subota, 17. avgust 2019.  12:02h
Pročitano 1374 puta

„Preobraženjski dani“ u Gornjem gradu u Pančevu

U naselju Gornji grad u Pančevu izložbom ručnih radova udruženja žena, kulturno umetničkim programom i koncertom Gordane Lazarević 16. avgusta počela je manifestacija „Preobraženjski dani“.

Na otvaranju je nastupio KUD SM Čigra Na otvaranju je nastupio KUD SM Čigra Pančevo MOJKraj

Manifestaciju koja se održava po šesti put i koja će trajati četiri dana otvorio je gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

 

IMG 20190816 181421

 

U Gornji grad, kod krsta, gde se odvijao program prvog dana manifestacije, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov došao je fijakerom, simbolično, kako bi otvorio Preobraženjske dane.

U pitanju je praznik koji označava okupljanje i druženje drago mi je što je praznik i danas utemeljen među građanima Gornjeg grada. Svi se trude da uživaju u ovom prazniku i na lep način obeleže Preobraženje. Ovo je po prvi put da je Grad Pančevo doneo odluku da je ovaj dan i ova manifestacija od gradskog interesa i nadam se da će i narednih godina biti podržana od lokalne samouprave, jer Gornjani to zaslužuju, rekao je Pavlov.

Branislav Gligorić, predsednik Mesne zajednice Gornji grad zahvalio se svima koji su dali doprinos da se organizuju ovogodišnji Preobraženjski dani.

Preobraženjski dani su od ove godine gradska manifestacija i za nas je jako značajno to što je naša lokalna samouprava prepoznala značaj koji ona ima za teritoriju Pančeva. Pripremili smo raznovrstan i bogat program u naredna četiri dana. Osim udruženja žena Pančevke i Turističke organizacije Pančevo, u organizaciji su pomogla i mnoga druga udruženja koja postoje na teritoriji naše mesne zajednice na čemu im mnogo hvala, rekao je Branislav Gligorić.

 

IMG 20190816 184804

 

U Gornjem gradu, kod krsta, postavljene su tezge na kojima su izloženi ručni radovi i proizvodi udruženja žena iz Pančeva i okoline, koju je organizovalo Udruženje žena „Pančevke“. 

Snežana Marjanov, predsednica Udruženja žena Pančevke kaže da je jedna od misija ovog udruženja očuvanje tradicije i običaja Gornjeg grada.

Zbog toga smo vrlo rado prihvatile da pomognemo u organizaciji obeležavanja Preobraženja, slave ovog dela grada, a raznim aktivnostima i događajima smo hteli da bude raznovrsno i bogato i za svakog po nešto, rekla je Marjanov.

 

IMG 20190816 182253

 

Nakon svečanog otvaranja kulturno-umetnički program izveli su članovi KUD „SM Čigra“ svih uzrasnih kategorija, a celovečernji koncert održala je pevačica narodne muzike Gordana Lazarević uz pratnju Ambasador orkestra. Pre nje nastupili su i lokalni pevači narodne muzike.

Na otvaranju je bilo puno ljudi, što je samo još jednom potvrdilo da su organizatori pripremili adekvatan program za stanovnike ovog dela Pančeva i njihove goste.

 

68328007 2784875834875911 5578521519404875776 n

 

U subotu će biti organizovana Fijakerijada na gradskom hipodromu, a u nedelju turnir u malom fudbalu. Za kraj Preobraženjskih dana 19. avgusta biće organizovan i memorijalni koncert narodne muzike u znak sećanja na Dejana Štrbca, harmonikaša koji je živeo u ovom delu grada.

Organizatori manifestacije su Mesna zajednica Gornji grad, Udruženje žena Pančevke Gornji grad, Turistička organizacija Pančevo i Grad Pančevo.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00