran Đurić iz EuroCons grupe Vršac kaže da imaju više od 100 zaposlenih, a 50 su diplomirani inženjeri.

Firma smo koja se bavi inovativnom tehnologijama. Pre svega smo prepoznati na ovom tržištu, ne samo tržištu Srbije i regiona u oblasti clean room dizajna i clean room i dry tehnologija. To su tehnologije koje su neophodne za proizvodnju litijumskih baterija za elektro automobile, rekao je Goran Đurić.

 

Eurocons grouš

 

Ova firma dobila je godišnju nagradu Privredne komore Srbije. Među nagrađenima je i „Agromilenijum“ iz Banatskog Novog Sela.

Što se tiče godine iza nas, bila je teška jer je poljoprivredna proizvodnja dosta podbacila. Mi se bavimo organizacijom poljoprivredne proizvodnje, kooperacijom u opštini Alibunar i na području Pančeva. Imali smo podbačaj u kukuruzu, delom u suncokretu, ali je pšenica bila dobra. Što se tiče naredne agrarne godine biće to godina koja izaziva zebnju, rekao je Goran Borčak, Agromilenijum Banatsko Novo Selo.

U Regionalnoj privrednoj komori Pančevo očekuju da će u 2023. godini imati spoljnotrgovinsku razmenu oko dve milijarde i 200 miliona evra. od toga više od 60 odsto sačinjavao bi izvoz. Pored tradicionalno velikih proizvođača i izvoznika iz ovog okruga srednja i mala preduzeća postaju sve značajni izvoznici. Najavljena je i veća pomoć države domaćoj privredi.

 

317311605 499717395555195 5008354271390252778 n

 

Tu je i stalna digitalizacija i upotreba elektronskog fakturisanja gde ćemo pokušati da se što brže fakturiše i naplati i da bude obračunat porez. Pre svega da se što više uplaćenog poreza i PDV-a vraća za jedan do dva dana privrednicima, a ranije je bilo duže, izjavio je Marko Ćulibrk, direktor RPK Pančevo.

Pored novih tržišta i lanaca snabdevanja vitalnost južnobanatske privrede ogleda se i u traženju načina da se uštedi energija. Sve je više preduzeća koja postavljaju solarne panele, a viškove koje proizvedu vraćaju u elektro energetski sistem Srbije.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00