ponedeljak, 27. januar 2020.  18:13h
Pročitano 485 puta

U Pančevu održan Drugi memorijalni izviđački turnir „Aleksandar Stanković“

Odred izviđača ,,Crne rode“ iz Pančeva osnovan je u januaru 2019. godine nakon što je kao četa Odreda izviđača ,,Nadel“ iz Starčeva funkcionisao tri godine. Odred izviđača Crne rode po drugi put 26. januara organizovao je memorijalni izviđački višeboj „Aleksandar Stanković“.

Detalj s takmičenja Detalj s takmičenja OI Crne Rode

Na turniru su nastupile 22 takmičarske ekipe iz 20 mesta iz Srbije.

Memorijalni turnir je posvećen Aleksandru Stankoviću, bivšem izviđaču koji je tragično izgubio život u dvadeset četvrtoj godini nakon teške i kratkotrajne borbe sa neizlečivim oblikom leukemije. Na turniru takmičila se kategorija poletaraca i pčelica.

Organizatorka turnira i starešina pančevačkog udruženja Lejla Žugić Marić kaže da pripreme nisu jednostavne i trajale su dva meseca.

Ipak, deca su presrećna, svakim danom ih ima sve više i više, vole prirodu, slobodu, druženje i taj timski rad. Putujemo skoro svakog vikenda u neki drugi grad gde se organizuje ovako nešto, objasnila je Lejla Žugić Marić.

OŠ Mika Antić u Pančevu je jedina škola koja ima svoje udruženje izviđača.

Škola je prepoznala dobrobit izviđača koji su decu naučili raznim veštinama koje u učionici ne bi mogli da nauče. Izviđači nam pomažu da kod dece razvijemo humanost, empatiju, građanski duh i oni zaista učestvuju u svakoj našoj školskoj manifestaciji, rekla je Zorana Lepedat, pomoćnica direktorke OŠ ,,Mika Antić”.

Mnogi ne znaju da postoji na desetine različitih čvorova, šifrovanih pisama, putnih znakova - nešto od toga su prikazali najmlađi izviđači iz dvadesetak mesta koji su došli u Pančevo. Biti izviđač za njih je briga o prirodi, snalaženje ali i dobro druženje.

Odred izviđača „Nadel“ iz Pančeva osnovan je 1982. godine. Posetili su više od 70 gradova u zemlji i van nje. Pre tri godine su rešili da osnuju samostalnu četu u Pančevu, a to je urodilo plodom, pa je tako prošle godine osnovan odred izviđača ,,Crne rode” u Pančevu.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00