četvrtak, 30. maj 2019.  08:18h
Pročitano 688 puta

Održana manifestacija Dan Dunava

Evropskoj manifestaciji "Dan Dunava" koja se obeležava u 14 zemalja Podunavskog sliva pridružilo se i Pančevo ekološkim, umetničkim i sportskim aktivnostima.

detalj s akcije Dan Dunava u Pančevu detalj s akcije Dan Dunava u Pančevu Pančevo MOJKraj.rs

U sredu, 29. maja organizovano je čišćenje reke Tamiš i njenog priobalja u blizini ušća u Dunav kako bi se smanjila količina pet ambalaže i plutajućeg otpada u rekama.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća za ekologiju i održivi razvoj kaže da se već trinaestu godinu Pančevo pridružuje evropskoj manifestaciji Dan Dunava, ali da ovoga puta obeležava i 110. godišnjicu svetionika blizanaca na ušću dve reke.

Čišćenje obale Tamiša i dela plutajućeg otpada na samoj reci od mosta do ušća u Dunav. Razlog zašto čistimo ovih nekoliko kilometara reke i obale do ušća je činjenica da kad očistimo Tamiš indirektno čistimo i Dunav, rekla je Katarina Banjai.

Nepovoljni vremenski uslovi i visok vodostaj uticali su na gomilanje pet ambalaže,granja i stabala u Tamišu, a tu u su i ostaci otpada koji je nedavno stigao iz Rumunije. Pomoću katamarana izvučena su krupnija stabla, a ekipe volontera skupljale su PET ambalažu kako bi očistili Tamiš i sprečili da otpad dospe do Dunava.

 

Detalj s manifestacije Dan Dunava u Pančevu

 

Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo kaže da ova ustanova i ove godine priključila akciji čišćenja Tamiša u okviru gradske manifestacije Dan Dunava, ali ovaj put mnogo aktivnije. 

Nismo čistili samo Tamiš već i deo Dunava, posebno kod ušća oko Svetionika. Ono što je nama najbitnije je da deo Tamiša i Dunava bude plovan jer imamo svakodnevne vožnje katamaranom kako naših sugrađana tako i turista koji dolaze u Pančevo. Tokom ove akcije izvukli smo debla i grane iz reke, koja se nalaze na plovnom putu u Tamišu, onemogućavaju bezbednu vožnju katamaranu i ostalim učesnicima u saobraćaju na vodi, rekao je Stoilković.

Milorad Timčenko, član organizacionog odbora manifestacije kaže da je u čišćenju reke učestvovao veliki broj volontera.

Ove godine imamo više volontera nego tehničkih pomagala i sredstava, raduje nas toliki odziv jer to znači da je manifestacija prihvaćena od strane volontera i građana, rekao je Timčenko.

 

0 likovna radionica dan dunava

 

U pratećem delu programa u likovnoj radionici učestvovala su deca iz Predškolske ustanove Dečja radost a njihov rad nadgledao je likovni pedagog i akademski slikar iz Pančeva Emil Sfera.

Tamiš je predivna reka i deca su oduševljena. Prvo smo prošetali s decom, razgovarali o tome šta vidimo oko reke i idejama šta bismo mogli da nacrtamo. Izložba radova koji su nastali na ovoj radionici biće otvorena u Gradskoj upravi naredne nedelje, rekao je Sfera.

PVC ambalažu i ostali otpad prikupljen u akciji čišćenja Tamiša preuzele su ekipe JKP "Higijena" i odvezle na gradsku deponiju.

 

u izvlačenju velikih stabala pomagali su i djaci iz Tehničke škole Pančevo

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00