nedelja, 6. decembar 2020.  10:40h
Pročitano 843 puta

Maja Vitman: sistemski se pristupilo rekonstrukciji i rehabilitaciji ulica u svim mestima u Pančevu

U okviru projekta javno-privatnog partnerstva za finansiranje i izgradnju puteva u Pančevu i naseljenim mestima u septembru se počelo sa ulaganjem u putnu infrastrukturu.

Maja Vitman je obišla i radove u Omoljici Maja Vitman je obišla i radove u Omoljici Pančevo MOJKraj

Projekat Javno-privatnog partnerstva za finansiranje i izgradnju puteva u Pančevu i naseljenim predviđa da se uradi 36 kilometara puteva i ulica u samom gradu, ali i naseljenim mestima. O tome šta je do sada urađeno i zašto je ovaj projekat važan razgovarali smo sa Majom Vitman prilikom obilaska radova na asfaltiranju ulica u Omoljici.

Zašto je javno-privatno partnerstvo dobro za građane i lokalnu samoupravu?

Ovim projektom biće urađeno 36 kilometara puteva i ulica u gradu i svim mestima na našoj teritoriji. Spisak prioritetnih ulica dale su Mesne zajednice, a Grad Pančevo je pripremio svu neophodnu dokumentaciju koja je odobrena i od strane Republičke komisije za vrednovanje projekta javno-privatnog partnerstva. Osim izgradnje novih 36 kilometara puteva, projekat predviđa i redovno održavanje ulica i puteva na celoj teritoriji Pančeva u narednih deset godina. Ovo je dobar način finansiranja putne infrastrukture, jer na taj način Grad Pančevo ne ulazi u kreditna zaduženja, već će troškove i rizik snositi privatni partner. Lokalna samouprava će iz budžeta mesečno plaćati na 114 rata sve građevinske radove koji će biti završeni u naredne dve godine.

Radovi se izvode od septembra u više ulica u naseljenim mestima. Koliko je to značajno za stanovnike tih mesta?

Veoma je značajno, jer će zahvaljujući ovom projektu, u nekim naseljima građani prvi put posle višegodišnjeg čekanja konačno dobiti asfaltirane ulice. Ovo je dugo očekivan projekat i na ovaj način će naši građani uspeti, posle više decenija, da dobiju asfalt i normalne uslove za život, kao što i zaslužuju. Trenutno se završava asfaltiranje Ulice Žikice Jovanovića Španca u Omoljici, jedne od šest ulica predviđenih za rehabilitaciju u ovoj godini. U Omoljici će biti izvedeno nešto više od 2,5 kilometara puteva do kraja godine. Već su izvedeni radovi u Proleterskoj, Avalskoj, Desanke Maksimović i ulici Josifa Pančića. Ostala nam je još Zadružna ulica, koja je u procesu prenosa vlasništva odnosno načina korišćenja. Redovnim održavanjem puteva i ulica na osnovu Zakona o putevima imamo mogućnost u zavisnosti od toga koliko imamo novca da putem rehabilitacije uredimo gotovo sve ulice u gradu što je jako veliki benefit za grad Pančevo. Na taj način vršimo i uštedu u sredstvima ali i u vremenskom periodu, jer ne idemo na pojedinačno raspisivanje javnih nabavki. Sve je uređeno tako da se uštede novac i vreme, jer se ne ide na pojedinačno raspisivanje javnih nabavki koje su skuplje i traju duže. Zato je javno-privatno partnerstvo bolja opcija.

 

IMG 20201204 120536 1

 

Kakvo je stanje u gradu i selima po pitanju vlasništva nad putnom infrastrukturom?

Što se tiče putne infrastrukture pitanje imovine i vlasništva nad njom u naseljenim mestima i gradu je prilično neuređeno. Godinama smo se bavili prvo pitanjem upisa ulica i sproveli smo dosta postupaka eksproprijacije. Isto tako smo doneli i sve planove detaljne regulacije za sva naseljena mesta kako bismo stvorili tehnički osnov i mogućnost da uopšte možemo da izvodimo ove građevinske radove. Za potrebe radova i stvaranja mogućnosti našim građanima, ali i za potrebe investicija prethodnih godina bavili smo se i rešavanjem imovine, eksproprijacije, upisom ulica, promenom namena i načinom korišćenja ulica u gradu i naseljenim mestima. Pomenula sam rešavanje imovine kao važan faktor za stvaranje zakonskih mogućnosti, jer nažalost je prilično neuređena i to nam je bio jedan od najvažnijih targeta, kako bismo mogli u skladu potrebe sa zakonom. 

Od sada upravljač puteva ima nadležnost i nad putevima u naseljenim mestima?

Projektom javno-privatnog partnerstva, koji ima u svom obuhvatu i redovno održavanje puteva i ulica, proširili smo obuhvat radova upravljaču puta usvojenom Odlukom da, upravljač upravlja i svim putevima i ulicama u naseljenim mestima. To do sada nije bio slučaj. Sa druge strane javno-komunalna preduzeća, odnosno mesne zajednice nisu mogle da uređuju puteve zbog ograničenih finansijskih sredstava i tehničkih mogućnosti. Inače, koncept javno-privatnog partnerstva za uređenje puteva je koncipiran na osnovu Zakona o putevima putem rehabilitacije na osnovu projekta saobraćaja i saobraćajne signalizacije rešenje i tehničkih opisa i popisa radova. Znači, ne radi se rekonstrukcija, već rehabilitacija postojeće kolovozne konstrukcije. Kada govorimo o rehabilitaciji puteva, radove možemo izvoditi na postojećoj kolovoznoj konstrukciji, takva kakva jeste sa malim dodatnim proširenjima i sa izradom bankina sa strane. Tako dobijamo jednu celinu od ukupne širine od minimum pet metara.

 

asfaltiranje banatski brestovac

 

Šta je sve urađeno od planiranog, od septembra do danas?

Otkako smo izvođača uveli u posao u septembru, do sada smo uradili Glogonj, Banatski Brestovac i Starčevo. Upravo završavamo radove u Omoljici. Takođe smo se bavili uređenjem putne infrastrukture u gradu. Nastojali smo da najfrekventnije ulice, prema zahtevima mesnih zajednica na osnovu dobre saradnje koje imaju sa gradom, uzmemo u obzir one ulice na koje su se građani najviše i žalili. Tako da su radovi izvedeni još i u MZ Gornji grad, na Misi, Tesli i Kotežu. Radovi se izvode sada u Vojlovici i na Strelištu. Naredne godine nastavljamo sa ovim radovima i trudićemo se da uradimo što veći broj ulica. Građani su nam ukazali poverenje i mi ćemo to poverenje i opravdati.

Ako se nastavi ovim tempom planirani projekti rekonstrukcije ulica i puteva mogli bi biti završeni i za manje od dve godine?

Da. Mi sa privatnim partnerom, koji praktično finansira izvođenje radova za period od deset godina, sve ulice po projektu koje su planirane biće završene u periodu od 24 meseca. To su poslovi koji se odnose na rehabilitaciju i rekonstrukciju ulica u gradu. U naseljenim mestima, ukoliko vremenski uslovi to budu omogućili, radovi predviđeni projektom biće završeni do juna sledeće godine. To znači da će oni biti završeni za mnogo kraći vremenski period u odnosu na prvobitno dogovorena 24 meseca.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00