četvrtak, 17. septembar 2015.  09:21h
Pročitano 7525 puta

Nagrada za najbolji crtež – bicikl!

I ove godine, Pančevo aktivno učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti, koja traje od 16. do 22. septembra. Cilj je jačanje svesti građana na temu mobilnosti i alternativnog kretanja. 

Jedan od dečijih crteža izložen u holu Gradske uprave Pančevo Jedan od dečijih crteža izložen u holu Gradske uprave Pančevo Grad Pančevo

Prvog dana manifestacije, u holu Gradske uprave, postavljena je izložba dečjih crteža na temu ”Biciklom do škole”. Dečji bicikl će autoru pobedničkog crteža uručiti predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, koji će u ponedeljak, 21. septembra, posetiti Pančevo.

Pančevo se i ove godine priključilo obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti koja je na međunarodnom nivou pokrenuta pre četrnaest godina, a u cilju smanjenja sve intenzivnijeg zagađenja gradova i naseljenih mesta izazvanog  emisijom štetnih gasova usled izrazitog povećanja automobilskog saobraćaja. Ovu inicijativu u Srbiji podržava Ministarstvo Građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, a realizator ovogodišnjih planiranih programa je Biciklistički klub ”Crvena zvezda” iz Beograda, na čelu sa direktorom Petrom Rokvićem.

Manifestacija svake godine ima određeni program i specifičnu temu. Ovogodišnja tema je ,,IZABERI – PROMENI - KOMBINUJ“ odnosno promovisanje biciklizma i pešačenja u cilju zaštite ulica od preteranog broja automobila. U skladu sa zajedničkim dogovorom, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Turistička organizacija Pančeva i Kancelarija za mlade pri Gradskoj upravi grada Pančeva, svoje su akcije usmerili na edukaciju, afirmaciju i zaštitu bicikla kao najpogodnijeg prevoznog sredstva u našem gradu. 

Tako je prvog dana Evropske nedelje mobilnosti, u sredu 16. septembra, u holu Gradske uprave otvorena sedmodnevna izložba dečjih crteža sa temom ”Biciklom do škole”. Autori su učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola koje su na kraju prethodne školske godine pobedile u akciji ”Sakupi i uštedi, videćeš da vredi”: OŠ ”Žarko Zrenjanin” iz Kačareva, OŠ ”Vuk Stefanović Karadžić” iz Starčeva i OŠ ”Isidora Sekulić” iz Pančeva.

Proglašenje pobednika i dodela nagrada, planirana je za ponedeljak, 21. septembra u 12 sati, u holu Gradske uprave. Tom prilikom će Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva svim malim slikarima, autorima svih izloženih crteža, pokloniti svoja izdanja namenjena edukaciji deci iz oblasti zaštite životne sredine: časopis ”Ekopediju”, ”Rečnik za očuvanje naše planete” i ”Ekobukvicu”, a Turistička organizacija Pančeva će posebno nagraditi crtež koji prema mišljenju žirija bude proglašen najboljim. 

Najveće i najvrednije nagrade, autorima najlepših crteža će pokloniti predstanik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, a na predlog realizatora ovogodišnjih planiranih aktivnosti, Biciklističkog kluba ”Crvena zvezda” iz Beograda. Autor najboljeg likovnog rada biće nagrađen biciklom, a umetnički stvaraoci ostalih  pohvaljenih radova dobiće: kacige, trubice i ostale komade bezbednosne opreme namenjene biciklistima.

Ova ”Evropska nedelja mobilnosti” je i prilika za afirmaciju ideje o elektronskoj registraciji bicikala u Pančevu i okolnim naseljenim mestima na čijoj realizaciji bi se radilo nakon konsutacije sa drugim kompetentnim organima. U cilju pružanja zaštite od učestalih krađa bicikala, umnogome bi pomogla besplatna registracija bicikala, putem sajta, a na osnovu unošenja prethodno registrovanog broja šasije bicikla i imena vlasnika ovako registrovanog bicikla. 

U toku je organizacija sastanka između predstavnika OEBS-a Srbija jer ova Misija vodi veliki broj programa kako bi pružila pomoć Republici Srbiji u procesu reforme policijskog sistema i pružila podršku njenim naciolanim strategijama i prioritetima. Ovo uključuje i borbu protiv organizovanog kriminala i smanjenje štete koja je nastala njihovom upotrebom. Misija takođe pruža pomoć policiji u cilju uvođenja međunarodnih standarda, kroz poboljšanje stručnosti i pruža podršku i savete organima vlasti kako bi uveli održive standarde i program obuke. Da bi se povećalo poverenje u policijski sistem, Misija pomaže razvoj principa policije u zajednici i radi na jačanju partnerstva između policije i javnosti. Otuda će se tačan način uvođenja ove novine, odnosno elektronske registracije bicikala, znati nakon konsultacija sa načelnikom Policijske uprave Pančevo i nakon dogovora sa predstavicma OEBS-a, odnosno OSCE, kako bi se utvrdile mogućnosti za ovu reaealizaciju.

Imajući u vidu kontinuitet u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti kao i mnogobrojne dosadašnje akcije i projekte kojim je naš grad potvrdio svoju društvenu odgovornost u cilju očuvanja životne sredine i afirmacije alternativnih vidova prevoza i mobilnosti, ideja je takođe, da Pančevo sledeće godine ozvaniči svoju kandidaturu za Evropski grad mobilnosti.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00