sreda, 5. jun 2019.  09:08h
Pročitano 1085 puta

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana ekologije je zagađenje vazduha

Kao i svake godine i ovog 5. juna, kada se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine, grad Pančevo podržava aktivnosti preporučene od strane Ujedinjenih nacija, odnosno njihovim Programom za životnu sredinu (UNEP).

U Pančevu će biti zasađeno 45 sadnica javora U Pančevu će biti zasađeno 45 sadnica javora promo

Tako će od danas Pančevo biti bogatije i zelenije za 45 sadnica javora. U 11 sati, jednu od sadnica će u Parku prijateljstva, iza Tamiškog keja, posaditi Katarina Banjai, većnica zadužena za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost u Gradskoj upravi grada Pančeva i Danilo Bjelica, direktor JKP „Zelenilo“ iz Pančeva.

Sadnja 45 javora ima svoju simboliku u broju, jer je ovog 5. juna tačno 45 godina od kada se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine, rekla je Katarina Banjai, većnica za ekologiju. 

Te 1974. godine, na Konferenciji u Stokholmu su se okupili predstavnici 113 država, koji su potpisali zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine. Program zaštite je nazvan UNEP, a predlog da se ovaj dan obeležava upravo 5. juna, dala je delegacija ondašnje Jugoslavije u čijem je sastavu bila i Srbija.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja svetskog dana zaštite životne sredine je „Zagađenje vazduha”, a zemlja domaćin je Kina. Cilj je da se predviđenim globalnim i lokalnim aktivnostima motiviše javno mnjenje, da se pokrenu vlade, industrija, zajednice i pojedinci… - kako bi se istražili obnovljivi izvori energije i zelene tehnologije i kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u gradovima i regijama širom sveta.

Pored kontinuiranih napora koje grad Pančevo ulaže upravo u ovom pravcu, 5. jun će biti prilika da se, pored sadnje 45 stabala javora, proglasi škola-pobednica 5. ciklusa akcije „Sakupi i uštedi – vredi“ koju realizuju Sekretarijat za zaštitu životne sredine i JKP „Higijena“ iz Pančeva. Ovaj Sekretarijat će školi pobednici obezbediti termoizolacione folije za staklene površine, a u cilju afirmacije energetske efikasnosti i boljih uslova rada u učionicama. 

Takođe, sve škole učesnice će dobiti na poklon lopte koje je obezbedio EKOSTAR PAK d.o.o, iz Beograda, operater za ambalažni otpad, a četvrtacima će, već tradicionalno, biti podeljen novi broj „Ekopedije“, časopis koji se bavi očuvanjem prirode i životne sredine i koji uređuje i objavljuje Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva.

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Komentari  

0 #1 boro 03-11-2019 23:51
umesto da lecimo posledice evo resenja za zagadjenje .. dajte subvencije gradjanima da kupimo ruski preciscivac vazduha ambilife jer boljeg nema da prodisemo makar u kucama
Odgovori
-1 #2 sanja 05-11-2019 17:52
tako je boro, Ambilife ruski preciscivac vazduha je prava stvar, ali stvarno...
Odgovori
0 #3 Mirko 06-11-2019 10:01
Odlicni su vam ideje, samo dok sami ne kupite, nista od subvencija :lol:
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00