petak, 31. maj 2019.  23:24h
Pročitano 1595 puta

Čak šest nagrada iz istorije na Republičkom takmičenju talentovanih osnovaca

Republičko takmičenje talentovanih učenika osnovnih škola po naučnim disciplinama, održano je u Boru 25. maja, a na njemu je učestvovalo čak osam učenika grupe za istoriju Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“, Pančevo. 

Predstavnici RCT Mihajlo Pupin iz Pančeva na takmičenju u Boru Predstavnici RCT Mihajlo Pupin iz Pančeva na takmičenju u Boru FB privatna arhiva

Njihov mentor Nikola Koneski kaže da su đaci ostvarili odlične rezultate. 

Prvo mesto su zauzeli: Stefan Ilić, Viktor Ratkov i Ana Orlović. Drugo mesto je zauzela Katarina Ljubisavljević. Treće mesto su zauzeli Aleksandra Rođan i Stefan Ilkić. Iako nisu zauzeli neko od prva tri mesta, Branimir Kolarov i Teodora Đorđević su osvojili veliki broj bodova i nije im mnogo nedostajalo do trećeg mesta. Zaista neverovatni rezultati i mislim da je malo reći da sam ponosan što sam doprineo tim rezultatima kao njihov mentor i što imam učenike kao što su oni. Moram zaista da zahvalim svim svojim učenicima na vrednom i višemesečnom radu. Na istraživačkim radovima radili smo od novembra prošle godine pa sve do sredine aprila ove godine. Potom smo pripremali postere i pripremali se za Regionalno takmičenje. Konačne pripreme uradili smo u periodu između Regionalnog i Republičkog takmičenja. Dakle, možemo reći da smo se za ovo takmičenje pripremali sedam meseci, kaže Nikola Koneski.

Na Republičkom takmičenju u Boru učestvovali su i učenici i učenice grupe za engleski jezik i za književnost. Jedan učenik grupe za engleski jezik iz pančevačkog Centra za talente je osvojio treće mesto - Dobrica Banković, učenik 8. razreda (mentor Vladimir Šarac). Jedna učenica grupe za književnost je osvojila drugo mesto - Lana Cvetkoski, učenica osmog zareda (mentor: Vanja Jekić).

Kako kaže, važnu ulogu u tome da se ranije krene sa pripremama, što je očigledno dalo rezultate, imao je direktor pančevačkog Centra za talente dr Dragoljub Cucić.

Zahvaljujemo školama i svim nastavnicima naših učenika, bez kojih bi bilo teško postići ove odlične rezultate. Pored učenika grupe za istoriju, na Republičkom takmičenju su učestvovali i učenici grupe za engleski jezik, kao i za književnost, koji su takođe ostvarili odlične rezultate. Čestitam njima i njihovim mentorima Vladimiru Šarcu, odnosno Vanji Jekić. Pored njih i mene, na ovom takmičenju učenike je pratila i podržavala i Slavica Nikolić, sekretar našeg Centra za talente. Mislim da smo, svi zajedno, na pravi način predstavili naš Centar za talente i verujem da će tako biti i na Republičkom takmičenju za srednje škole koje 1. juna organizuje upravo naš Centar za talente, rekao je Nikola Koneski.

 

RCT istoricari u Boru

 

Rezultati polaznika grupe za istoriju:

Prvo mesto: Stefan Ilić, sa radom „Spoljna politika Nikole Petrovića Njegoša“, OŠ "Sveti Sava", Pančevo. 

Prvo mesto: Viktor Ratkov, sa radom „Pančevo u Prvom svetskom ratu“, OŠ "Vuk Stefanović Karadžić", Starčevo

Prvo mesto: Ana Orlović, sa radom „Banat u autobiografiji Mihajla Pupina“, OŠ "Goce Delčev", Jabuka.

Drugo mesto: Katarina Ljubisavljević, sa radom „Laza Kostić“, OŠ "Isidora Sekulić", Pančevo. OŠ „Isidora Sekulić” Pančevo

Treće mesto: Aleksandra Rođan, sa radom „Rumuni u Banatu“, OŠ "Isidora Sekulić", Pančevo. 

Treće mesto: Stefan Ilkić, sa radom „Uroš Predić i Pančevo“, OŠ "Stevica Jovanović", Pančevo. (OŠ ''Stevica Jovanović'', Pančevo)

Bez plasmana na neko od prva tri mesta, ali sa takođe odličnim istraživačkim radovima: Teodora Đorđević (tema: "Ženska moda u Kraljevini SHS/Jugoslaviji"), OŠ "Miroslav Antić", Pančevo; Branimir Kolarov (tema: "Ujedinjenje Nemačke"), OŠ "Sveti Sava", Pančevo

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00