četvrtak, 29. avgust 2019.  22:59h
Pročitano 1252 puta

Premijer Slovenije u Beogradu razgovarao sa predstavnicima dijaspore

Slovenački premijer Marjan Šarec boravio je u utorak, 27. avgusta u radnoj poseti Srbiji. Ovo je bila prva zvanična poseta novog slovenačkog premijera koji se tom prilikom sastao sa predstavnicima državnog vrha Srbije. 

Detalj s prijema Detalj s prijema Logarska dolina

Nakon bilateralnih razgovora sa srpskim zvaničnicima, Šarec je u Skupštini grada Beograda priredio prijem za predstavnike slovenačke dijaspore u Srbiji i privrednike. Prijemu je prisustvovao i Josip Veber, predsednik Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ iz Pančeva koji je ujedno i član Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji i potpredsednik Odbora za informisanje. 

 

Marjan Šarec in Josip Veber

Na slici: Marjan Šarec i Josip Veber (foto: Logarska dolina)

 

Tokom prijema premijer Šarec je razgovarao sa Veberom o aktivnostima pančevačkog udruženja i podružnice u Kovinu, kao i planovima za naredni period. Veber se ujedno zahvalio premijeru što nadležna ministarstva Vlade Slovenije nastavljaju da podstiču rad slovenačkih društava u Srbiji, a posebno organizaciju kurseva slovenačkog jezika sa elementima kulture koji se održavaju u nekoliko gradova Srbije među kojima su i Pančevo i Kovin, gde se organizuju već treću godinu za redom.

Premijer je posebno istakao da je rad slovenačkih društava u Srbiji od velikog značaja za državu Sloveniju, i da slovenačka dijaspora svojim aktivnostima na originalan način prezentuje i čuva kulturne tekovine, istoriju i tradiciju Slovenije. 

On je takođe istakao da će pored slovenačkih društava značajnu ulogu u prezentovanju Slovenije ima i oko 1.600 slovenačkih firmi koje uspešno posluju u Srbiji i koja iz godine u godinu beleže sve bolje poslovne rezultate. Na prijemu je saopšteno da se do kraja godine očekuje zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije u Beogradu.

Autor:  J.V.
Ocenite ovaj članak:
(10 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00