ponedeljak, 28. novembar 2022.  08:30h
Pročitano 423 puta

Južnobanatske firme na 16. sajmu “Etno hrana i piće 2022”

Južnobanatske firme i udruženja predstavila su svoje proizvode na 16. sajmu „Etno hrana i piće 2022“ na zajedničkom štandu Privredne komore Pančevo.

Nastup južnobanatskih firmi i udruženja bio je više nego zapažen na sajmu u Beogradu Nastup južnobanatskih firmi i udruženja bio je više nego zapažen na sajmu u Beogradu Privredna komora Pančevo

 

U periodu od 24. do 27. novembra održan je „16. sajam Etno hrane i pića 2022” u Beogradu. Sajam je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grada Beograda.

Proizvođači su se predstavili uz podršku Privredne komore Srbije, sa svim svojim reginalnim komorama i uz pomoć Zadružnog saveza Srbije. 

Region Južnog Banata se predstavio dvanaesti put u organizaciji PKS - Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga i uz podršku Regionalne razvojne agencije Južni Banat. 

Na ovogodišnjem sajmu nastupilo je više od 350 izlagača. Predstavljeno je više od 2.200 različitih proizvoda na štandovima učesnika uz izuzetno dobru posetu sajma od strane posetilaca, ugostitelja i hotelijera. 

U zajedničkom nastupu učestvovala su udruženja: Udruženje žena „Dolovke" sa kolačima i pecivima i promovišući svoju manifestaciju „Štrudlijadu", kao i zanatska radnja „Jovovača" iz Kačareva sa nagrađivanim voćnim rakijama. 

Na štandu je bilo Udruženje žena “Novoseljanke“ iz Banatskog Novog Sela i proizvođač prirodnih začina iz Kovačice DOO „Vegavita“. 

Proizvodnju meda u okviru poljoprivrednog gazdinstva je predstavio Dušan Đurica, iz Kovačice.

Zapažen nastup je bio destilerije “Arsenijević porodica” iz Banatskog Karlovca koja proizvodi sve vrste voćnih rakija, likere i sokove od jabuke, kao i preizvođač prirodne kozmetike „ESTERA“ iz Pančeva. 

Veliko interesovanje je bilo za proizvod kompanije „My Spoon“ iz Banatskog Karlovca koja proizvodi jestive kašikice za kafu, čaj, med sa nekoliko ukusa. 

Po prvi put je nastupilo poljoprivredno gazdinstvo Subin iz Dolova sa paletom više vrsta kozjih sireva.

 

1669364566223 min

 

Na kraju posebno želimo da istaknemo da su suizlagači sa našeg štanda osvojili više nagrada, saopšteno je iz Privredne komore Pančevo.

Specijalno priznanje je uručeno Poljoprivrednom gazdinstvu Dušanu Đurici iz Kovačice za lipov med.

Specijalno priznanje sajma je osvojila “Arsenijević porodica” iz Banatskog Karlovca za rakiju od kajsije.

Specijalno priznanje sajma je uručeno Poljoprivrednom gazdinstvu Dragane Subin iz Dolova za lepezu kozijih sireva.

Specijalno priznanje sajma je uručeno Poljoprivrednom gazdinstvu Dejana Đukića pod nazivom „Lalino zlato“ iz Crepaje, za proizvod kandirani špageti od bundeve.

Specijalno priznanje sajma je osvojila „Vegavita“ iz Kovačice za začinske smeše – mešano povrće.

Specijalno priznanje sajma je uručeno Udruženju žena Dolovke, Dolovo, Pančevo, za štrudle od maka i oraha.

Želimo da istaknemo da je na sajmu specijalno priznanje dobila „Dobra farma“ iz Dobričeva kod Bele Crkve, za kozji sir koja nije nastupila na našem štandu, ali su sa našeg regiona, saopšteno je iz Privredne komore Pančevo.

 

juznobanatske firme na sajmu

 

Međunarodni karakter manifestaciji dali su učesnici iz Republike Srpske, Rumunije i Grčke.

Sajam etno hrane i pića odigrao je u poslednjih 15 godina značajnu ulogu u brendiranju, promociji i plasmanu leskovačkog ajvara, kačarskog i homoljskog meda, duvan-čvaraka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica, vurde, banice, vrtke, različitih džemova, slatka, kitnkeza, kisele zimnice, suvomesnatih specijaliteta, mlečnih proizvoda, sireva, čajnih mešavina, sušenog voća, pekarskih proizvoda, vina i rakije, od kojih su mnogi postali i izvozni artikli.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00