četvrtak, 27. jun 2019.  23:10h
Pročitano 595 puta

Pančevo iz Ministarstva ekologije dobilo sredstva za pošumljavanje

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je ugovore sa predstavnicima pet lokalnih samouprava kojima se dodeljuju sredstva Zelenog Fonda Republike Srbije za pošumljavanje. 

Ministar Goran Trivan s predstavnicima pet lokalnih samouprava s kojima je potpisan ugovor o pošumljavanju Ministar Goran Trivan s predstavnicima pet lokalnih samouprava s kojima je potpisan ugovor o pošumljavanju Ministarstvo za zaštitu životne sredine RS

Za ovaj posao izdvojeno je oko 18 miliona dinara.

Goran Trivan ministar zaštite životne sredine rekao je da je pošumljavanje jedna od najvažnijih metoda koju čovečanstvo može da iskoristi da ublaži posledice klimatskih promena.

Srbija će biti jedno od područja najpogođenijih klimatskim promenama kažu naučnici i to je razlog više da pošumljavanje intenziviramo. Nema dileme da Srbija najviše pažnje mora da usmeri na pošumljavanje u Vojvodini. Oni su pošumljeni manje od 7 posto. Imamo već više desetina godina problem, jer nisu rešeni imovinsko pravni odnosi ali i danas postoje površine u Vojvodini koje su u državnom vlasništvu i moguće ih je pošumiti pa ajde da krenemo od sadnje drvoreda uz puteve, rekao je Trivan.

Pošumljavanje direktno utiče na kvalitet vazduha i za Pančevo koje rešava višegodišnji problem aerozagađenja izuzetno je važno. Iz Zelenog fonda grad Pančevo je dobio pet miliona dinara za podizanje vetrozaštitnih pojaseva.

To je investicija koju grad sprovodi već 4 godine u kontinuitetu i to je podizanje vetrozaštitinih pojaseva ka naseljenim mestima. Ove godine izdvojeno je iz budžeta 11,5 miliona dinara tako da zajedno sa ovim sredstvima imamo 16 i po miliona, rekla je Katarina Banjai, članica Gradskog veća u Pančevu zadužena za ekologiju.

Na konkursu su učestvovale 23 lokalne samouprave, ali je samo pet ispunilo uslove. Pored Pančeva i Kikinde novac su dobili Šabac, Vrnjačka Banja i Bela Palanka. Od predviđenih sredstava ostalo je oko 20 miliona dinara i najavljeno je da će konkurs za pošumljavanje biti ponovljen početkom jula.

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00