nedelja, 26. septembar 2021.  09:02h
Pročitano 906 puta

U toku obuka radnika za rad u kompaniji "Brose" koja će biti otvorena sredinom oktobra

Fabrika nemačke kompanije "Brose" završava se u Pančevu. Kamen temeljac postavljen je marta prošle godine i sledećeg meseca će se zaposliti prvih 400 od 1.200 radnika. Ekipa RTS-a je prva otvorila vrata te kompanije.

U pančevačkoj fabrici Brose u toku je obuka radnika U pančevačkoj fabrici Brose u toku je obuka radnika print screen / RTS

Svaki drugi automobil na svetu novije generacije ima bar jedan deo koji je proizveden u "Broseu", a od sredine oktobra će se i u Pančevu proizvoditi razne vrste električnih uređaja, ventilatora, pumpi za ulje i elektromotora.

U Pančevu se trenutno nalaze stručnjaci iz 11 zemalja koji obučavaju nove radnike, a neki su bili i na obuci u Nemačkoj.

Kompletnu obuku smo imali sa našim kolegama u Nemačkoj. To je bio jedan teoretski deo, gde su nas podučavali teoretskim stvarima, a išli smo i direktno u proizvodnju, gde smo na praktičnim primerima videli kako to sve izgleda u velikoj serijskoj proizvodnji, kaže Igor Kovač, zaposlen u "Broseu".

U "Broseu" planiraju da otvore 1.100 radnih mesta u sektoru razvoja, prodaje, nabavke i proizvodnje. Zato su na 63.000 kvadratnih metara napravili savremene proizvodne pogone u koje su uložili 180 miliona evra.

Roman Strakoš, direktor "Brosea" u Pančevu kaže da su doneli odluku o izgradnji fabrike u Srbiji i Pančevu nakon analize lokacija širom Evrope.

Industrijski grad poznat po velikom potencijalu i kvalifikovanim stručnjacima nas je privukao, kao i blizina Beograda, u kojem se nalaze renomirani univerziteti. Započeli smo saradnju sa Mašinskim i Elektrotehničkim fakuletom i ovde ćemo dovoditi njihove studente na praksu. Biće nam potrebni programeri softvera i hardvera, inženjeri i menadžeri u proizvodnji i logistici, navodi Strakoš.

Nemački giganti menjaju privrednu sliku Pančeva 

Otvaranjem nove fabrike smanjiće se broj nezaposlenih u Pančevu, ali ovde će svoje radno mesto pronaći i nezaposleni iz Beograda i Novog Sada.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva ističe da su gradili grinfild zone, stvarali uslove za takve stvari.

Sa ponosom stojimo ovde u fabrici Brose i jednostavno ovo je ono za šta smo radili godinama iza nas, i jako je velika stvar za grad Pančevo, naglasio je gradonačelnik.

Na samo nekoliko stotina metara od nove fabrike "Brose", nalazi se još jedan nemački gigant - ZF. Zahvaljujući njima, značajno se menja i dosadašnja privredna slika Pančeva.

Autor:  RTS
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00