petak, 8. novembar 2019.  15:16h
Pročitano 960 puta

Na Svečanoj akademiji povodom Dana grada uručena Novembarska nagrada

Svečanim polaganjem venaca na Spomenik borcima iz Prvog svetskog rata, počelo je obeležavanje 8. novembra – Dana grada Pančeva. Venac je u ime lokalne samouprave položio Milenko Čučković, član Gradskog veća grada Pančeva zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Tigran Kiš, Vuk Vučković, Milan Grujić i Saša Pavlov Tigran Kiš, Vuk Vučković, Milan Grujić i Saša Pavlov Pančevo MOJKraj

Na svečanoj akademiji u dvorani Kulturnog centra Pančeva, gostima se obratio gradonačelnik Saša Pavlov i čestitajući praznik poručio da se u proteklom periodu intenzivno radilo i da su zaokruženi prioritetni strateški ciljevi – izgradnja povoljnog poslovnog ambijenta, otvaranje poslovne zone za direktne strane i domaće investicije, otvaranje novih radnih mesta i smanjenje stope nezaposlenosti. 

 

Dan grada Pavlov Sasa

 

Gradonačelnik se zahvalio građanima Pančeva na strpljenju i poverenju.

Da bi se veliki strateški ciljevi ostvarili, potrebno je puno ulaganja, pre svega u infrastrukturu i potrebno je vreme da bi se izgradio sistem koji je decenijama bio zapušten. Zahvaljujući dosledno vođenoj politici na svim nivoima vlasti – republičkom, pokrajinskom i lokalnom – imamo realne i vidljive rezultate već sada, a u narednom periodu će se oni u punom kapacitetu odraziti na poboljšanje standarda i uslova života i rada u Pančevu“, istakao je Pavlov, a zatim su prisutni odgledali premijerno promotivni kratki film pod nazivom „Budućnost Pančeva je sada“.

Najsvečaniji trenutak bio je uručenje nagrada dobitnicima. Gradonačelnik Saša Pavlov i predsednik Skupštine grada Pančeva Tigran Kiš, uručili su Novembarsku nagradu slikaru Vuku Vučkoviću, a nagradu Počasni građanin Milanu Grujiću, direktoru fabrike „ZF mobiliti Srbija“.

 

urucenje novembarske nagrade

 

Za izuzetan uspeh u oblasti umetnosti, Grad Pančevo dodelio je Novembarsku nagradu Vuku Vučkoviću, slikaru iz Pančeva. Rođen je 1986. godine u Pančevu. Doktorske umetničke studije slikarstva upisao je nakon što je diplomirao na Fakultetu likovne umetnosti u klasi profesora Jovana Sivačkog, kao jedan od studenata generacije i stipendista Fonda za mlade talente Ministarstva omladine i sporta. U veoma bogatom i raznovrsnom stvaralaštvu publici se predstavio kroz crtež, grafiku i sliku. Prva izložba na kojoj je učestvovao i na kojoj je i nagrađen kao učenik 6. razreda osnovne škole, je 34. Dečji oktobarski salon. Od tada do danas izlagao je više od 120 puta na kolektivnim izložbama i 21 put samostalno. Njegovi radovi nalaze se u brojnim korporativnim i privatnim zbirkama, uključujući Britansku kraljevsku porodicu. Dobitnik je najznačajnijih nacionalnih nagrada i priznanja za mlade umetnike od kojih možemo izvodijiti Prvu nagradu za sliku Niš Art fondacije, Prvu nagradu za crtež iz Fonda Vladimira Veličkovića, Pet najboljih izložbi u 2011. godini po izboru kritičara Novosti, nagradu Fakulteta likovne umetnosti za kreativnu inovaciju iz fonda Miloš Bajić, Nagradu Fakulteta likovne umetnosti za mozaik.

 

0 Vuk Vuckovic dobitnik novembarske nagrade 2019

 

Publika ga najviše prepoznaje po velikim formatima na kojima je briga za životnu sredinu čest motiv. U poslednjih par godina angažovan je na seriji slika koja je postigla veliki uspeh “Uzbudljivi gradovi”, na kojima su oslikani Njujork, London, Čikago, Beč, Beograd i, svakako – Pančevo, koja je povodom Dana grada premijerno izložena u Narodnom muzeju.

 

IMG 20191108 131217

 

Iskazujući veliko poštovanje i zahvalnost za lični doprinos na unapređivanju ekonomskih prilika i poslovno-tehnološke konkurentosti Grada na privrednoj mapi Srbije i regiona, Grad Pančevo proglasio je Milana Grujića, direktora ZF mobiliti Srbija, za Počasnog građanina Pančeva.

Rođen je 1974. godine u Beogradu, gde je diplomirao na Mašinskom fakultetu Beogradskog univerziteta. Od 2003. godine radi za nemačku fimru ZF, koja proizvodi delove za motorna vozila i snabdeva vodeće brendove, kao što su BMV, Mercedes, Folksvagen, Fijat, Reno, kao i delove za avio, železničku i brodsku industriju i posluje u 230 fabrika u 40 zemalja. Na poziciji direktora predstavništva u Srbiji, kao vrstan stručnjak, odličan poznavalac regiona, ujedno i saradnik od poverenja, uspeo je da rukovodstvo ovog svetskog giganta uveri da je ulaganje u Srbiju u konkurenciji od 10 država opravdan poslovni poduhvat. Njegovom zaslugom odabrano je upravo Pančevo, kao lokacija na kojoj će se graditi nova fabrika visoke tehnologije, vrednosti 160 miliona evra i koja će zaposliti više od 1000 radnika. Osim proizvodnje komponenti za vozila na električni pogon, planiran je i razvoj naučno – istraživačkog centra, koji će sarađivati sa Mašinskom i Elektrotehničkom školom u Pančevu, kao i Mašinskim i Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu na projektima budućnosti i nužno uticati na oblikovanje visoko-tehnoloških kadrova u Pančevu, jednako kao i na status navedenih obrazovnih ustanova. Ukratko, ZF donosi radna mesta, perspetkivu i znanje za budućnost. I svakako ne najmanje važno, otvaranje ove fabrike jasan je primer potencijalnim investitorima da su Srbija i Pančevo sposobni za moderne tehnologije, što potvrđuje nedavno potvrđen dolazak još jedne značajne firme iz automobliske industrije. Međutim, dolazak ZF-a u Srbiju, nije jedini povod zbog koga su mediji pisali o njemu. Nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, njegovim zalaganjem zaposleni u kompaniji ZF su za samo jedan dan prikupili više od 100.00 evra pomoći za ugrožene.

 

0 milan grujic direktor ZF Srbija

 

U umetničkom programu učestvovali su hor i solisti Srednje muzičke škole „Jovan Bandur“, prvak Opere Narodnog pozorišta Dušan Plazinić i Tamburaški orkestar Pančeva pod rukovodstvom Mihajla Jovića, dečji ansambl KUD “Stanko Paunović” i dramski umetnici Jelena Trkulja i Milenko Pavlov.

Svečanoj sednici prisustvovala je gradonačelnica i predstavnici iz zbratimljenog grada Bonjhada, predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija, Južnobanatskog upravog okruga, lokalnih samouprava iz Srbije, brojnih ustanova i organizacija, vojske i policije, crkava i verskih zajednica, privrede i građani Pančeva.

 

deo iz programa KUD NIS Stanko Paunovic

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00