četvrtak, 10. septembar 2015.  09:35h
Pročitano 1153 puta

I konkurs i poziv: Biciklom do škole!

I ove godine, Pančevo će se aktivno uključiti u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti, od 16. do 22. septembra. Cilj je jačanje svesti građana na temu mobilnosti i alternativnog kretanja.

Evropska nedelja mobilnosti je na međunarodnom nivou pokrenuta pre četrnaest godina u cilju smanjenja sve intenzivnijeg zagađenja gradova i naseljenih mesta izazvanog emisijom štetnih gasova usled izrazitog povećanja automobilskog saobraćaja. 

Ovu inicijativu u Srbiji podržava Ministarstvo Građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, a i ove godine u obeležavanje uključio se i Grad Pančevo.

Manifestacija svake godine ima određeni program i specifičnu temu. Ovogodišnja tema je ,,IZABERI – PROMENI - KOMBINUJ“ odnosno promovisanje biciklizma i pešačenja u cilju zaštite ulica od preteranog broja automobila. U skladu sa zajedničkim dogovorom, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Turistička organizacija Pančevo i Kancelarija za mlade pri Gradskoj upravi grada Pančeva, ukazaće na štetne posledice prekomernog korišćenja automobila i na neophodnost jačanja svesti o potrebi korišćenja ekološki opravdanih vidova prevoza.

Prvog dana Evropske nedelje mobilnosti, u sredu 16. septembra, u holu Gradske uprave biće otvorena sedmodnevna izložba dečjih crteža sa temom ”Biciklom do škole”. Autori su učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola koje su na kraju prethodne školske godine pobedile u akciji ”Sakupi i uštedi, videćeš da vredi”: OŠ ”Žarko Zrenjanin” iz Kačareva, OŠ ”Vuk Stefanović Karadžić” iz Starčeva i OŠ ”Isidora Sekulić” iz Pančeva. Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva će malim slikarima, autorima svih izloženih crteža, pokloniti svoja izdanja namenjena edukaciji deci iz oblasti zaštite životne sredine: časopis ”Ekopediju”, ”Rečnik za očuvanje naše planete” i ”Ekobukvicu”, a Turistička organizacija Pančeva će posebno nagraditi crtež koji prema mišljenju žirija bude proglašen najboljim.

”Evropska nedelja mobilnosti” će biti i povod za afirmaciju ideje o elektronskoj registraciji bicikala u Pančevu i okolnim naseljenim mestima na čijoj realizaciji bi se radilo nakon konsutacije sa drugim kompetentnim organima. U cilju pružanja zaštite od učestalih krađa bicikala, umnogome bi pomogla besplatna registracija bicikala, putem sajta, a na osnovu unošenja prethodno registrovanog broja šasije bicikla i imena vlasnika ovako registrovanog bicikla.

Imajući u vidu kontinuitet u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti kao i mnogobrojne dosadašnje akcije i projekte kojim je naš grad potvrdio svoju društvenu odgovornost u cilju očuvanja životne sredine i afirmacije alternativnih vidova prevoza i mobilnosti, ideja je, takođe, da Pančevo sledeće godine ozvaniči svoju kandidaturu za Evropski grad mobilnosti.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00