ponedeljak, 30. septembar 2019.  23:04h
Pročitano 150 puta

Ilija Tepšić, osvajač srebrne medalje iz istorije na Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika

Ilija Tepšić, učenik Gimnazije Uroš Predić iz Pančeva osvojio je srebrnu medalju iz istorije na Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika iz oblasti društvenih nauka, koja je održana od 21. do 26. avgusta u Beogradu.

Ilija Tepšić brani svoj rad Ilija Tepšić brani svoj rad RCT Mihajlo Pupin

U Beogradu se nadmetao s najboljim vršnjacima iz celog sveta, nadao se medalji i svestan je da do tog uspeha nije došao preko noći. Oduvek je voleo istoriju, učio je, takmičio se, vraćao se i bez nagrada, u bivšoj školi nije imao ni razumevanje od strane profesorke istorije u srednjoj školi iz koje se Ilija u drugoj godini prebacio u Gimnaziju.

Ovaj sedamnaestogodišnji mladić iz Pančeva kaže da je za njega ovaj uspeh veoma značajan pre svega jer je video koliki potencijal ima za istoriju, a sada može da konkuriše i za razne stipendije.

 

Ilija Tepsic s mentorom aleksandrom djordjevicem neposredno pre odbrane rada

 

Na putu do ovog uspeha najveća podrška i pomoć Iliji Tepšiću bio je njegov mentor profesor Aleksandar Đorđević bez koga, kaže Ilija, ništa od ovoga ne bi bilo moguće.

I profesorka istorije Valentina Gvozdenović mi je postala ogromna podrška. Veliku podršku mi je pružio Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin“ Pančevo, koji mi je finansirao odlazak na takmičenje, i direktor RCT-a Dragoljub Cucić, koji je zajedno sa Aleksandrom Đorđevićem, došao da me podrži pri odbrani rada, ispričao je Tepšić.

Zahvaljujući majci koja je studirala istoriju i Ilija je još u detinjstvu zavoleo istoriju. Mama mu je pred spavanje čitala grčku mitologiju i pričala o srpskim srednjovekovnim vladarima, a sa interesovanjem za istoriju, kako kaže, došlo je i interesovanje za politiku pa je Ilija za temu nagrađenog rada odabrao programe političkih stranaka u Srbiji u vreme vladavine Milana Obrenovića.

Temu za istraživački rad sam odabrao tako što sam čitao programe prvih političkih stranaka u istoriji Srbije i video sam da do sada niko nije radio njihovu dublju analizu. Programi su do sada bili ili površno komentarisani ili je originalan tekst bio odštampan u knjizi, pa sam rešio da uradim temeljnu analizu programa prvih političkih stranaka u istoriji Srbije i okolnosti u kojima su programi i stranke nastale, ispričao je Tepšić.

 

4 1 nagradjeni djaci foto brainz tv

 

Najviše ga zanima nacionalna istorija savremenog doba i srednjeg veka, a zanimljive su mu i paganske religije. Iako je nakon završetka osnovne škole hteo da upiše Vojnu gimnaziju pa nastavi školovanje na Vojnoj akademiji, sada planira da studira istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a jednog dana voleo bi da postdiplomske studije završi u inostranstvu.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00