petak, 1. oktobar 2021.  20:07h
Pročitano 780 puta

Učenici Mašinske škole na praksi u Petrohemiji

Učenici Mašinske škole u Pančevu od ponedeljka, 4. oktobra krenuće u Petrohemiju na praktičnu nastavu po modelu dualnog obrazovanja. Mašinska škola do sada je potpisala ugovore o dualnom obrazovanju sa više od 20 preduzeća i u tome je među vodećim u Srbiji.

HIP Petrohemija HIP Petrohemija HIP Petrohemija / arhiva

Učenici Mašinske škole u Pančevu kreću na praktičnu nastavu, gde će imati priliku da uče kroz rad u okviru programa dualnog obrazovanja. 

Petrohemija je 22. kompanija koja je potpisala ugovor o dualnom obrazovanju sa Mašinskom školom.

Mi smo imali višedecenijsku saradnju sa Petrohemijom. Ja, kao nekadašnji učenik Mašinske škole, dolazio sam ovde na praksu. To se u jednom trenutku prekinulo, ali evo sada se vraća i to na zavidnom nivou, kaže Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole Pančevo za RTV.

Osmoro instruktora obučeno je za rad sa decom. U Petrohemiju će dolaziti đaci koji pohađaju smerove bravar zavarivač i operater mašinske obrade, a od sledeće godine pridružiće im se i tehničari mehatronike.

Poznato je da su ti kadrovi deficitarni na tržištu i ako se takav trend nastavi imaćemo, ne samo Petrohemija, nego i druge firme ozbiljan problem da obezbede kvalitetne kadrove za održavanje svojih procesa. Petrohemija zaista podržava proces dualnog obrazovanja I želi da to unapredi jer u tome prepoznaje svoj interes, kaže Velimir Unković, direktor HIP Petrohemije.

Marko Ćulibrk, direktor RPK Pančevo kaže da je svake godine sve veće interesovanje, i učenika i privrednih subjekata za dualno obrazovanje. 

Pošto u Pančevo dolazi sve više novih industrijskih subjekata, a domaći postaju sve značajniji i rastu. Tu imamo i privatne poslodavce koji ulaze u sistem dualnog. Nadamo se da će to sve doprineti da Pančevo bude industrijski centar sa kvalitetnom radnom snagom, kaže Marko Ćulibrk, direktor RPK Pančevo.

U ovoj školskoj godini u sistemu dualnog obrazovanja je više od 220 učenika pančevačkih srednjih škola.

Autor:  RTV Vojvodina
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00