subota, 1. jun 2019.  16:52h
Pročitano 1681 puta

Obeležen Dan Roma i romske kulture u Pančevu

Nacionalni savet romske nacionalne manjine i grad Pančevo obeležili su Dan Roma i romske kulture 29. maja u Gradskoj upravi grada Pančeva.

detalj s obeležavanja Dana Roma detalj s obeležavanja Dana Roma Nacionalni savet romske nacionalne zajednice

Svečano obeležavanje je priređeno kako bi se skrenula pažnja na probleme sa kojima se ova populacija suočava, ali i da bi se istakli napredak i dobri rezultati po pitanju većeg uključivanja pripadnika romske populacije u društvo. 

Svečanosti su prisustvovali predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, koordinator za romska pitanja u Gradskoj upravi grada Pančeva Pava Novakov Čabrilovski, članica Gradskog veća zadužena za područje rada, zapošljavanje i socijalne politike Suzana Jovanović, pokrajinska poslanica, Jelena Jovanović, predstavnik pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i nacionalne manjine Živana Živanović, član Izvršnog odbora Saveta Stevan Jovanović, predsednica Odbora za obaveštavanje Željka Nikolić i generalni sekretar, Dejan Vlajković.

 

suzana jovanovic dan roma 29 maj

 

Međunarodni dan Roma, 8. april, je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Dan je službeno bio proglašen 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan kraj Londona 7 – 12. aprila 1971. godine. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Grad Pančevo se godinama ozbiljno bavi romskim pitanjem i najveći akcenat je na obrazovanju, jer cela priča o promeni kvaliteta života i inkluziji u društvo romske populacije ipak počiva na tome da budu obrazovani, da mogu da prate tržište rada i da se zapošljavaju. Takođe, možemo da se pohvalimo time da se zapravo koriste zdravstvene usluge od strane romske populacije, čak do one mere da su deca vakcinisana, što je obično prvi pokazatelj totalne neisključenosti Roma iz društva, rekla je Suzana Jovanović, članica Gradskog veća.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine kaže da su osnovni problemi Roma i dalje egzistencijalne prirode: diskriminacija prilikom zapošljavanja, nizak nivo obrazovanja najvećeg dela te populacije, ali su na planu obrazovanja napravljeni i značajni pomaci.

Mi sad imamo znatno veći broj Roma sa završenim srednjim, visokim i višim obrazovanjem i taj trend se nastavlja. Takođe, važna mera u tom pravcu je i stipendiranje romskih srednjoškolaca i studenata, rekao je Dalibor Nakić.

On je istakao da je promocija romske kulture veoma važna za rušenje predrasuda koji postoje u društvu prema tom narodu. 

 

gosti na danu roma u pancevu

 

Olivera Jelkić, advokat i književnica iz Beograda već godinama radi s talentovanom romskom decom bez roditelja iz Sremske Mitrovice i okoline.

Kada smo im mi pružili ruku oni su pružili nama ruku, i od tada učitelj Zlatko Vuletić i ja radimo sa njima. Mnogi su išli na razna takmičenja, pokazali znanje, pokazali su svoje talente, rekla je Jelkić.

Anesa Hopić iz Laćarka izvela je monodramu Olivere Jelkić "Srce od lego kocki" koja govori o devojčici bez roditelja i izmamila suze većeg dela prisutnih. Anesa će se ovim delom predstaviti na predstojećem Omladinskom pozorišnom festivalu Vojvodine u Kuli.

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00