subota, 11. januar 2020.  22:10h
Pročitano 920 puta

Ministar Nedimović predstavio planirane nove mere agrarne politikom prilikom posete pančevačkim gazdinstvima

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede posetio je poljoprivredna gazdinstva u Banatskom Novom Selu, Kačarevu i Banatskom Brestovcu. Zajedno sa ministrom, ova sela obišli su gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, kao i član Gradskog veća, Zoran Grba, u čijem resoru je poljoprivreda.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović Pančevo MOJKraj

Obilazeći poljoprivredna gazdinstva u ova tri mesta ministar poljoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je sa poljoprivrednicima o aktuelnim problemima, ali i pogodnostima koje mogu ostvariti. Poljoprivrednicima je predstavio i planirane nove mere agrarne politike. 

Ministarstvo poljoprivrede olakšalo je pristup IPARD fondovima, kako bi prijavljivanjem na konkurse lakše poljoprivrednici došli do novca za kupovinu radnih mašina, podizanje hangara i silosa.

Sorin Ardeljan, poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela, čije gazdinstvo je obišao ministar Nedimović kaže da je dosta toga učinjeno u prethodnih nekoliko godina kako bi se podigao kvaliteta poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji.

Bilo je reči i o komasaciji i nabavci nove mehanizacije.

Komasacija je složena stvar sa kojom neki poljoprivrednici neće biti zadovoljni i zato se o tome mora govoriti kako bi se našao neki zajednički jezik i model kako bi svi bili zadovoljni, kaže Sorin Ardeljan.

Za ministra Nedimovića ukrupnjavanje zemljišta odnosno komasacija je jedno od najvažnijih procesa u poljoprivredi koje bi trebalo rešiti.

Najvažnije je da se o komasaciji razgovara sa ljudima da im se objasni sve kako treba. Komasacijom se postiže jeftinija poljoprivredna proizvodnja, a Vlada Srbije je odvojila 70 miliona evra u naredne tri-četiri godine za tu namenu i pozivam sve lokalne samouprave koje su zainteresovane da sa katastarskim opštinama priđu ovom projektu, kazao je Nedimović.

 

Poseta ministra u BNS

 

Ministar Nedimović rekao je da će država vraćati do 7.500 evra banci za kupljeni traktor, odnosno, 50% njegove ukupne vrednosti. Podsetio je i da ministarstvo izdvaja značajna sredstva za razvoj i podsticaj mladih u osnivanju poljoprivrednih gazdinstava.

Dobro je što je više novca izdvojeno za kupovinu traktora i mašina. Ja sam kupio novu prskalicu i planiram još nešto ali do sada nisam dobio subvencije. Ministar mi je rekao da će do kraja januara biti sve isplaćeno kada je u pitanju 2019. godina, kaže Viktor Petrović, poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela.

Samo u Banatskom Novom Selu broj zahteva za subvencije u toku prošle godine bio je je veći za više od 20 odsto.

Negde oko 500.000 evra se samo u ovo selo slilo kroz subvencije države za poljoprivredu, ostalo je još šest poljoprivrednih proizvođača iz mesta koji nisu dobili subvencije i oni će ih dobiti 30. januara ako su zahtevi ispravni, kaže Nedimović za RTV.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov, posetili su nakon gazdinstva Sorina Ardeljana u Banatskom Novom Selu i poljoprivredna gazdinstva Steve Dimitrijevskog i Đurice Stanimirova u Banatskom Brestovcu i Kačarevu

Ministar Nedimović je porazgovarao sa poljoprivrednicima predstavio i ostale mere agrarne politike koje će biti donete u narednom periodu.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00