sreda, 9. mart 2022.  19:50h
Pročitano 584 puta

HIP Petrohemija više nije akcionarsko društvo

"HIP-Petrohemija" iz Pančeva menja pravnu formu i postaje društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o), piše u odluci koju je donela Skupština akcionara.

"HIP-Petrohemija" iz Pančeva menja pravnu formu i postaje društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o) "HIP-Petrohemija" iz Pančeva menja pravnu formu i postaje društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o) HIP Petrohemija / arhiva

HIP Petrohemija je do sada poslovala kao akcionarsko društvo u većinskom državnom vlasništvu.

Prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti (CRHOV), Srbija je i dalje vlasnik 75 odsto akcija preduzeća, NIS 20 odsto, a Lukoil Srbija tri odsto akcija.

Međutim, Ministarstvo privrede, NIS i HIP Petrohemija potpisali su u decembru prošle godine Ugovor o strateškom partnerstvu. Ovim ugovorom vlasnički udeo NIS-a u Petrohemiji se povećao sa 20 na 90 odsto akcija uz dokapitalizacije od 150 miliona evra i izgradnje postrojenja za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina. 

Promenom pravne forme, svi akcionari postaju članovi društva, odnosno sve akcije se pretvaraju u udele u vlasništvu.

Ukupna visina osnovnog kapitala HIP Petrohemije je 55,5 milijardi dinara (oko 472 miliona evra).

HIP Petrohemija zadržava sva prava i obaveze koja je imala i pre promene pravne forme i "za preuzete obaveze odgovara celokupnom imovinom”, piše u tekstu odluke.

Delatnost HIP Petrohemije ostaće ista, proizvodnja plastičnih masa u primarnim oblicima.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00