nedelja, 14. jul 2019.  08:34h
Pročitano 2084 puta

U Idvoru se održava 9. naučno-istraživački kamp za talentovane đake

U Idvoru je 12. jula počeo "9. naučno-edukativni kamp Mihajlo Idvorski Pupin, Idvor 2019" na kojem učestvuje 17 učenika, 2 mentora i koordinator kampa.

Detalj s otvaranja kampa u Idvoru Detalj s otvaranja kampa u Idvoru RCT Mihajlo Pupin Pančevo

Kamp je po pozivu i besplatan je za učesnike i trajaće do 20. jula.

Mentori će biti: Slobodan Tršek, profesor programiranja u Mašinskoj školi u Pančevu i predavač u RCT „Mihajlo Pupin” iz Pančeva; Milan Surla, diplomirani fizičar, senior softver inženjer u Teleskin d.o.o. i predavač i član Programskog saveta u RCT „Mihajlo Pupin” iz Pančeva. Koordinator kampa je dr Dragoljub Cucić, rukovodilac RCT „Mihajlo Pupin” iz Pančeva. Tema kampa je „Kompjuterske simulacije u fizici korišćenjem alata EJS”.

Cilj rada je da se napravi sinteza kompjuterske nauke i fizike i da se učenici nauče da sami prave simulacije fizičkih pojava. Učenici će savladati osnove programskog jezika Java, kao i alat EJS, koji je namenjen za lako kreiranje simulacija u fizici.

EJS – Easy Java Simulation je modeling alat koji služi za lako kreiranje fizičkih i matematičkih modela koji se zatim mogu vizuelno predstaviti i kroz simulacije dočarati fizičke pojave. Za programiranje simulacija u alatu EJS se koristi programski jezik Java, koji će se učiti kroz jednostavne primere u fizici. Koristeći stečeno znanje Java programskog jezika i modelovanje u alatu EJS praviće se interesantne simulacije fizičkih pojava. EJS je jedan deo velikog projekta „Open Source Physics“, sa kojim će se upoznati polaznici kampa.

 

0 idvor kamp prvi dan

 

Gostujući predavači u kampu biće prof. dr Milorad Kuraica, Fizički fakultet BU sa temom „Dodela Nobelove nagrade iz fizike za 2018. godinu: Ultra kratki laserski impulsi i laserska pinceta“, zatim prof. dr Jovan Mirić, Filozofski fakultet BU, odeljenje za psihologiju s temom „Moral i moralno mišljenje” i mr Predrag Đukić, potpredsednik MENSA-e Srbije s temom „Zanimanja budućnosti”. Za učesnike kampa biće organizovana i ekskurzija u Institut za fiziku u Zemunu.

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00