petak, 15. novembar 2019.  16:32h
Pročitano 573 puta

Sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova održana u Pančevu

Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova održao je danas sednicu van sedišta Narodne skupštine, u Pančevu, na kojoj je razmotreno pitanje ostvarivanja prava na službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina.

Pančevo je bilo domaćin sednice Odbora Pančevo je bilo domaćin sednice Odbora Grad Pančevo

Sednici je, pored članova Odbora, prisustvovao Saša Pavlov, gradonačelnik Grada Pančeva, Džon Klejton (John Clayton), šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji, dr Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska prava Vlade Republike Srbije, Ivana Antić, pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Dragana Vujkov, savetnica zaštitnika građana, prof. dr Zoran Pavlović, pokrajinski zaštitnik građana-ombudsman, predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, predstavnici Skupštine AP Vojvodine i (Pokrajinske Vlade), nadležni organi lokalne samouprave, Savet za međunacionalne odnose Grada Pančeva, ombudsman Grada Pančeva i organizacije civilnog društva.

Predsednica Odbora Jasmina Karanac navela je da je Narodna skupština usvojila nova zakonska rešenja koja doprinose unapređenju manjinskih prava, a posebno Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama, Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Istakla je, da je cilj održavanja ove sednice da se kroz kontrolnu funkciju parlamenta, razmotri primena usvojenih zakona, u prisustvu upravo onih organa koji ove zakone pripremaju i primenjuju, kao i onih na koje se zakon odnosi i čijim pravima treba da doprinese.

Za Narodnu skupštinu imajući u vidu njenu zakonodavnu i kontrolnu funkciju, veoma je važno da imamo dobar pravni okvir i primenjive zakone koji će obezbediti izgradnju efikasne integrativne manjinske politike i očuvanje kulturnih i jezičkih raznolikosti svih nacionalnih manjina koje u njoj žive. Ovaj cilj smo sebi postavili i kada je reč o našem putu ka Evropskoj uniji. O tome govori poseban Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, ali i naša opredeljenost da u ovoj oblasti u naš sistem integrišemo sve ono što je propisano međunarodnim standardima, pre svega Saveta Evrope.

Učesnicima su se obratili Saša Pavlov, gradonačelnik grada Pančeva, koji je govorio o ostvarivanju prava nacionalnih manjina na teritoriji grada Pančevo. Tom prilikom gradonačelnik Saša Pavlov je pozdravio prisutne i poželeo im dobrodošlicu u grad Pančevo.

Kao što znate grad Pančevo je primer multikulturalnosti, primer da na jednom mestu pripadnici svih 26 nacionalnih zajednica, mogu živeti u slozi i toleranciji, poštujući različitosti i negujući tradiciju i običaje, čuvajući kulturno nasleđe svih nacionalnih manjina. Posebno bih izdvojio da Gradska uprava grada Pančeva učestvuje u procesu izveštavanja o sprovođenju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, odnosno izveštaje dostavlja kvartalno Kancelariji za ljudska i manjinska prava, na osnovu zaključenog Memoranduma u vezi sa realizacijom projekta “Skupština za sve”, grada Pančeva sa predstavnicima Nacionalnih saveta bugarske, mađarske, makedonske, rumunske i slovačke nacionalne manjine sa druge strane. To je u okviru projekta pod nazivom „Unapređenje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Evropi“ Evropske unije i Saveta Evrope u cilju poboljšanje pristupa pravima za manjine na raznim nivoima vlasti. U tom cilju izrađeni su priručnici na jezicima nacionalnih manjina, koji su u službenoj upotrebi, uključujući i slovački jezik i pismo, i ako nije u službenoj upotrebi, koji sadrže podatke iz informatora o radu organa grada Pančeva i daje praktična uputstva za ostvarivanje prava građana na jezicima nacionalnih manjina. Takođe, sajt grada Pančeva je izrađen i na jezicima nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi (mađarski jezik i pismo, bugarski jezik i pismo, makedonski jezik i pismo, rumunski jezik i pismo), ali i na slovačkom jeziku i pismu, i ako nije u službenoj upotrebi. Tako da se mi kao lokalna samouprava zaista trudimo da dodatno unapređujemo već postojeće dobre odnose između nacionalnih manjina koje decenijama unazad složno i u miru žive zajedno na teritoriji grada Pančeva i tim putem ćemo i nastaviti u budućnosti, rekao je Pavlov.

Džon Klejton (John Clayton), šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS- u Srbiji, je govorio o aktivnostima Misije OEBS u oblastima ostvarivanja prava nacionalnih manjina, Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska prava Vlade Republike Srbije, koja se u svom izlaganju osvrnula na međunarodni okvir i dobijene preporuke koje se odnose na Srbiju.

 

IMG 4892

 

Ivana Antić, pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, govorila je o zakonodavnom okviru i ostvarivanju prava na službenu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina na teritoriji pojedinih lokalnih samouprava. Dragana Vujkov, savetnica zaštitnika građana, predstavila je Poseban izveštaj Zaštitnika građana o službenoj upotrebi mađarskog jezika i pisma i Poseban izveštaj Zaštitnika građana o službenoj upotrebi albanskog jezika i pisma.

Predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina izneli su svoja iskustva u ostvarivanju prava na službenu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina.

Odbor je ovu sednicu održao van sedišta Narodne skupštine, uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Jasmina Karanac, a prisustvovali su članovi i zamenici članova: Milanka Jevtović Vukojičić, Olena Papuga, Vesna Ivković, Ljupka Mihajlovska, Olivera Ognjanović i Violeta Lutovac Đurđević.

Autor:  www.parlament.gov.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00