petak, 9. jul 2021.  18:42h
Pročitano 404 puta

Saopštenje i apel Gradskog štaba za sprovođenje mera zaštite od požara

U ataru katastarske opštine Starčevo, u pograničnoj zoni prema ataru katastarske opštine Ivanovo, nesavesnim radnjama poljoprivrednika 8. jula došlo je do izbijanja požara na strnjištu, koji se zbog ekstremnih temperatura vazduha i pojačanog vetra ubrzo proširio i na ostale useve.

Snimak sa terena Snimak sa terena Grad Pančevo

Brzom intervencijom vatrogasnih ekipa iz Pančeva, ali i hitnim izlaskom na lice mesta gradonačelnika Aleksandra Stevanovića i predsednika štaba za sprovođenje mera zaštite od požara strnih i drugih poljoprivrednih useva na teritoriji grada Treše Radonjina, uspostavljena je logistika i koordinacija rada službi na terenu, poljočuvara, policije i vatrogasnih ekipa, kao i poljoprivrednika iz Ivanova, koji su svojom teškom mehanizacijom pomogli vatrogascima zbog nepristupačnosti terena da se vatrena stihija, koja je ubrzo zahvatila veliku površinu lokalizuje, stavi pod kontrolu i ugasi sa minimalnom štetom za nepožnjevene useve.

 

IMG c246c0db1bbe7c4f85d4ee847ca4dbf2 V

 

Štab za sprovođenje mera zaštite od požara strnih i drugih poljoprivrednih useva na teritoriji grada Pančeva izdao je saopštenje o merama zaštite protiv požara kojim putem medija apeluju na sve građane, mesne zajednice, poljoprivredna udruženja da zbog najavljenih ekstremnih temperatura u toku leta povedu računa i pridržavaju se propisanih mera, kako zbog svoje sigurnosti tako i ostalih, a sve u cilju zaštite i sprečavanja nastanka štete nad usevima.

Paljenje strnjišta strogo je zabranjeno Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, organizovana su 24-oročasovna dežurstva poljočuvarske službe, i svi nesavesni poljoprivrednici koji se ponašaju suprotno zakonu, biće evidentirani i strogo kažnjeni.

 

20210708 162938

 

Tim povodom, Gradski štab za sprovođenje mera zaštite od požara strnih i drugih poljoprivrednih useva na teritoriji grada Pančeva izdaje sledeće saopštenje: 

Imajući u vidu period sazrevanja strnih useva i žetvene radove, kao i ocenu povećane opasnosti od nastanka požara, ugrožavanja neovršenih strnih useva i poljoprivrednih mašina, kao i značaj žetvenih radova, upućuje se upozorenje - apel svim učesnicima žetvenih radova na preduzimanju preventivnih mera da do požara ne dođe.

U periodu sazrevanja i za vreme žetve zabranjeno je paljenje i upotreba otvorene vatre u blizini useva.

Žetva i transport strnih useva i slame može se obavljati tehnički ispravnim poljoprivrednim mašinama i transportnim sredstvima, uz uslov da su snabdeveni odgovarajućim hvatačima, razbijačima i prigušivačima varnica. Kombajni kojim se obavlja žetva moraju biti snabdeveni ispravnim aparatom za gašenje požara, ašovom i lopatom.

Pri obavljanju žetve i prevoza strnih useva i kamarisanja slame, zabranjeno je pušenje i korišćenje sredstava sa otvorenim plamenom. Izuzetno je dozvoljeno na mestima koja su označena i udaljena najmanje 30m od mesta rada, i snabdevena posudom koja je napunjena vodom za gašenje opušaka.

 

20210708 162256

Autor:  Pančevo MOJKraj/Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00