petak, 20. septembar 2019.  07:15h
Pročitano 379 puta

Završena ekološka akcija „Reciklirajmo zajedno“

U prethodna dva i po meseca, koliko je trajala akcija „Reciklirajmo zajedno“ u organizaciji Udruženja građana Centar za promociju društvenih delatnosti, građanima je podeljeno hiljadu torbi u zamenu za reciklabilne materijale – ambalažni otpad.

Ovako je bilo u Jabuci Ovako je bilo u Jabuci Pančevo MOJKraj/arhiva

Tokom dva vikenda u Jabuci i deset subota na Zelenoj pijaci u Pančevu, hiljadu građana dobilo je torbu od recikliranog PET-a u zamenu za pet limenki ili deset PET boca. 

Nosilac projekta Udruženje građana Centar za promociju društvenih delatnosti obezbedio je dežurstvo članova udruženja, partner Ekostar Pak je nabavio torbe, JKP "Higijena" Pančevo kontejnere i džambo vreće, a JKP "Zelenilo" prostor za štand na Zelenoj pijaci i prostor za čuvanje opreme. 

Građani su svaku limenku i bocu obavezno "sabijali" pre skladištenja u namenski kontejner ili vreću.

Tokom trajanja akcija prikupljeno je 135,5 kilograma PET-a i 37,4 kilograma aluminijumskih limenki, što možda ne deluje mnogo, ali kada se preračuna na zapreminu koju navedena količina nesabijenog ambalažnog otpada zauzima – najmanje 2.000 metara kubnih otpada nije transportovano i odloženo na deponiji, nego je otpremljeno u proces reciklaže i omogućena dodatna ušteda u materijalima i energiji.

 

0 Image 12

 

U Srbiji se godišnje utroši više od milijardu i dvesta miliona PET boca. Plastika i aluminijum koju ne recikliramo završava na deponijama i u životnoj sredini, i razgrađuje se od 100 do 1.000 godina. Reciklaža jedne aluminijumske konzerve može sačuvati dovoljno energije za rad kompjutera od tri sata, TV-a dva sata, a sijalica od 60 vati može goreti čak 20 časova.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00